ÖNCE KENDİNİZİ YÖNETMELİSİNİZ

Kendini yönetemeyen, başkalarını da yönetemez.

ÖNCE KENDİNİZİ YÖNETMELİSİNİZ

Birlikte iş yaptığınız insanlardan maksimum verim almak istiyorsanız önce kendinizi, sonra da onları nasıl yönetmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Kendini yönetemeyen, başkalarını da yönetemez. Ünlü yönetim danışmanı Peter Drucker’a göre kendinizi nasıl yöneteceğinizi öğrenmek için aşağıdaki sorulara cevap aramalısınız?

 1.   Güçlü Taraflarım Neler?

Bir işi yapmaya karar verdiğinizde beklediğiniz sonucu tam olarak bir yere not edin. Daha sonra geri dönüp elde ettiğiniz sonuçlarla beklentinizi karşılaştırın. Böylelikle güçlü ve zayıf olduğunuz tarafları zamanla fark etmeye başlayacaksınız. Sonra güçlü taraflarınıza odaklanın. Güçlü taraflarınızı kullanabileceğiniz konumlarda yer alın. Çalışanlarınızın da güçlü yanlarına odaklanın. Yetersiz olduklarını düşünüyorsanız onları vasat hale dönüştürmeye çalışmak yerine, yeterli olan çalışanlarınızı bir yıldıza dönüştürmeye uğraşın.

2.   Bir İşi Nasıl Yerine Getiririm?

İş yapma tarzı kişiden kişiye göre değişir. Pek çok insanın başarısız olmasının sebebi kendilerine ait bir yöntemi kullanmıyor olmalarıdır. Sonuç almak istiyorsanız insanların en iyi bildikleri yöntemle çalışmalarını sağlayın. Herkesin kendi yöntemiyle çalışmaya hakkı vardır. Önemli olan işini yerine getiriyor mu? Birlikte çalıştığınız insanları anlayın ve onlara güvenin.

3.   Okur Mu, Yoksa Dinleyici Miyim?

Bazı insanlar okuyarak, bazıları ise dinleyerek öğrenmeyi seçerler. Okumayı tercih eden birine anlatmaya kalktığınızda dikkatini toplayamayacaktır. Örneğin işletme sahibiyseniz ve okumayı tercih ediyorsanız çalışanınız size gelişmeleri anlatmaya çalıştığında yazılı olarak isteyin. Veya bir çalışan olarak patronunuz dinlemeyi tercih ediyorsa kendisine verdiğiniz raporu okumayacaktır. Ona birkaç cümle ile özetlemeye çalışın. Kendinizin ve karşınızdakinin tercihlerini bildiğinizde mesajınızı iletmeniz daha kolay olacaktır.

4.   Nasıl Öğrenirim?

Şu sorulara dikkatlice cevap verin:

·        Bir işi nasıl yerine getiririm?

·        Nasıl öğrenirim? Okuyarak mı, dinleyerek mi yoksa yazarak mı öğrenirim?

·        İnsanlarla iyi çalışabiliyor muyum yoksa yalnızlığı seven birisi miyim?

·        İnsanlarla nasıl bir ilişki içinde çalışabiliyorum?

·        Bir karar alıcı olarak mı yoksa bir danışman olarak mı sonuçlar üretiyorum?

·        Stres altında bir işi iyi yerine getirir miyim, yoksa çok planlı ve öngörülebilir bir ortama mı ihtiyacım var?

·        Büyük bir kuruluşta mı yoksa küçük bir kuruluşta mı en iyi biçimde çalışırım?

Bazı insanlar, en iyi emir altındayken çalışırlar. İki numaralı kişilerin bir numaraya terfi ettirildiklerinde çoğu kez başarısız olmalarının bir nedeni de budur. Yönetici olmak karar alıcı bir kişiliği gerektirir.

Kendinizi değiştirmeye çalışmayın. Bunu başarmanız pek mümkün değildir. Ama işleri yerine getirme yönteminizi geliştirmek için çok çalışın. Ve yerine getiremeyeceğiniz ya da yeteriz biçimde yerine getireceğiniz işlere girmemeye çalışın.

5.   Değerlerim Nelerdir?

İnsanlar ancak kendi değerleri ile uyumlu değerlere sahip olan işletmelerde başarıya ulaşırlar. Çalıştığınız şirketin değerleri sizin değerlerinizle uyuşuyor mu? Bir işletme sahibi iseniz, çalışanlarınız da sizinle aynı değerlere sahip mi? Kararlar kısa vadeli sonuçlara göre mi, yoksa uzun vade düşünerek mi alınıyor? Şirket öncelikleri, bireysel önceliklerin önünde mi? Birlikte iş yaptığınız insanlarla aranızda değer çatışması varsa başarıya ulaşmanız mümkün değildir.

6.   Nereye Aidim?

Kendiniz için en iyi çalışma ortamının hangisi olduğuna karar verin. Büyük bir örgütte başarılı olamadığını öğrenmiş olan bir insan, kendisi için böyle bir örgütteki bir konuma hayır demeyi de öğrenmiş olmalıdır. Bir karar alıcı olmadığını öğrenmiş olan bir insan, bir karar alma görevine hayır demeyi de öğrenmiş olmalıdır. Hangi çalışma ortamına kolaylıkla adapte olursunuz? Hangi çalışma tarzını tercih edersiniz? Değerleriniz nelerdir? Kendinize uygun bir çalışma ortamı bulun.

7.   Katkım Ne Olmalıdır?

·        Önümüzdeki yıl içinde fark yaratacak sonuçları nasıl elde edebilirim?

·        Durum neyi gerektiriyor?

·        Güçlerim, işleri yerine getirme yöntemim ve değerlerime dayanarak, yapılması gereken neyse ona en büyük katkıyı nasıl yapabilirim?

·        Ve son olarak, bir fark yaratmak için hangi sonuçlar elde edilmelidir?

Beklediğiniz sonuçları net olarak tarif ettiğinizden emin olun. Sonuçlar zor ancak ulaşılabilir, ölçülebilir ve zaman kısıtlı olmalıdır.

8.   İlişkilere Dair Sorumluluk Alıyor muyum?

Elde etmek istediğimiz sonuçlar ancak başkaları ile birlikte çalışarak mümkündür. Bu nedenle ilişkiler ve iletişim için sorumluluk almak zorundayız. Çalışma arkadaşlarınızın güçlü ve zayıf yönlerini, iş yapma tarzlarını bilmelisiniz. Onları önce anlamalı, sonra güvenmelisiniz ki, güçlerinden faydalanabilesiniz. Kişilik çatışmaları ile vakit kaybetmek yerine beklentileri net tarif etmeli ve sonuçlara nasıl katkı koyabileceğinizi konuşmalısınız. Bir iş arkadaşınıza gidip ‘İyi olduğum şey budur. Çalışma biçimim budur. Değerlerim bunlardır. Üzerinde yoğunlaşmayı planladığım ve benden beklenmesi gereken sonuçlar da şunlardır' dese, karşılık her zaman, 'Bu çok yararlı olur. Ama neden daha önce söylemedin?’ olur. Aynı şekilde ‘Güçlü yanların, işleri nasıl yerine getirdiğin, değerlerin ve sunmak niyetinde olduğun katkı hakkında ne bilmem gerekiyor? diye sormaya devam ederse, yine aynı tepkiyi alır. İlişkilere dair sorumluluk almak bir görevdir ve sorumluluk %100 size aittir.

9.   Yaşamımın İkinci Yarısını Planladım mı?

Yöneticilerin çoğu 45 yaşlarına geldiğinde kariyerlerinin zirvesinde olmalarına rağmen bunalıma girebilirler. Sürekli aynı işi yapıyor olmaları onlara artık bir katkı sunmamaya başlar. Bu nedenle ikinci bir kariyere başlamayı, kendilerine ve topluma nasıl daha fazla katkı sağlayacaklarını düşünürler. Kendilerini yönetmeyi bilen kişiler yaşamlarının ikinci yarısı çok önceden planlayabilen kişilerdir.

İnsanın kendini yönetmesi demek önce kendini tanıması demektir. Önce kendinizi, sonra da birlikte iş yaptığınız insanları tanımak için çaba harcamalısınız. Hepimiz farklıyız ve farklılıkları yönetmeyi öğrenmeliyiz.

Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

NOT: Yeni yazılarımız için bildirim almak isterseniz haber bültenimize üye olunuz.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu