DEPREM VE ÇOCUK, "Deprem Haberlerinin Çocuklara Etkisi"

Ülkece zor günlerden geçiyoruz, şu anda önceliğimiz yaşamların kurtulmasına yardım etmek.

DEPREM VE ÇOCUK, "Deprem Haberlerinin Çocuklara Etkisi"
Ülkece zor günlerden geçiyoruz, şu anda önceliğimiz yaşamların kurtulmasına yardım etmek.
Ancak bunu yaparken doğal afet haberlerine maruz kalan çocuklarımızı ve gençlerimizi de düşünmemiz gerekiyor.

Bu süreçte, afet bölgesi dışında kalan haberlere ve biz büyüklerin, tepkilerine, üzüntülerine, kayıplarına şahit olan evlerimizde yakınımızda olan çocuklarımıza da özen gösterelim.

Ülkemizde darbe ile başlayıp, Pandemi süreci ile devam eden bu dönemde, orman yangınları ve depremler ile çok yoğun bir gündem bulunmaktadır.

Çocuklarımızın gelişimde olumsuz etki yaratan yegâne ve tek neden;

“ZAMANINDAN ÖNCE ERKEN YAŞTA YAŞANAN ÜZÜNTÜ VE STRESS ETKENLERİDİR.”

Vaktinden önce erken yaşta yaşanan üzüntü, stres veya kayıplar ÇOCUKLARDAKİ KAYGI DÜZEYİNİ ARTTIRMAKTADIR.

Bu nedenle, bazı noktalarda dikkat edelim.

1.    GERÇEKLERİ SAKLAMAYIN: Deprem ile ilgili “beyaz yalan” söylemeyelim. Cevaplarını geçiştirdiğimiz taktirde kendisi araştırmaya başlayacak ve uygun olmayan görüntülere ulaşacaktır. Yaşına uygun olarak, 0-6 yaşa yeryüzünün sallandığını, daha büyüklere ise, tektonik hareketler vb. hakkında bilimsel veri verilmesi uygundur.

2.    ÇOCUKLARIN SOSYAL MEDYA VE HABERLERİ SÜREKLİ İZLEMELERİNE İZİN VERMEYİN.
Çocuklar izlediklerini kendilerinin de yaşayabileceğini planlayabilir, izlediklerinin her an olduğunu düşünebilir. Eğer mutlaka izlemek istiyorsa, sizin seçeceğiniz, mucize kurtarma hikayelerini izlemelerine izin verebilirsiniz.

3.    AŞIRI BİLGİ YÜKLEMEYİN: Yaş aralığına uygun sade ve az bilgi paylaşın. Aşırı detaylı fazla bilgi, sadece kaygısını arttırmaktan başka bir şeye yaramayacaktır. Basit bir animasyonda açıklama yapabilirsiniz. AZ AMA ÖZ BİLGİ İLE…

4.    KENDİ DUYGU DURUMUNUZU KONTROL EDİN: Siz ağlarken, aşırı üzüntülüyken, çocuğunuza bu duygu fazlasıyla geçer. Sakin ve dikkatli bir şekilde sorularını cevaplamalısınız. Binalarda sıkıştılar mı? Ölüm nasıl bir şey? Gibi sorularda basit cevaplar verin, bazen cevabınızdan emin olmadığınızı, birlikte araştırarak bulabileceğinizi belirtebilirsiniz. SAKİN KALMANIZ ÇOK ÖNEMLİ.

5.    BİR PLANINIZ OLDUĞUNU HİSSETTİRİN VE PAYLAŞIN: Maslowun ihtiyaçlar hiyerarşisindeki en önemli basamak barınma ihtiyacıdır. Çocuk evinde barındığı ortamda güvenli olduğunu hissetmek ister. Bunu bozacak bir davranıştan kaçınalım. Deprem anında nerede ve hangi pozisyonda beklemesi gerektiğini açıklayın. Birlikte deprem çantası hazırlayabilirsiniz.

Tüm bunları yapmanın yansıra lütfen çocuklarımızı gözlemlemeye devam edelim.
Normalden farklı davranışları olabilir, tırnak yeme, göz kırpma, yüz tikleri, diş gıcırdatması, karın ağrısı, iştahsızlık vb farklı davranışlarla çocuk kaygısını size belli eder.
Bu noktada, DUYGULARINIZDA AÇIK VE SAMİMİ OLUN. ONA OLAN SEVGİNİZİ HİSSETTİRİN. Tüm bu davranışlarınız çocuğun kendini güvende hissetmesine ve kaygısının azalmasını sağlayacaktır.

Yelis Gümüş

Project Leader, at School
Resim önizleme