Adana’da Sular Altında Bir Antik Kent: Augusta

Roma dönemine ait Augusta Antik Kenti.

Adana’da Sular Altında Bir Antik Kent: Augusta

Türkiye’de baraj suları altına gömülen antik kentlerden biri de, Adana’daki Seyhan Baraj Gölü’nde, Roma dönemine ait Augusta Antik Kenti.

Anadolu’da Zeugma, Allianoi, Hasankeyf gibi birçok antik kent baraj göllerinin sularına gömüldü. Diyarbakır’da yer alan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Gre Fılla Höyüğü de yakın zaman içinde sulara gömülecek.

Bu kentlerden biri de, Roma İmparatoru Tiberius tarafından kurulan ve 1955 yılında Seyhan Baraj Gölü’nün suları altında kalan Augusta Antik Kenti. Bölgede yaşayan insanlar tarafından “kayıp şehir” olarak biliniyor.

Sarıçam ilçesi, Karaömerli Mahallesi’ne yakın noktada yer alan antik kentin bazı bölümleri, göldeki su seviyesinin düşmesiyle zaman zaman görünür hale geliyor.

Augusta Antik Kenti, 1950’li yıllarda Seyhan Barajı inşaatı sırasında tespit edildi. Antik kente ait kalıntılar, suyun yaklaşık üç metre altında bulunuyor. Kalıntılar arasında, çeşitli binalar, sütunlar, hamam ve tiyatro gibi kamusal yapılar göze çarpıyor.

Bölgede, 1955’de dönemin Kültür Eski Eserleri Koruma Müdürlüğünün talimatlarıyla mimar arkeolog Mahmut Akok ve ekibi tarafından kısa süreli kazı yapıldı. Ancak baraj suları dolmak üzere olduğu için Mahmut Akok ve ekibine sadece 10 günlük bir süre verildi.

Bu çalışmada ekip kentin planlarını çıkardı. Bu tarihe kadar Kilikya’da böyle bir kentin varlığı antik kaynaklardan zaten biliniyordu fakat yeri tam olarak bilinmiyordu. Akok ve ekibinin tespit ettiği bu kalıntıların, Augusta’ya ait olduğunu kesin olarak kanıtlayacak arkeolojik ve epigrafik belgelere sahip olmamamıza rağmen, günümüzdeki bilim insanları; kentteki anıtsal yapılardan yola çıkarak, Roma Dönemi’ne ait konumlandırması yapılamamış başka bir Kilikia kenti bulunmamasından ve kentin nehir tanrısı tasvirli sikkelerinden dolayı, bu kalıntıların Augusta kentine ait olduğu konusunda fikir birliği içerisindeler.

Daha sonra ise kent sular altına gömüldü. Antik kentten geriye, Adana Müzesi’ndeki bir Medusalı Lahit, o döneme ait sikkeler ile arkeolog Mahmut Akok’un bıraktığı çizim, not ve fotoğraflar kaldı.

Haber linki.