MÜLAKAT

Mülakat yaparken şunu asla unutmamalısınız;

MÜLAKAT
Mülakatta adayın yalan söyleyip söylemediğini anlamak için ilk yapman gereken şey; adayın seni kandırmak için karşında oturmadığını kabul etmek. 

Ve sen de Sherlock Holmes değilsin…
* Takımla çalışmayı çok severim derken sağ omzunu kaldırdı,
*Uzmanı olduğu şeyi anlatırken hapşırdı,
*Eski yöneticimi çok severim derken gözü seğirdi gibi beden dili “dedektifliği” yapmanıza gerek yok.  Çünkü inanın bu, bağ kuran bir mülakat yapmaktan çok daha zor.

Mülakat yaparken şunu asla unutmamalısınız; Karşınızdaki sizin kazanmak istediğiniz biri, kaybetmek değil. 

Bununla birlikte;
Adayın verdiği cevaplar arasında tutarsızlıklar varsa, fark ettiğin tutarsızlıkları yalan söylediğime yormak yerine kendisine sorup açıklamasına fırsat verebilirsin. Açıklayamıyorsa o zaman yargıya varmakta fayda var. Ama bence sen yine de tutarsızlıktan emin olmak için farklı açılardan çapraz sorular sormayı unutma. 

*Aşırı detaylandırma yapıyorsa ilk olarak onu rahatlatmayı ve güvende hissetmesini sağlamaya odaklanmak gerek, aşırı detay vermenin bir yalan belirtisi olduğuna değil. Güvende hissettirmenize rağmen detay veriyorsa belki de “detayları görebilen ve aktarabilen” biridir. Ama hala tatmin olmadıysan davranışsal sorular yardımcı olabilir. 

*Abartı ve inandırıcılıktan uzak beyanlar duyuyorsan karşında “doğru yönlendirmeyle” harika bir satışçı olabilecek biri oturuyor olabilir. Sen hemen radarları açma Abartılı cümleleri bittikten sonra birkaç saniyelik sessizlik seansları yaparsan mesajı alacak ve bir sonraki cümlesinde dikkat edecektir.

Ama hala “acaba?” diyorsan, gel seninle biraz bağ kuran mülakatçılık konuşalım. Çünkü bunu öğrenirsen işe alımda bir fark yaratır ve her iş görüşmesinden keyif alırsın. 
Nasıl konuşacağız diyorsan, mesajını bekliyorum .
Sevgiler,
Meliha.

Meliha AKIN

Kurucu @personayazılımdanışmanlık
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok