Hattuşa’da Galatlara Ait 2.250 Yıllık Testere Bulundu

2.250 yıllık testere bulundu.

Hattuşa’da Galatlara Ait 2.250 Yıllık Testere Bulundu

Hititlerin başkenti Boğazköy – Hattuşa’da devam eden kazı çalışmalarında, günümüzdekilere oldukça benzeyen 2.250 yıllık testere bulundu.

Anadolunun ilk medeniyetlerinden Hititlerin başkenti Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşa Ören Yerinde 1907 yılında başlayan arkeolojik kazılar, Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Andreas Schachner başkanlığında devam ediyor.

2023 yılında Hattuşa’da sürdürülen kazı çalışmalarında, antik kentin büyük kale bölgesinin kuzey batı yamacında, Galat döneminde kullanılan yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda testere ortaya çıkarıldı. Demirden yapılan testere, günümüzdeki testerelere oldukça benzerlik taşıyor.

Söz konusu testere, bölgedeki Galat dönemine tarihlenen bir yapının kalıntıları arasında ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner, böyle bir testere örneğinin çok nadir olduğunu belirterek, bilinen birkaç örneğin daha sonraki Roma dönemine tarihlendiğini söylüyor.

Anadolu’da bu döneme tarihlenen bir testerenin ilk defa bulunduğunu belirten Schachner, “Biraz araştırma yaptık, çok fazla örneği yok. Daha sonraki Roma dönemlerine ait birkaç tane örnek tespit edebildik ama milattan önce 3. yüzyıla ait bir testere en azından Anadolu’da henüz görülmemiş.” diyor.

Yaklaşık 2.250 yıl öncesine tarihlenen ve günümüze sadece demir kısmı ulaşan testerenin iki kenarında deliklerden anlaşıldığı kadarıyla, orijinalinde yarım daire şeklinde tutamaç olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla dönemin marangozu, ahşap tutamaçtan tutup hareket ettirerek testereyi kullanmış olmalıydı.

Schachner, testereyi detaylı incelediklerinde ve dişlerine baktıklarında, modern veya yakın çağlara kadar kullanılan araç gereçlere çok benzer olduğunu gördüklerini söylüyor. “Demir biraz kalın ama onun dışında bugünkülerle aynı tarzda olduğunu görüyoruz. Yani insanın işleyen bir aracı kolay kolay değiştirmediğini görüyoruz.”

Daha önce Hattuşa’da 1970’li yıllarda Aşağı Şehir’deki kazılarda Hitit dönemine ait bir metreden daha uzun bir testere bulunmuştu. Schachner, ağaç işlemenin her dönemde ne kadar önemli olduğunu gördüklerini söylüyor.

“Ancak bu testere veya Hitit testeresiyle kesilen ağaçları, yapılan ağaç işlerinden günümüze kadar korunan hiçbir iz yok. Dolayısıyla bu eserler sayesinde kültürlerinin sadece küçük bir kısmını görebiliyoruz.” diyor.