İŞYERİNDE TUTARLILIK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Çalışanlara Tutarlı Kalmaları İçin Fırsatlar Verin

İŞYERİNDE TUTARLILIK NEDEN ÖNEMLİDİR?

İşyerinde tutarlılık tamamen sonuçlar ve çıktılarla ilgilidir. Her gittiğinizde aynı lezzeti bulduğunuz McDonald's dünyanın neresinde olursanız olun tutarlılıkla aynı kaliteyi sunar. Bu da bize güven verir. Ne ile karşılaşacağımızı biliriz. Herhangi bir işletmede de tutarlılıktan bahsettiğimizde; süreçlerle, politikalarla, talimatlarla her seferinde aynı çıktıların sağlanmasını güvence altına alıyoruz demektir.

Tutarlılık, herhangi bir işte başarının anahtarıdır. İşletme, müşterilere tutarlı kalite sunacak, tutarlı müşteri akışını sağlayacak, tutarlı çalışanlara ihtiyaç duyar.

Çalışanlar işte ne olacağını tahmin edebildiklerinde, kendi davranışlarında tutarlılığı korumaları daha olasıdır. Bu da, sorunların ortaya çıkmasını önlemeye ve işyerinin sorunsuz çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda güven ve yüksek verimlilik ortamı yaratır.

Çalışanlara Tutarlı Kalmaları İçin Fırsatlar Verin

Çalışanlarınıza yeteneklerine göre işler vererek tutarlı kalmaları için fırsat verin. Yaşadıkları zorlukları bilin ve performanslarını iyileştirmelerine yardımcı olun. Beklentilerinizi açık ve net ifade edin. Çalışanlarınınız tutarlı davrandıklarında onlara olumlu geri bildirim verin ve ödüllendirin. İşi delege ettiğiniz çalışanların bu işleri yapacak kaynaklara sahip olduklarından emin olun.

Kültür değerleriniz

Tutarlılık söz konusunda olduğunda kültür yine devreye giriyor. Tutarlılık sağlandığında çalışanlar daha mutlu ve tatminkar olurken, işletme de daha verimli ve karlı hale gelir. İşletmenin kültürü çalışanınkiyle uyumluysa, memnuniyet seviyesi de yüksek olur. En iyi yetenekleri çekmek ve onları elde tutmak konusunda iş kültürünün etkisi büyüktür. İyi çalışanlar, iyi şirketlerde çalışmak isterler. Nasıl biri ile çalışmak istiyorsanız, şirketinizin kültürünü de aynı şekilde yaratın. İşletmeye özgü olan değerler, inançlar ve davranışlar; çalışanlar arasındaki iletişim tarzından tutun işlerin organize edilme ve yönetilmesine kadar pek çok konuda belirleyicidir. Şirket kültürünün bir parçası olarak çalışanlar kendilerine sürekli ‘Bu, şirketin çıkarına uygun mu?’ sorusunu sorduklarında karar vermeleri kolaylaşacaktır.

İş yerinde tutarlılık için

Yazılı ve net bir planınız olduğunda ona bağlı kalmak için daha çok çabalarsınız. Yapılması gereken işleri yazın, önem ve aciliyet derecesine göre önceliklendirin. Mümkün olan işleri delege edin. Tutarlılıkla uygulayacağız plana bağlı kalmak, işleri önceliklendirmek ve delege etmek gibi faaliyetler ekiplerinizi de ortak hedef etrafında kilitleyecek ve motivasyonlarını artıracaktır.

Özetle;

Tutarlılığın ön planda olduğu işletmelerde

-     Çalışanlar başlarına ne geleceğini bilir.

-     Şirket içi iletişim güçlenir.

-     Çalışan memnuniyeti artar.

-     Çalışan sirkülasyonu azalır.

-     Acil işler azalır. Önemli işlere daha çok vakit kalır.

-     Hurda oranları azalır.

-     Verimlilik artar.

-     Mesai yapmaya gerek kalmaz.

-     Maliyetler düşer.

-     Satışlar artar.

-     Müşteri memnuniyeti artar.

Daha fazla müşteri için pazarlama faaliyetlerine başlamadan önce ürün ve hizmet kalitesinde sağlayacağınız tutarlılık, elde ettiğiniz her yeni müşterinin uzun süre sizde kalmasını sağlayacaktır. Müşteriler memnun oldukları ürün ve hizmeti her seferinde aynı kalitede bulacaklarını bildiklerinde sadık müşteri haline dönüşürler. Arkadaşlarına ve sevdiklerine daha rahat referans verirler.

Hem çalışanların, hem de müşterilerin memnun olduğu bir işletme de, elde edilen tutarlı sonuçlar sayesinde uzun yıllar başarılı bir şekilde ayakta kalmaya devam eder.

Bereketli günleriniz olsun.

 Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu