HAYATINIZIN KALİTESİNİ BELİRLEYEN 5 ALAN – BÖLÜM 4

FİNANSAL HAKİMİYET

HAYATINIZIN KALİTESİNİ BELİRLEYEN 5 ALAN – BÖLÜM 4

Hayat kalitenizi artırmak için yönetiminde usta olmanız gereken dördüncü konu: FİNANSAL HAKİMİYET

Finansal olarak ne zaman emekli olacağınıza karar verdiniz mi? Çalışmayı bırakmak anlamında değil. Hiç çalışmasanız bile hayatınızın sonuna kadar para sıkıntısı olmadan yaşayacağınız finansal güce ne zaman kavuşmayı planladınız?

Okullarda maalesef bize finansal okuryazarlık öğretilmiyor. Maddi yönden kendimizi geliştirmek zorundayız. Para güç demektir. Cebinizde paranız olduğu zaman yürüyüşünüz bile değişir. Bankalar dahi parasal gücünüz yerinde ise kredi verirler.

Finansal bilginiz yok ise para uçar gider. Dünyadaki tüm parayı toplamışlar ve eşit olarak herkese dağıtmışlar. 10 yıl içinde zengin yine zengin olmuş, fakir yine fakir olmuş.

Önemli olan ne kadar para kazandığınız değil, ne kadarını elde tutabildiğiniz ve kaç kuşak koruyabildiğinizdir. Para kazanmak kadar kazandığınız parayı nasıl toplayacağınız, harcayacağınız, yatıracağınız ve biriktireceğiniz de önemlidir.

Para kazandığınız günlerde ileri yaşlarınız için muhakkak birikim yapın. Zengin insanlar, harcamadan önce kazandıkları paradan biriktirmek üzere bir kenara ayırırlar. Pasif gelir elde edinceye kadar yatırım yapın. Siz işe gitmediğiniz zaman da gelir getiren bir işletmeniz ya da başka kaynaklarınız varsa pasif gelir elde ediyorsunuz demektir.

Paraya bakış açınız

Çok para elinin kiridir.

Para geldiği gibi gidiyor.

Çok mal haramsız olmaz.

Para mutluluk getirmez.

gibi inançlar çocukluğumuzdan itibaren bilinçaltımıza işliyor. Bazı insanlar sürekli parasızlıktan şikayet ediyorken, bazılarının da bolluk ve bereket içinde olmalarında para ile ilgili inançların etkisi büyük. Paranın da bir enerjisi var. Bilinçaltı parayı hak ettiğine inanıyorsa onu kendine çeker. Sizi sabote eden olumsuz para inançlarınızın farkında olun ve onları olumlu olanlarla yer değiştirin. Parası olmak da en az parasız olmak kadar stres sebebi olabilir. Paranın satın aldığı lüksü kaybetmek korkusu ağır basabilir. Neye odaklanırsanız onu çekersiniz.

 Siz para için mi çalışıyorsunuz? Yoksa paranız sizin için mi çalışıyor?

Para, hayatımızda sahip olmak istediklerimizi bize sağlayacak bir araçtır. İlk zamanlar elbette para kazanmak için çalışmalısınız ancak final amacınız siz çalışmak zorunda olmadan da para kazanmanız olmalıdır.

Paranızın sizin için çalışması için yönelebileceğiniz kaynaklar üç başlık altında toplanabilir.

·        Pasif gelir

·        Fiziksel varlıklar

·        Kağıt varlıklar

Sahip olduğunuz varlıkların uzun vadede size para kazandıracağından emin olun. Örneğin çok lüks bir araba satın aldığınız anda değerinden en az %25 kaybettiği unutmayın. Varlık sahibi olmak kadar nakit akışına sahip olmak da önemlidir. Öncelik nakit akışını sağlamakta olmalıdır. Varlık var ancak nakit akışı yoksa ödemelerde sıkıntı yaşarsınız.

Paranızın kölesi değil efendisi olun.

Hayatımızı yönetmek için paramızı yönetmemiz gerekiyor. Para harcama konusunda sürüngen beynimizin verdiği ani kararlara dikkat etmeliyiz. Elinize geçen parayı hemen harcama eğiliminde iseniz geliriniz arttıkça gideriniz de artacaktır.

Tasarruf, birikim, yatırım, harcama konularında şu 12 temel konu önemlidir.

1.     Elimizdeki varlıkların değerini bilmek

2.     Enflasyonu dikkate almak

3.     Düzenli bütçe yapmak

4.     Finansal plan ve birikim yapmak

5.     Doğru varlık dağılımı yapmak, aşırı risk almamak

6.     Yatırımlarla ilgili detaylı araştırma yapmak

7.     Özelliği bilmediğimiz yatırımlara girmemek

8.     Doğru kişilerden finansal danışmanlık almak

9.     Aile üyeleri ve yakın çevremizle finansal ilişkilerimizi iyi kurmak

10. Kendimizin olmayan para ile ihtiyacınız olmayan şeyleri almamak

11. Varlıklarımızı sigortalattırmak

12. Dolandırıcıların tuzaklarına düşmemek.

Özetle;

·        Bir bütçemiz olmalı.

·        Tasarruf etmeliyiz.

·        Birikim yapmalıyız.

·        Birikimi yatırıma dönüştürmeliyiz.

·        Sabırlı olmalıyız.

Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

 Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu