Hitit İmparatorluğunun Çöküşüne Kuraklık Neden Olmuş

İç Anadolu’da üç yıllık şiddetli bir kuraklıkla aynı zamana denk geldiğini gösteriyor. 

Hitit İmparatorluğunun Çöküşüne Kuraklık Neden Olmuş

Yapılan yeni çalışmalar, bir zamanlar Mısır’ın en güçlü rakibi olan Hitit İmparatorluğu’nun yok olma sebebini açıklıyor.

Türkiye’deki 3.200 yıllık ağaçlar üzerinde yapılan yeni bir araştırma, Geç Tunç Çağı’ndaki (MÖ 1200’den 1150’ye kadar) birkaç uygarlığın gizemli çöküşünün, güçlü Hitit İmparatorluğu’nun kalbi ve o dönemde en kötü etkilenen bölgelerden biri olan İç Anadolu’da üç yıllık şiddetli bir kuraklıkla aynı zamana denk geldiğini gösteriyor. 

Yaygın olarak “Geç Tunç Çağı çöküşü” olarak bilinen olayda, Hitit İmparatorluğu ve Miken uygarlığının yanı sıra birçok küçük güç ve onları birbirine bağlayan ticaret ağları da dağıldı. Aynı zamanda Mısır’da anarşiye, ayaklanmalara, iç savaşlara ve rakip firavunlara yol açarken, Assur ve Babil kıtlıklar, salgınlar ve yabancı istilalarına maruz kaldı.

Akademisyenler 200 yıl boyunca, bu çöküşün, volkanik patlamalar veya depremlerin, korsanlık, göçler veya istilaların; siyasi veya ekonomik başarısızlıkların; hastalıklar, kıtlıklar veya iklim değişikliğinin; hatta bronzun hakim olduğu bir bölgede demir metalurjisinin yayılmasının bir sonucu olup olmadığını bulmak için çabaladılar.

Nature’da yayımlanan araştırma, iklim değişikliğinin Geç Tunç Çağı çöküşünde daha önce düşünülenden daha büyük bir rol oynamış olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma ekibi, yaklaşık 3.000 yıldır gömülü olan ağaçların kütüklerini inceleyerek, Hitit İmparatorluğu’nun Orta Anadolu’daki kalbinin MÖ 1198, 1197 ve 1196’da, yani Geç Tunç Çağı çöküşünün hemen başında, şiddetli bir kuraklığa maruz kaldığını ortaya çıkardı.

Makalenin tamamı için tıklayın.