1.000 Yıl Önce Bu Kadın Kanoya Gömülerek Uğurlanmış

“Önceki kanıtlar önemliydi ve etnografik verilere dayanıyordu, ancak kanıtlar dolaylıydı.”

1.000 Yıl Önce Bu Kadın Kanoya Gömülerek Uğurlanmış

1.000 yıl önce genç bir kadın, Patagonya’da ölüler diyarına yaptığı son yolculuğu temsil etmesi için törensel bir kanoya gömüldü.

Güney Amerika’da uygulandığına dair etnografik ve tarihi kayıtları doğruluyor ve bunların ancak İspanyol kolonizasyonundan sonra kullanılmış olabileceği fikrini çürütüyor.

Çalışmanın baş yazarı arkeolog Alberto Pérez, “Çalışmanın ve sonuçlarının bu tartışmayı çözeceğini umuyoruz.” diyor.

Pérez, kano mezarlarının iyi bir şekilde kanıtlandığını ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde hala uygulandığını söylüyor. Ancak ahşap hızla çürüdüğü için, yeni bulgu, İspanyol öncesi döneme ait uygulamanın bilinen ilk kanıtı. “Önceki kanıtlar önemliydi ve etnografik verilere dayanıyordu, ancak kanıtlar dolaylıydı.”

alanında yapılan araştırmada açıklanan mezar, yas tutanların kadını, ateşle oyulmuş tek bir ağaç gövdesinden yapılmış ahşap bir yapıya sırt üstü gömdüklerini gösteriyor.

Aynı yakma tekniği binlerce yıldır yerel Mapuche kültüründe “wampos” olarak bilinen oyma kanoları yapmak için kullanılmıştı ve kanıtlar, yerli insanların kadının kalıntılarını mistik bir bölgede son bir kano yolculuğuna çıkabilmesi için hazırladığını gösteriyor.

Radyokarbon tarihleme, kadının 850 yıldan daha uzun bir süre önce ve muhtemelen 1000 yıl kadar önce gömüldüğünü gösterirken, cinsiyeti ve ölüm yaşı – 17 ila 25 yaş arası – pelvik kemiklerinden ve dişlerindeki aşınmadan tahmin edildi. (Kanıtlar, Mapuchelerin MÖ 600’den beri bölgede yaşadığını gösteriyor)

Yaşı ve nemli iklimi göz önüne alındığında, mezar kanosu çürümüş ve geriye sadece odun parçaları kalmış. Ancak testler, parçaların aynı ağaçtan – bir Şili sedirinden (Austrocedrus chilensis) – geldiğini ve ateşle oyulduğunu gösteriyor.

Bulgular birlikte ele alındığında, kadının, bir ruhun ölüler diyarına varmadan önce son bir tekne yolculuğu yapması gerektiğine dair Mapuche inancını temsil eden geleneksel bir kano mezarlığına gömüldüğünü gösteriyor. Pérez, “Maddi kanıtların hepsi aynı yönde ilerliyor ve bunu açıklayan bir dizi etnografik ve tarihsel bilgi var.” diyor.

Haber linki.