Maymunlar, Hominin Aletlerine Benzer Aletler Yapıyor

“Çalışmamız, taş alet yapımının insanlara ve atalarımıza özgü olmadığını gösteriyor.”

Maymunlar, Hominin Aletlerine Benzer Aletler Yapıyor

Tayland’daki makaklar, yemiş kırarken taş yongalar üretiyor; bu, insanlık tarihi hakkındaki düşüncelerimizi değiştirebilecek bir bulgu.

Tayland’ın milli parklarından birinde makakları inceleyen araştırmacılar şaşırtıcı bir keşifte bulundular: Maymunlar fındıkları kırarken, bilim insanlarının eski insana atfettikleri yongalara çok benzeyen taş yongalar yapıyor.

Bulgu, hominin alet kullanımının en eski kanıtı olarak öne sürülen bazı materyallerin aslında atalarımızdan değil maymunlardan gelmiş olabileceği anlamına geliyor.

Uzun kuyruklu makaklar (Macaca fascicularis), palmiye ağaçlarının yemişlerini kırmak için kireçtaşı aletlere güveniyor; insanların kullandıklarına çok benzeyen çekiç taşları ve örsler kullanıyorlar. Sert yemişler kırıldıkça, taşların parçaları da ayrılır ve sonuç olarak bir taş yonga topluluğu oluşur.

Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden çalışmanın baş yazarı Tomos Proffitt, “Kasıtlı olarak keskin taş yongalar yapma yeteneği, homininlerin evriminde çok önemli bir nokta olarak görülüyor ve bunun nasıl ve ne zaman gerçekleştiğini anlamak, tipik olarak geçmişteki eserler ve fosiller üzerinde yapılan çalışmalarla araştırılan çok büyük bir soru.” diyor.

“Çalışmamız, taş alet yapımının insanlara ve atalarımıza özgü olmadığını gösteriyor.”

Araştırmacılar, makakların taş yongaları istemeden yaptıklarını, insanların taş yonga üretiminin ise genellikle taş aletlerin kasıtlı üretimine atfedildiğini belirtiyor.

Bu durum, sonsuz maymun teoremine şaşırtıcı derecede uygun bir paralellik yaratıyor; bir maymun klavyede rastgele yazarsa, en nihayetinde Shakespeare’i yakalayabilir. Burada ise, maymunlar yanlışlıkla insan evriminde çok önemli bir anı yeniden yaratıyorlar. Yeni araştırma Science Advances’te yayımlandı.

Makalenin tamamı.