Son 15 yıldır insani yardım lojistiği üstüne çalışan biri olarak lütfen bu çağrıya kulak verin.

Sağlam kalan karayollarının mümkün olduğunca açık olması ÇOK ÖNEMLİ.

Son 15 yıldır insani yardım lojistiği üstüne çalışan biri olarak lütfen bu çağrıya kulak verin.

Son 15 yıldır insani yardım lojistiği üstüne çalışan biri olarak lütfen bu çağrıya kulak verin. Alıntıladığım hocam (Burcu BALCIK), bu konuda en çok çalışma yapmış uzmanlardan biri. Haluk Levent de sahadan bildiriyor. Kısaca açıklamam gerekirse:

Bu süreçte herkes elinden geldiğince bir şeyler yapmak istiyor ve vatandaşlarımızın bu hassasiyeti gurur verici. Ancak özellikle koordinasyonsuz ayni yardımlarla (battaniye, ısıtıcı, vb.) ilgili acele edilmemeli. Henüz arama kurtarma ekiplerinin dahi ulaşamadığı yerler var. Hava muhalefeti de eklenince, sağlam kalan karayollarının mümkün olduğunca açık olması ÇOK ÖNEMLİ.

Belki bir faydamız dokunur diye arabaya atlamak, kendi mahallenizde kurumunuzdan yardım tırı, konvoyu oluşturmak istiyor olabilirsiniz. Ancak faydadan çok zararı olabilir şu kritik süreçte. Mesela A ilinde bugün battaniye ihtiyacı vardır, sizin yardım gidene kadar, o biter başka ihtiyaç başlar. Sizin yardımlarınız da yolu tıkadığiyla kalır, başka bir merkeze de aktarılamaz, bunun örnekleri çok. Kaynaklarımızı, enerjimizi çok daha verimli kullanabiliriz.

'Peki hocam ne yapalım':
1) Öncelikle ve maalesef bu yaraların birkaç günde sarılmayacağı gerçeğiyle yüzleşip enerjimizi ve imkanlarımızı zaman yayalım.
2) Güvendiğimiz kurumlara (akut, belediyeler, ahbap vs.) ayni yardım yerine NAKDİ yardım yapalım.
3) 3) Mümkünse tek seferlik büyük bağış yerine, bir süre düzenli bağışçı olalım, biz unutsak otomatik ödeme unutmaz.
4) Nakdi yrd imkanı yoksa, ya da daha fazla katkı vermek istiyorsanız, gönüllü olarak güvendiğiniz kurumlara başvurabilir, koordinasyonlu hareket edebilirsiniz.
5) İhtiyaç liste güncelliği çok hızlı değişebilir, bunları yayarak bilgi kirliliği yaratmayalım. Özellikle rapçi, popçu, influencer ya da herhangi bir markanın kendi kafasına göre tır kaldırmasına destek olmayın, alkış tutmayın. Etkileşim vermeyin.
6) Kendi çalıştığınız kurumda da kamyon, tır kaldırılmasını önermeyin, kendi kafaniza göre yardım konvoyu organize etmeyin, ön ayak olmayın. Kurumunuzu nakdi yardıma yönlendirin.
7) Bazı insanların, bazı kurumların maalesef bu durumu reklam yapma imkanı olarak kullanacaklarını unutmayın. Deprem bölgesinden yapılan yayınlarda arkada brandası, logosu görünsün diye yolları tıkayacak tıyniyette kurumları desteklemeyin. Faydası olmadığı gibi zararı olabilecek hareketler hakkında bilinçlenin, bilinçlendirin.
8) Dayanışmak çok güzel, ama ülkemin iyi insanlarının kaynakları gönüllerinden daha kısıtlı. Zamanımızı, paramızı, enerjimizi verimli kullanırsak daha çok insana yardım edebiliriz

Feyza G. Sahinyazan, Ph.D.

Assistant Professor at Beedie School of Business at Simon Fraser University