Dönüştüren Koçluk Hikayeleri-Bosch Türkiye

Dünya lideri Bosch’un, gelecekteki bütün liderleri, aynı zamanda “profesyonel koç” olacak

Dönüştüren Koçluk Hikayeleri-Bosch Türkiye

İş dünyasında kullanılan en iyi koçluk uygulamalarının konuşulduğu “ICF Türkiye Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinar serisi devam ediyor. Beşincisi gerçekleştirilen webinarın bu ayki konukları, Bosch Türkiye IT Yöneticisi ve Kurum İçi Profesyonel Koçu Gözde Avcıoğlu Avdel ve Bosch Otomotiv Yedek Parça Türkiye ve Ortadoğu Bölge Direktörü Arda Arslan oldu. Etkinlikte, Bosch Türkiye’deki kurumsal koçluk öyküsü, koçluk uygulamaları, koçluk mentorluk ayrımı, şirket yöneticilerinin kapasitesinin nasıl daha yukarılara çekildiği ve bunun kuruma nasıl yansıdığı konuşuldu

 

Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF Global’in ülkemizdeki imtiyazlı kuruluşu ICF Türkiye’nin başlattığı ve koçluğa değer katan ve koçluk mesleğini ileriye taşıyan uygulamalarla, iş dünyasının bu konudaki deneyimlerinin paylaşıldığı “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinarının beşincisi, Bosch Türkiye’nin katılımıyla gerçekleşti. 

ICF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuna Aktuna’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinarın bu ayki konukları Bosch Türkiye IT Yöneticisi ve Kurum İçi Profesyonel Koçu Gözde Avcıoğlu Avdel ve Bosch Otomotiv Yedek Parça Türkiye ve Ortadoğu Bölge Direktörü Arda Arslan oldu. Etkinlikte, kurumlarındaki koçluk uygulamaları, koçluk mentorluk ayrımı, şirket yöneticilerinin kapasitesinin nasıl daha yukarılara çekildiği ve bunun şirkete nasıl yansıdığına dair bir sohbet gerçekleştirildi. 

İlk iki temel ilke: Kurum içi koçluk için gönüllü ve yönetici olmak

Bosch Türkiye olarak koçluk öykülerinin 2013 yılında gerçekleştirilen bir Çalışan Memnuniyeti anketi sonucu başladığını belirten Gözde Avcıoğlu Avdel; “O zaman gerçekleştirilen anket çalışması sonucunda, performans ve kişisel gelişimi artırıcı bir araç bulunması gerektiğine karar verildi. Ve koçluğun bu konudaki en iyi araç olduğu sonucuna varıldı. Kurumumuzdaki koçluk öyküsü böyle başladı. Ben 16 yıldır Bosch Türkiye’deyim ve tüm süreci bizzat yaşadım. 2013 yılında ICF’e akredite kurumlardan koçluk eğitimi alınması, bu eğitimi alacak çalışanların yönetici olması ve bu eğitime gönüllü olmaları kararlaştırıldı. Hem koçluk eğitimi kararının hem de eğitimi alacak kişilerin seçimindeki kriterlerin bünyemize ne kadar uygun olduğunu bugün çok daha iyi görüyoruz. Bazı kurumlar, kurum içi koçluğu tam zamanlı formatta uyguluyorlar ama bizde, bir yöneticinin zaten koçluk vasıflarına sahip olması gerektiğine inanıldığı için asıl işlerle birlikte yürütülüyor.” dedi.

Pozitif kurumsal ruhu sürekli beslemek

Bosch Türkiye’nin kurum içi koçluk hizmetleri ile ilgili bilgiler de veren Avdel, sözlerine şöyle devam etti: “2013 yılından bu yana oluşturduğumuz, İstanbul, Bursa ve Manisa ekiplerimizde bu işe gönüllü ve ICF’e  akredite kurumlardan eğitim almış yöneticilerimizin yer aldığı, çok nitelikli bir koç havuzumuz var. Başlangıçta performans görüşmeleri sırasında yönlendirmelerle başlayan bu süreç şu an da çift yönlü işliyor. Çalışanlar da talep edebiliyor. Çünkü buradaki temel hedef, kurum kültürümüzün pozitif ruhunu sürekli beslemektir.”  

Koçluk ve mentorluk ayrımı

Bosch Türkiye olarak, organizasyon açısından “mentorluk” ve “koçluk” alanlarını ayırdıklarını vurgulayan Arda Arslan ise, “Sıklıkla birbiri yerine kullanılma hatasına düşülse de, her iki alan da ayrı uzmanlık alanları. Mentorluk bilindiği gibi, profesyonel tecrübelerin aktarımı, öneriler ve akıl vermelerle ilerleyen bir süreç; koçluk ise, ağırlıklı olarak danışanların kendilerine soru sormalarını ve cevaplara odaklanmasını sağlayan farklı bir model. Kurum olarak her iki alana da ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Bizde tersinden mentorluk olarak tanımlanabilecek bir uygulama daha var. Yaşı, organizasyon içindeki yeri ne olursa olsun, gönüllü olan her çalışan, kendi uzmanlık alanıyla ilgili mentorluk hizmeti verebiliyor.” dedi. 

Pandemi ile birlikte yükselişe geçen Takım Koçluğu

Bosch Türkiye olarak başlangıçta bu iki alanın çok karıştığını vurgulayan Avdel ise, sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda oturmuş durumda. Biz Alman kökenli bir firmayız, bu nedenle bizde prosesler hızlı bir şekilde oturur, şu anda sistem tıkır tıkır işliyor ama başlangıçta iki alan birbirine karışmış durumdaydı.  Bu iki alan, profesyonel olarak farklı olmakla birlikte, bir ‘puzzle’ın parçaları gibi birbirine bağlı olduğunu düşünüyorum. Birinin çıktısı, diğerinin devreye girmesini sağlayabiliyor. Hem tüm kurum hem de tek tek bireyler bağlamında bütünsel bakış açısı çok önemli. Kurum içi koçluk ya da mentorluk faaliyetlerinde bazı kritik noktalar var. Bunlar arasında belki de en önemlilerinden birisi, koç ya da mentor ile danışan arasında en uygun eşleşmeleri bulabilmektir. Bir diğeri, bu alanların yapılanmasına karar veren firmalar, bunu kurum içine iyi anlatmalılar; kurum içi iletişimi iyi yönetmeliler. Çok iyi işler yapılıp, kurum için de bile farkındalık oluşturulamamış örnekler var. Bir başka önemli konu da ‘ehil koç’ olgusudur. Burada kurumlar kendi koçlarını yetiştirirken, ilk aşamada deneyimli koçlardan hizmet alma yöntemini devreye sokabilirler. Önemli bir diğer yöntem ise ‘takım koçluğu’… Özellikle pandemi nedeniyle uzaktan çalışmanın hayatımızın odağına yerleştiği bir dönemde takım koçluğunun önemi daha da artmış durumda. Ancak her şeyden önemli, en tepedeki yöneticiden başlayarak tüm yönetim ekibinin bu işe inanmış olması temel gerekliliktir.”

Geleceğin Bosch liderleri, aynı zamanda profesyonel birer koç olacak

Uzun yıllar Bosch’un farklı ülkelerindeki organizasyonlarında görev yapan Arda Arslan, özellikle Bosch Almanya’dan koçluk uygulama örnekleri paylaşarak, şunları aktardı: “Bosch kültüründe koçluk ve mentorluğun, hem kişisel hem de mesleki gelişim açısından kullanılan en önemli iki araç olduğunu söyleyebilirim rahatlıkla. Son 5 yıldır Almanya Bosch’da örneğin, koçluk alma ve verme, geleceğin liderleri programının standart bir parçası haline getirildi. Bu uygulama, geleceğin Bosch liderlerinin aynı zamanda birer profesyonel koç olacakları anlamına geliyor bir nevi.”    

Koçluk ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) projeleri

Etkinlikte, ICF Türkiye’nin, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) , Türk Eğitim Derneği (TED) işbirliklerinde yürüttüğü projelerle kazandığı, “Uluslararası ICF Vakfı 2019 Yılı Onur Ödülü” ve KSS projeleri ve gönüllü koçluk desteği ilişkisi de gündeme geldi. Bosch Türkiye’nin, “Bosch İyilik Kulübü” adında, henüz geliştirmeye devam edilen bir projesi olduğu bilgisi paylaşıldı.

ICF Dönüştüren Koçluk webinar serisinin beşincisi, Bosch Türkiye IT Yöneticisi ve Kurum İçi Profesyonel Koçu Gözde Avcıoğlu Avdel ve Bosch Otomotiv Yedek Parça Türkiye ve Ortadoğu Bölge Direktörü Arda Arslan’ın katılımcılardan gelen soruları yanıtlamasıyla sona erdi.