İngilizce tabirle.. Solar cooking.. Solar baking.. Türkçe tabirle ise "Güneşte pişirme" konusu..

Dünya'da giderek yaygınlaşıyor.

İngilizce tabirle.. Solar cooking.. Solar baking..  Türkçe tabirle ise "Güneşte pişirme" konusu..
İngilizce tabirle.. Solar cooking.. Solar baking..

Türkçe tabirle ise "Güneşte pişirme" konusu..

Dünya'da giderek yaygınlaşıyor. Eskiden beri takip ettiğim bir konuydu ama şimdi hızla yayılmaya başladı. Google Trendlerden de bu konuyu görebilirsiniz (https://lnkd.in/ds3m4vPr).

Güneş muazzam bir enerji kaynağı.. Ve biz bu enerjiyi çok farklı şekillerde "sürdürülebilir gıda üretimlerinde" kullanabiliriz. Pişirmemiz gereken şeyleri güneş enerjisinin desteği ile pişirebiliriz.

Ben konunun yemek kısmından ziyade "ekmek" kısmına takılmış durumdayım. Çünkü Türkiye'de milyonlarca ton ekmek üretiliyor. Bu milyonlarca ton ekmeğin üretilmesi için inanılmaz bir enerji kullanımı söz konusu. Hatta belki hatırlarsınız bir ara "ekmek yerine lavaş pişirmenin" sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerini, %40'lara varan nem içeren pişmiş ekmeğin pişirilmesi sırasında enerjinin ne denli uzun kullanıldığından bahsetmiştim. Daha sürdürülebilirlik konuları yeni başladığında.. Yine aynı yerdeyim. Lavaş daha sürdürülebilir bir karbonhidrat kaynağı. Ve lavaş içeriğindeki mayanın azlığı nedeniyle, içerisine kattığınız bitkisel proteinler, lifler vs. gibi etkilerden görsel olarak etkilenmeyecek durumda. Çünkü biliyorsunuz ekmeğin "kabarması" bir dert. Bunun için tonla katkı kullanılıyor.

Gelelim konumuza.. Solar baking konusunda siteler kurulmuş, sistemler geliştirilmiş. 300-400 dereceye varan ısılardan bahsediliyor. Haber şurada.. Gerçekten çok mantıklı bir sistem (https://lnkd.in/dFDMbVmM).

Güneş ısısı bir sistem aracılığıyla toplanıyor. Sonra bu ısı transfer yağı gerçekten iyi izolasyonu sistemlerle pişiricilere aktarılıyor. Bu ısı transferi konusunda da silikon bazlı ısı transfer yağları (örneğin, polidimetilsiloksan) inanılmaz güçlü bir ısı kararlılığı sağlayabiliyor.

Türkiye'nin güneşli gün sayısı yılda 300 günlere varıyor. Bu bazı bölgelerimizde çok ama çok daha fazla. "Türkiye Güneş Haritası" olarak arama yaparsanız, Türkiye'nin güneşte ne kadar güçlü olduğunu görebilirsiniz. Sizler için bir harita görselini de buradan paylaşıyorum (https://lnkd.in/duJ5EtHZ).

Solar gıdalar.. Solar unlu mamüller.. Solar soslar..

Bir de şöyle bir şey de var.. İlla gıdalarımızı 100 derecenin üzerinde 220 derecelerde vs. pişirmemize de gerek yok. Evet, ekmek için belki var ama sebzeler, etler, soslar, ne bileyim bir çok şey çok özel yöntemlerle de pişirilebilir.

Nasıl mı?

Hemen fizikle açıklayayım. Neyi biliyoruz, deniz seviyesinde 1 atmosfer hava basıncında suyun kaynama noktası 100 santigrat derecedir. Peki suyu vakum altına aldığımızda kaynama derecesi nerelere düşer? Çok az bir vakumla örneğin 0,95 atm basınçta su 90 derecede, 0,06 atm basınçta ise su 20 derecede kaynıyor!

Tam da bunu baz alarak yemek pişirme metodu olarak "Sous Vide" diye bir pişirme metodu var. Vakumlu torbalar, sistemler altında yemek pişirme.. Vakum altında muazzam lezzette yemekler pişirebiliyorsunuz. Vakum altında güneş enerjisi ile pişmiş domates sosu mesela.. Kimbilir ne kadar lezzetlidir. Aromaları kaybolmuyor, çünkü vakum altında. Mutfakta yemek kokusu yok.. Koku yemeğin içerisinde.. Lezzetinde.. Sous vide ve solar cooking ile pişmiş patatesler.. Muazzam ötesi bir lezzete sahip olur mesela..

Vakum poşetlerinde basınç atmosfer basıncından (1013 milibar) çok daha düşük (200-400 milibar) basınçlara iniyor. Bu basınçlarda suyun kaynama sıcaklığı ise 60 santigrat derecelerde.. Yani 60 derecede yemek pişer mi sorusunun cevabı tam olarak EVET :)

Saus Vide+Solar Cooking

Geleceğin sürdürülebilir gıda üretim kombinasyonu. Hep bana sorarlar, gelecekte gıdalar konusunu.. Eh işte bu onlardan biri :)

Can KAYACILAR

Biyolog, Davranış Bilimci (Neuroscientist, MSc
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok