PROFESYONEL İŞ YAPMAK

Geri bildirimi nasıl vermeli?

PROFESYONEL İŞ YAPMAK
“Unutma! Sen profesyonel bir iş yapıyorsun. Altında çalışan kişi hemşehrin olabilir, komşun olabilir, Galatasaraylı olabilir, yani ona bir nedenle daha fazla sempati duyuyor olabilirsin. Ancak sırf bu sebeple bazı kişilere tolerans göstermek, bazılarını sistem dışına itmek yöneticilikle bağdaşmaz. Bu ikisini iyi ayırt etmen lâzım.”

Üst paragraftaki geri bildirimi yıllar önce altında çalışan bir yöneticiye vermiş Turhan Özen.

En son THY Kargo Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev almış olan Turhan Bey 28 yıldır lojistik sektöründe yöneticilik yapıyor ve önemlisi 4000 ilâ 8000 kişilik ekiplere liderlik ediyor.

Biliyorsunuz; bu platformda da hep konuşulan bir konu bu:

Geri bildirimi nasıl vermeli?

Ben de, bu hafta "Laf Lafı; Zihin Zihni Açtı" serisinde bu konuyu en iyi bilenlerden birine sorayım istedim.

*

“Geri bildirim reçetesi olan bir şey değildir; şöyle geri bildirim verilir, böyle geri bildirim verilir gibi genellemeler risklidir. Çünkü geri bildirimin derinine indiğinde insan psikolojisi ile karşılaşırsın.” diye anlattı Turhan Özen.

Ve güzel bir ifade kullandı: “Karşındakinin incinme/kırılma çizgisini tahmin edebilmek önemlidir.”

Peki ne zaman “geri bildirim”, ne zaman “eleştiri” olur? İkisi arasındaki ince çizgiyi de konuştuk Turhan Bey'le.

*"Bu böyle olmamış." ifadesi tek başına bir geri bildirim değildir. O işin nasıl olması gerektiğini anlatabiliyorsan geri bildirim hâline gelir.

Dönüştürülmesi gereken şeyin şirketin/kurumun hedefleriyle ve stratejisiyle nasıl uyumlu hâle getirilebileceğini söyleyebiliyor olman gerekir.

Söylediklerin açık ve net olmalıdır.

*Bizimki gibi dolaylı anlatımın, imâların baskın olduğu kültürlerde anlık verilmesi gereken geri bildirimlerin soyut olması veya karşıdakini incitmeme kaygısı mesajın tam alınamamasına neden olabiliyor.

*Olumlu geri bildirimleri ekip önünde vermek; gelişimsel (olumsuz) geri bildirimleri ise hem bireysel olarak hem de anlık vermek gerekir.

*Kendi hikayenden, kendi tökezlediğin noktalardan örnek vermek en etkili yoldur. Bunu iyi ifade edebilirsen, karşındaki de dönüp kendine bir bakar.

*

Onunla uzun süren "geri bildirim" sohbetimizden sonra, konu döndü dolaştı “öz farkındalık”a geldi. Çünkü insan, kendisini, hem başkalarından aldığı hem de kendi kendine cesaretle verebildiği geri bildirimler sayesinde tanımaz mı?

Hepimizin belli yetkinlikleri var ama bu yetkinliklerimizi, değiştirilmesi gayet zor olan karakterimizden bağımsız tutamıyoruz. Bu noktada, kariyerimizdeki ve yaşamımızdaki oyun planını nasıl kurabileceğimizi bir metaforla özetledi Turhan Özen:

"Sol ayağın zayıfsa önce onu fark etmeli ve gerekiyorsa oyunda sağ ayağını kullanmalısın."

Ben de, şöyle bir tespit okumuştum, hoşuma gitmişti; onunla bitireyim:

“Öz farkındalık eksikliği zehirdir. Kafa yorma ve gözden geçirme ise panzehir.”
 *

İyi bir geri bildirim aldığımızdaki ruh halinin temsili görselini ekleyerek, sözü size bırakayım.

*Laf Lafı; Zihin Zihni Açtı serisinin ilk yazısı: https://lnkd.in/dcFxQknR

Damla Ömür Tantekin

Founder of D Strategy | Advisor
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok