Türkiye'den baskıcı Pekin yönetimine çağrı: Dr. Gülhan Abbas'ı serbest bırakın

PEKİN, AKTİVİZME KARŞI AİLELERİ REHİN OLARAK KULLANIYOR

Türkiye'den baskıcı Pekin yönetimine çağrı: Dr. Gülhan Abbas'ı serbest bırakın

Uygurlu Dr. Gülhan Abbas'ın Çin tarafından hapsedilmesinin beşinci yıl dönümünde Dünya Uygur Kongresi, bundan sonra Pekin'in Doğu Türkistan'daki halklar üzerinde sistematik olarak 'zorla kaybetme' politikasına başladığını belirtti. Türkiye'den Cumhur İttifakı'nın ortağı Yeniden Refah Partisi, diğer muhalefet partilerinin milletvekilleri de Dr. Abbas'ın serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

SELMAN CÖMERT

Emekli bir tıp doktoru olan Dr. Abbas, 2018 yılında Urumçi'de Çinli yetkililer tarafından 'zorla kaybedilmiş' ve Uygurların insanlık dışı koşullara, işkenceye, cinsel istismara ve zorla çalıştırılmaya maruz bırakıldığı Çin toplama kamplarından birine götürülmüştü.

ZORLA KAYBETME NEDİR?

Uluslararası Af Örgütü'nün resmi sitesinde zorla kaybetme şu ifadelerle anlatılıyor:

"Zorla kaybedilme mağdurları, kelimenin tam anlamıyla ortadan kaybolan insanlardır. Devlet görevlileri (ya da devlet rızasıyla hareket eden birileri) onları sokaktan ya da evlerinden aldığında ve sonra bunu yaptıklarını ya da nerede olduklarını söylemeyi reddettiğinde, evinden veya sokaktan alınan kişiler ortadan kaybolmuş olurlar. Bazen kayıplar silahlı muhalif gruplar gibi devlet dışı silahlı aktörler tarafından da gerçekleştirilebilir. Bu da uluslararası hukuka göre suç sayılır.

Bu insanlar genellikle asla serbest bırakılmaz ve akıbetleri bilinmez. Mağdurlar sıklıkla işkence görür ve birçoğu öldürülür ya da sürekli öldürülme korkusu içinde yaşarlar. Ailelerinin nerede olduklarına dair hiçbir fikri olmadığını ve kimsenin onlara yardıma gelme ihtimalinin çok az olduğunu bilirler. Ölümden kaçsalar ve sonunda serbest bırakılsalar bile, fiziksel ve psikolojik yaralar onlarla birlikte kalır."

basliksiz-4.jpg

PEKİN, AKTİVİZME KARŞI AİLELERİ REHİN OLARAK KULLANIYOR

Yapılan bir basın açıklamasında Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun Isa, "Çin hükümeti bizi susturmak için ailelerimizi kullanıyor. Çin'in insanlığa karşı işlediği suçlar ve Uygurlara yönelik soykırım hakkında konuşmayı seçen Uygurlar ağır bir bedel ödüyor" dedi.

KARAR