İçme suyundaki ‘sonsuz kimyasal’ obeziteyi tetikliyor

HAMİLE KALMA OLASILIĞINI DA DÜŞÜRÜYOR

İçme suyundaki ‘sonsuz kimyasal’ obeziteyi tetikliyor

Karar Gazetesinin haberinde Teflon tava ve tuvalet kağıdı gibi gündelik ürünlerde bolca bulunan ve suya ve yağa dayanıklı olmalarından dolayı ‘sonsuz kimyasallar’ olarak adlandırılan PFAS’ın obeziteye neden olduğu ortaya çıktı. ABD’de yapılan araştırmanın başyazarı Dr. Philippe Grandjean “Yüksek PFAS seviyeleri, özellikle kilo verdikten sonra kilo vermeyi daha zor hale getirebilir. Sonuçlar, çevre kirliliğinin metabolizmamızı etkilediğini gösteriyor” dedi.

Son yıllarda küresel sorun haline gelen obeziteye ilişkin yapılan yeni bir araştırmada, içme sularında bulunan sonsuz kimyasalların obeziteye neden olduğu ortaya koyuldu. ABD’de bulunan Rhode Island Üniversitesi ve Güney Danimarka Üniversitesi tarafından yürütülen yeni araştırmada, sonsuz kimyasalların (PFAS) obeziteye neden olduğu belirlendi. Araştırma kapsamında 381 kişinin kan örneği analiz edildi. Bu kişilere verilen diyet ne olursa olsun, PFAS’a maruz kalmaları durumunda kilo aldıkları tespit edildi.

Kanlarında en fazla PFAS bulunan katılımcıların, bir yıl sonra diğer çalışma örneklerine kıyasla 10 kilo daha fazla kilo aldığı görüldü. Makyaj malzemelerinden tavalara kadar her şeyde bulunan PFAS, dayanıklılıkları nedeniyle ‘sonsuz’ kimyasallar olarak anılıyor ve çoğu evde bulunan günlük eşyaların imalatında kullanılıyor.

Güney Danimarka Üniversitesi’nden, araştırmanın baş araştırma yazarı Dr. Philippe Grandjean’a göre, yüksek PFAS seviyeleri, özellikle yakın zamanda kilo verenlerde bir sonraki kilo vermeyi de daha zor hale getiriyor. Dr. Grandjean, “Yüksek PFAS seviyeleri, özellikle kilo verdikten sonra kilo vermeyi daha zor hale getirebilir. Daha önce PFAS’ı artan çocukların kilo alma ve kanda daha yüksek kolesterol seviyeleri geliştirme eğiliminde olduklarını göstermiştik. Sonuçlar, çevre kirliliğinin metabolizmamızı etkileyebileceği ve böylece kilo alma eğiliminde olabileceği endişesini artırıyor” ifadelerini kullandı.

Grandjean, “Şimdi kilo alımıyla ilgili beş farklı diyetin deneysel bir çalışmasına katılan yetişkinlere odaklandık. Sonuçlarımız, çevre kirliliğinin metabolizmamızı etkileyebileceği ve böylece kilo alma eğilimine neden olabileceği yönündeki endişeyi artırıyor” dedi. Grandjean, “Çalışmamız, fazla kilolu olmanın sadece fiziksel aktivite eksikliği ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla ilgili olmadığına dair yeni kanıtlar ortaya koyuyor. PFAS’ın katkıda bulunan bir faktör olduğundan giderek daha fazla şüpheleniliyor” şeklinde konuştu.

HAMİLE KALMA OLASILIĞINI DA DÜŞÜRÜYOR

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yakınlarda yapılan bir araştırma da, PFAS’ın kadınlarda hamile kalma olasılığını yüzde 40 düşürdüğünü ortaya koymuştu. Önceki araştırmalar, PFAS’ı aşıya karşı daha zayıf bir tepki ve başta böbrek ve testis kanseri olmak üzere belirli kanser türlerinde artan risk ile ilişkilendirmişti. Daha önce dişi fareler üzerinde yapılan çalışmalar da PFAS’ın üreme işlevini bozduğunu göstermişti.