BAŞLAMAK MI ZOR, BİTİRMEK Mİ?

Her yeni yılda yeni başlangıçlar olur hayatımızda.

BAŞLAMAK MI ZOR, BİTİRMEK Mİ?

Mahatma Gandi der ki:

  • Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür,
  • Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür,
  • Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür,
  • Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür,
  • Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür,
  • Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür.

Düşüncelerimizin kaderimiz üzerindeki etkisine dikkat ettiniz mi hiç?

Genellikle başımıza gelenlerden dış etkenleri sorumlu tutsak da kararları tamamen biz veririz. Her durumda muhakkak seçim yapabileceğimiz farklı alternatifler vardır. Hangi alternatifi seçeceğimiz bizim kontrolümüzdedir. Buna rağmen çoğunlukla sonuçlardan başkalarını sorumlu tutarız. Unutmayalım ki; bugün nasıl bir hayat yaşıyorsak, sahip olduğumuz ne varsa dün aldığımız kararların sonucudur.

Gelin yeni yıla girerken, vereceğimiz kararlara, bu yılın sonunda başarmak ve sahip olmak istediğimiz şeylere odaklanalım.

Her yeni yılda yeni başlangıçlar olur hayatımızda.

-         Spora başlarız.

-         Diyete başlarız.

-         Sigarayı bırakırız.

-         Kitap okumaya başlarız.

Tüm bunlara başlarız ama kısa bir süre sonra eski alışkanlıklarımıza dönüveririz. Başlamak bitirmenin yarısıdır da, diğer yarısı neden hep yarım kalır?

Başlamak için motivasyon gereklidir. Bitirmek için ise disiplin. Başarı bir gecede gelmez. Başarıya ulaşmış kişilerin süreç boyunca hangi zorlukları yaşadığını, nelerden fedakarlık ettiğini bilmeyiz. Çoğu zaman da bu kişileri şanslı olarak görürüz. Başarıya ve hedeflere ulaşmanın bir tek yolu vardır. O da disiplin ve tutarlılıkla küçük de olsa her gün bir adım atmak.

Motivasyonu nasıl sağlayacağız?

Kimimiz acıdan kaçarız. Kimimiz hazza koşarız. Alacağınız kararlarda elde etmek istediğiniz sonuç sizi ya bir acıdan kurtarır ya da mutlu olmanızı sağlar. Siz hangisisiniz? Acıdan kaçanlardan mısınız? Hazza koşanlardan mısınız?

Bazen kısa vadeli mutluluklar uzun vadede acıya sebep olabilir. Örneğin bir dilim pasta yediğiniz her an mutlu olursunuz, ancak uzun vadede kilonuzdaki artış sizi mutsuz edecektir. Hangisi sizin için daha önemli? Elde etmek istediğiniz sonuç nedir? Bütün mesele odak noktanızın ne olduğudur.

Motivasyon bazen içeriden gelir, bazen de dışarıdan. İç motivasyon, kendi iç sesimizin bize söyledikleriyle ilgilidir. Kendimize olan inancımız, hedefimize olan bağlılığımız, değerlerimiz bizi motive eder. Dış motivasyon ise eylemin sonunda elde edeceğimiz alkış, beğeni, para veya başka kazançlardır. Sizi daha çok hangisi harekete geçiriyor? Birlikte olduğunuz insanlara dikkat edin. Sizi motive eden, enerjinizi yükselten, yaşamak istediğiniz hayatı yaşayan insanlarla daha çok vakit geçirin. Onlar hem iç motivasyonunuzu, hem de dış motivasyonunuzu etkiler.

Disiplini nasıl sağlayacağız?

Disiplini sağlamak zordur. Değişim zordur çünkü. Değişime neden ihtiyaç duyarız? İki sebebi var: Ya içinde bulunduğumuz durumdan memnun değilizdir. Ya da ulaşmak istediğimiz bir amacımız vardır. Eğer bu ikisini aynı anda tarif edemezseniz değişim zordur. Gelin bir örnekle inceleyelim. Kilo vermek istiyorsanız spora başlarsınız. Bir salona üye olursunuz. Birkaç hafta düzenli gidersiniz. Ama sonra devam etmek zor gelir bırakırsınız. Spora niye başladığınız önemlidir? Hedeflediğiniz kiloyu verdiğinizde nasıl görüneceksiniz? Bu size nasıl hissettirecek? Şu andaki mevcut halinizle ilgili ne tür sıkıntılarınız var? Neden hoşlanmıyorsunuz? Hedefe odaklandığınızda ve vazgeçmeyi düşündüğünüz her an hedefi tekrar hatırladığınızda disiplini sağlamak daha kolaydır.

Her değişim konfor alanından çıkmak anlamına gelir. Bedel ödemek anlamına gelir. Alışkanlıklardan vazgeçmeyi gerektirir. Elde edeceğimiz sonuç, ödeyeceğimiz bedelden daha büyükse değişime katlanırız. Beynimiz bir karar vereceği zaman ödeyeceği bedele ve alacağı ödüle bakar. Eğer bedel, ödülden daha fazla ise değişime direnç gösterir. Bu nedenle kararlarınızı alırken elde edeceğiniz sonuca ve yapacağınız fedakarlıklara dikkat edin.

Yeni bir alışkanlık elde etmeye çalışıyorsanız tutarlılıkla 21 gün boyunca tekrar edin. 90 gün boyunca yapmaya devam ederseniz de artık o alışkanlık yaşam tarzınız haline gelir.  

Yeni yılda gerek işinizle, gerek kendinizle ilgili alacağınız tüm kararları disiplin ve tutarlılıkla uygulamanız dileğiyle.

Muhteşem bir yılınız, bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu