GİYOTİN

232 yıl önce bugün, 25 Nisan 1792’de giyotin....

GİYOTİN

232 yıl önce bugün, 25 Nisan 1792’de giyotin, Fransa’da ilk kez, Nicolas Jacques Pelletier’nin idamında kullanıldı. Giyotin; idamlarda kullanılan kılıç, balta, asma, yakma gibi acı verici yöntemlere göre, daha “insancıl ve modern” bir idam yöntemi arayışının sonucunda ortaya çıkmıştı.

Paris milletvekili ve anatomi profesörü Dr. Joseph-Ignace Guillotin, 1789'da Ulusal Meclis’te yaptığı konuşmayla Fransa’da, idam cezası tartışmasını başlatmıştı. Guillotin, adi suçluların, asılmak, yakılmak veya diğer işkence benzeri yöntemlerle infaz edilirken; aristokrat suçluların, kılıçla hızlı bir şekilde kafaları kesilerek öldürülmesinin, adil olmadığını savundu. Suçluların sınıflarına bakılmayan, daha eşitlikçi bir idam cezası sistemi benimsenmesi yönündeki çağrısı, diğer milletvekilleri arasında da ses getirdi. 1791'de Ulusal Meclis, Fransa'da kafa kesmeyi, idam cezasının tek yasal biçimi haline getirdi.

Ancak Ulusal Meclis, kararı uygulamada bazı sorunlar olacağı kanaatindeydi. Zira, kılıçla kafa kesme sayısında yaşanacak artış, düzinelerce yetenekli cellat ve çok sayıda yeni kılıç gerektiriyordu. Kılıçlar sıklıkla kırılıyordu ve Paris'teki celladın elinde yalnızca iki kılıç vardı.

Çözüm yine Guillotin’in önerisiyle geldi. Onun önerdiği kafa kesme makinesi, arkadaşı Dr. Antonine Louis tarafından tasarlandı ve koyunlar üzerinde denendi. Sonrasında da, Aralık 1791’de, hırsızlık ve cinayet suçlamasıyla idama mahkum edilen Pelletier’nin infazı için, Paris’te Hôtel de Ville’nin önündeki meydana kuruldu. İlk infazın ardından, giyotin Fransa’da hızla popülerleşti. Küçük bebeklerin kafalarının kesilebildiği oyuncakları bile yapılmıştı.

Pelletier’nin idamını takip eden aylarda, Fransiz Devrimi’nin “Terör Dönemi” olarak bilinen, en kanlı dönemi başladı. Paris Celladı Charles-Henri Sanson, bu dönemde; 3 günde ortalama 300 kadın ve erkeği giyotinle idam ediyordu. Eski kraliyet celladı olan Sanson, 21 Ocak 1793’de Kral 16. Louis’nin idamını da, yine giyotinle gerçekleştirecekti. Giyotin Fransa’da 1977 yılına kadar kullanılmaya devam etti.

Görsel 1: 1897 yılında, Lons-le-Saunier Hapishanesi'nde bir idam.

Görsel 2: 1790'larda çocuklar için yapılan oyuncak giyotin.

Görsel 3: Kral 16. Louis'nin idamı.

Kaynak: #tarih’te bugün

#manolya #cerrahiletarih

25 Nisan 2024
Manolya Berk Sayfasından ALINTI