Tek Kişilik Şirket ile Lacan'ın, Wittgenstein'ın, dilbilimin ne işi olur?
Okumadan nereden bileceksiniz, değil mi?

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Editor Temmuz 4, 2020 0
Editor Haziran 18, 2020 0
Editor Temmuz 1, 2020 0
Editor Temmuz 4, 2020 0
Editor Haziran 15, 2020 0
Editor Ağustos 1, 2023 0
Editor Ağustos 1, 2023 0
Editor Temmuz 25, 2023 0
Editor Temmuz 3, 2023 0
Editor Ocak 30, 2021 0
Karakaş, Enerji Uzmanları Derneği ve Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi üyesidir....
Editor Mart 23, 2020 0
Uzaktan çalışma modeli, salgın devam ederse yaygınlaşacak
Editor Mart 6, 2020 0
Renegade ve Compass modellerinde anahtar tesliminde 15 bin TL’lik nakit indirimi...
Editor Temmuz 28, 2020 0
Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek hepatitle ilgili merak...
Editor Mart 8, 2021 0
Burcu Esmersoy, kadın gücünü yükselten markalarla daha sık çalışacağını ifade etti.
Editor Nisan 8, 2021 0
Daha Verimli Daha Güvenli Suzuki Akıllı Hibritler Şimdi Takas Desteği ve 0,99 Faiz...
Editor Ekim 21, 2020 0
Maison Koltuk Takımı’nı sunuyor.
Editor Temmuz 15, 2021 0
Bodrum Belediyesi’nin destekleri ile Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. ...
Editor Ocak 2, 2021 0
İBH hastaları Covid-19’a daha kolay yakalanır” kaygısı
* “Dili insanın icat ettiğini getirmeyin aklınıza. Bundan emin değilsiniz. Hiçbir kanıtınız yok, hiçbir insani hayvanın önünüzde öylece Homo sapiense dönüştüğünü görmüş değilsiniz, o zaten dile sahiptir.”
Lacan- Benim Öğrettiklerim
*“Dil düşünceyi örter. Öyle ki, örtünün dış biçiminden, örtülen düşüncenin biçimi konusunda sonuç çıkarılamaz, çünkü örtünün dış biçimi, tamamiyle başka amaçlar için kurulmuştur; gövdenin biçimini belli etmek amacıyla değil.
Gündelik dilin anlaşılması için yapılan sessiz düzenlemeleri korkunç derecede karmaşıktır.”
Wittgenstein- Taractatus Logico- Philosophicus
Dilbilimle ilgilenen düşünürlerin bir tık daha fazla ilgimi çektiğini itiraf edeyim. Dilin matematiğini duymak, maalesef eğitim dünyasının bile zaman zaman zayıf kaldığı bir konu. Kendimizi ifade ettiğimiz en temel, en önemli araçlardan birini merak etmek değil de, etmemek tuhaf geliyor bana. Lacan okumanın da bir hayli zor olduğunu ekleyeyim. Ama kelimelerle sürekli onayan sivri dilini çok sevdim! “Bilinçdışı bir dil gibi yapılanmıştır.” diyor Fransızların Freud’u.
Bayramda yazmaktan çok okumaya zaman ayırdım. Şiir özelinde edebiyatla profesyonel ilgilenen bir mühendis olarak, zaman zaman okuma önerileri soruluyor. Ben hangi yönde açlığım varsa o alanda okuma yapmayı seviyorum. Tavsiyeden çok meraka dayalı okumayı önemsiyorum. Ve tabii ki merak ettiğim alanlardaki tavsiyeleri de kaçırmıyorum: Örneğin “Tek Kişilik Şirket” Elif Vatansever’in Twitter’da rast geldiğim önerilerindendi. Tam da bu konularda bir şeyler okumaya niyetlendiğim bir dönemde! Kabul etmek üzerine geçenlerde ben de yazmıştım. Şöyle diyor Paul Javis kitabında:
* “Tek kişilik şirket, büyümeyi sorgulayan bir işletmedir. Bütün tek kişilik şirketlerin dört tipik özelliğine göz atalım:
1. Esneklik : Gerçeği kabullenme + Hedef sahibi olma+ Uyum sağlama yeteneği
2. Özgürlük
3. Hız
4. Sadelik
“Gerçeği Kabullenme, esnek insanların sahip olduğu ilk özelliktir. İşlerin belirli bir şekilde olmasına ihtiyaç duymazlar ve boş hayallere kapılmazlar.“
* “Keşke bu değişseydi, o zaman başarılı olabilirdim” diye hayal etmek yerine hayatınıda gerçekleşen çoğu şeyin tamamen bizim kontrolümüzde olmadığı ve yaşam nehrinde yüzerken yapabileceğimiz en iyi şeyin kayığı biraz yönlendirmek olduğuna dair gerçekçi bir bakış açıları vardır. Örneğin, komşum sağır edici elektrikli testeresini kullanıyor diye bugün yazmayı bırakmayacağım, penceremi kapatıp biraz elektronik müzik açacak ve işe döneceğim.”
~~~
Bazen tek kişilik dev kadro çalışmanın sırlarını vaadeden bir kitaptan, dilbilimin dehlizlerine inan bir psikanalist tadında tavsiyeler duyabilirsiniz. Okumadan nereden bileceğiz, değil mi…
Temmuz’da güzel haberler biriktirdik, hepsini tek tek paylaşacağım. Bilhassa Yapay Zeka meraklıları için Pazar 12:00’de harika bir haberim var! Google Analytics kullanıcıları için de elbette…
Okumadan nereden bileceksiniz, değil mi?