FİNANS YÖNETİMİNDE 3 KRİTİK ADIM

Finans yönetimi, her ölçekte işletme için hayati bir rol oynamaktadır.

FİNANS YÖNETİMİNDE 3 KRİTİK ADIM

Finans yönetimi, her ölçekte işletme için hayati bir rol oynamaktadır. Etkili bir finans yönetimi için sadece geçmişe ait verileri değil, geleceğinizi yaratacak verileri de bilmelisiniz. Paranızı yönetmek istiyorsanız onu takip etmelisiniz. Bu nedenle, hem geçmiş hem de gelecekteki sayılara bakmanız gerekir.

Şirketinizin rakamları verdiğiniz kararların yansımasıdır. Bilgi eksikliği nedeniyle çok fazla işletme sahibinin karar verme yeteneğine sahip olmadığını ve bu sebeple yanlış kararlar aldığını görüyoruz.

Rakamlarınızı bilmek gelecek kararlarınıza da etki yapar. Onları daha iyi anlamak;

•          Mantığa dayalı seçenekler oluşturmanızı,

•          Konuları daha iyi incelemenizi,

•          Şirket olarak becerilerinizin farkında olmanızı,

•          İşiniz ile ilgili daha doğru kararlar almanızı,

•          Aldığınız kararlara güvenmenizi,

•          Etkili faturalandırma, tahsilat ve ödeme yapmanızı

•          Nakit akışınızı iyileştirmenizi           

sağlar.

Geçmiş, Bugün ve Gelecek İle İlgili Verileri Takip Edin

Finans yönetimindeki üç kritik adım geçmişi, bugünü ve geleceği takip etmektir. Gelin bunları hangi verilerle takip edeceğimize tek tek bakalım:

1. Bilanço Analizi: Geçmişi Anlamak

Bilanço, işletmenizin varlıklarını, borçlarını ve öz sermayesini gösterir. Bilanço analizi, işletmenizin finansal sağlığını anlamak, ne kadar başarılı olduğunu değerlendirmek ve gelişme alanlarını belirlemek için kullanılır. Bilonço bize şunları gösterir:

•          Bir şirketin sahip olduklarını ve borçlarını

•          Belli bir gündeki durumunu

•          Şirketin ödeme gücünü (varlıkları borçlarına eşit mi ?)

•          Yeterli likiditesinin olup olmadığını (kısa vadeli borçlarını ödeme gücünü)

•          Paranın nereye bağlı olduğunu (nakde, alacaklara, stoklara veya demirbaşa)

•          Şirketin ne kadar borç yükü altında olduğunu

•          Kimlere borçlu olunduğunu (kredi verenlere, piyasaya, hissedarlara, vb.)

Bilanço, işletmenizin geçmiş finansal performansının bir yansımasıdır Geçmişe ait bir fotoğraf gibidir. İşletmenizin geçmiş finansal durumunu anlamaya ve analiz etmeye yardımcı olur. İşletmeniz için kritik öneme sahiptir.                                         

2. Nakit Akışı Yönetimi: Bugünü İzlemek

Nakit akışı, işletmenizin bugünkü finansal durumunu anlamak ve yönetmek için vazgeçilmezdir. Nakit akışı, işletmenize giren ve çıkan nakit miktarını izler. Nakit akışı tablosu bir işletmenin belirli bir dönemdeki nakit girişlerini (gelir) ve nakit çıkışlarını (gider) ayrıntılı bir şekilde gösteren finansal bir belgedir. İşletmenin nakit pozisyonunu ve nakit varlıklarının nasıl kullanıldığını izlemek için kullanılır.

İşletme sahipleri ve yöneticileri için nakit akışı yönetimi, günlük işleyiş ve kısa vadeli finansal kararlar için kritik öneme sahiptir. Eğer işletme sahipleri bugünün nakit akışını doğru bir şekilde yönetmezlerse, yarının sürdürülebilirliği tehlikeye girebilir.

Bir şirketin işletme döngüsündeki nakit çıkışları ile nakit girişleri arasındaki süre Nakit Açığı olarak ifade edilir. Nakit açığı, envantere ve diğer kaynaklara yapılan yatırımın satışlardan elde edilen nakde dönüşmesi için geçen süreyi gösterir. Nakit çıkışlar, nakit girişlerinden önce gerçekleşiyorsa nakit açığı boyunca ihtiyaç duyulan giderleri karşılayabilmek için yeterli miktarda işletme sermayesine gerek vardır.

Nakit akışını yönetmek ve planlamak, nakit açığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Bütçeleme, tasarruf yapma, kredi kullanma veya nakit rezerv oluşturma gibi stratejileri kullanmak yoluyla finansal istikrarı korumak ve nakit akışını sağlamak gerekir. Doğru karar almak için bankadaki o anlık para miktarına değil nakit akışı döngüsüne bakmalısınız.

Nakit para yönetiminde yapılan 10 hata için buraya tıklayınız.

3. Bütçe Planlaması: Geleceği Şekillendirmek

Bütçe, işletmenizin finansal hedefleri belirlemenize ve geleceğini planlamanıza yardımcı olan bir araçtır. Gelirlerinizi, giderlerinizi ve karlılığınızı önceden tahmin etmenize olanak tanır. İşletme sahipleri ve yöneticileri için bütçe, hedeflere ulaşma yolunda bir yol haritasıdır. Ayrıca, işletmenin büyüme potansiyelini ve finansal istikrarını sürdürebilir bir şekilde değerlendirmenize yardımcı olur.

Bütçe oluşturmak için yapmanız gerekenler:

·         İlk olarak gelir kaynaklarınızı tanımlayın

Tüm gelir kaynaklarınızı belirlemelisiniz. Bu; satışlar, yan gelirler, yatırım getirileri, kira geliri veya diğer gelir kaynaklarını içerebilir. Gelir kaynaklarınızı belirlerken, olası dalgalanmaları ve değişiklikleri göz önünde bulundurmalısınız.

·         İkinci olarak giderlerinizi kategorize edin

Gelecek döneme ait giderler arasında kira, eğitim, genel giderler, maaş ödemeleri, satın alımlar ve tasarruf gibi kalemler yer alır. Her bir kategori altında, her ay tahmini olarak ne kadar harcama yapmanız gerektiğini belirleyin.

·         Son olarak giderleri ve gelirleri tahmin edin:

Her bir gider kategorisine ve gelir kaynağına ait tahmini miktarları hesaplayın. Gelecek dönem için gelir ve giderlerinizi mümkün olduğunca gerçekçi bir şekilde tahmin etmeye çalışın. Geçmiş dönemlerdeki gelir ve giderlerinizden yola çıkarak tahminlerinizi iyileştirin.

Paranızın kontrolü sizde ise işinizin kontrolü sizdedir.

Geçmiş, bugün ve gelecek ile ilgili bu üç kritik adım, işletmenizin finansal sağlığını değerlendirmek, günlük işleyişini yönetmek ve geleceği şekillendirmek için hayati öneme sahiptir. Bilanço analizi, nakit akışı yönetimi ve bütçe planlaması işletmenizin finansal başarısını artırmak ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için vazgeçilmez araçlardır.

İşletmenizin başarısı için kritik bir adım olan finans yönetimine gereken özeni göstermelisiniz. Başarılı bir finans yönetimi, işletmenizin istikrarlı büyüme ve sürdürülebilirlik sağlamasına yardımcı olur.

Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

NOT: Yeni yazılarımız için bildirim almak isterseniz haber bültenimize üye olunuz. Fayda sağlayacağını düşündüğünüz yönetici ve işletme sahipleri ile bültenimizi paylaşınız.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu