PAZARLAMADA 8P İLE STRATEJİLERİNİZİ BELİRLEYİN

Başarılı bir pazarlama planı geliştirmek ve uygulamak için nelere dikkat edilmelidir?

PAZARLAMADA 8P İLE STRATEJİLERİNİZİ BELİRLEYİN

Başarılı bir pazarlama planı geliştirmek ve uygulamak için nelere dikkat edilmelidir?

Pazarlama stratejilerinde ele alınması gereken temel unsurlar 8P ile tarif edilebilir. Pazarlama stratejilerinizi oluştururken her biri ile ilgili ayrı ayrı düşünmelisiniz. Gelin şimdi bu P’lere teker teker bakalım:

1.Product (Ürün): Müşteri ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun bir ürün veya hizmet sunmak önemlidir. Müşteriye sunduğu fayda, garanti, kalite, tasarım, uygunluk, değer önermesi, kullanılan teknoloji gibi özelliklerle ürün veya hizmetinizi rakiplerinizden farklılaştırabilirsiniz. Ürününüzün benzersiz özellikleri nelerdir? Bu özellikler pazarda ne kadar biliniyor? Ağızdan ağıza yayılıyor mu?

Müşterilerinize ürününüzün özellikleri ve avantajları hakkında bilgi vermelisiniz ki, neden satın almaları gerektiğini anlasınlar. Müşteriler değer sunan, ihtiyaçlarını karşılayan ve hayatlarını kolaylaştıran ürünlere ilgi duyuyor.

Örneğin Apple yenilikçi ve kaliteli ürünleriyle tanınıyor. Şirketin ürünleri son teknoloji, şık ve kullanımı kolay olarak pazarlanmaktadır.

2.Process (Süreç): Müşteri deneyimini iyileştirmek ve hizmet kalitesini artırmak için iş süreçlerinizi gözden geçirmelisiniz. Ürününüz/hizmetiniz müşteri ile nasıl buluşuyor? Müşteriyle iletişimde olduğunuz her an müşteriye odaklı mısınız? Müşteriniz her seferinde aynı kaliteye erişebiliyor mu?

Başarılı olmak için işletmelerin üretimden satış ve pazarlamaya kadar etkili süreçlere sahip olması gerekir. Rekabet edebilmek için bu süreçlerde verimlilik esastır.

Örneğin bir şirketin yeni ürünler geliştirmeye yönelik bir süreci olabilir. Bu süreç, hedef pazarın ihtiyaçlarını araştırmayı, bu ihtiyaçları karşılayan bir ürün tasarlamayı ve ürünün uygulanabilir olduğundan emin olmak için test etmeyi içerecektir.

3.Partnership (Ortaklık): Ürününüzü/hizmetinizi pazarlamak için diğer kişi veya şirketlerle ortak olabilirsiniz. Onlarla ortak amaç veya hedeflere sahip olmanız daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanıza yardımcı olur. Aynı hedef kitleye sahip olduğunuz ancak rakibiniz olmayan sektörlerden kimlerle bir araya gelebilirsiniz?

Örneğin güzellik sektöründe hizmet veriyorsanız spor salonları, kuaförler veya diyetisyenlerle ortaklıklar geliştirebilirsiniz.

4.Physical Evidence (Fiziksel Kanıt): Pazara iletilen mesajları güçlendirmek için kullandığınız şeylerdir. Firmanızın üretim yeri, satış yerleri, dekor, ambalaj, marka, etiket veya logo gibi görülebilen, dokunulabilen fiziksel unsurlardır. Ürün veya hizmetiniz pazarda nasıl görünüyor?

Logonuz yeterince tanınmaya başladığı zaman okunmasa bile çok uzaktan göründüğünde markanız hemen akla gelecektir. Örneğin uzun yolda giderken Shell ya da Opet totemlerini uzaktan gördüğünüzde hemen fark edersiniz.

5.People (İnsanlar): Çalışanlarınız, müşteri hizmetleriniz ve satış temsilcileriniz markanızı temsil eder, müşteri ile temas kurar, ürününüzü/hizmetinizi sunar. Her ne kadar pazarlama ve satış bölümlerinde çalışan personeliniz sosyal medyanızı, müşteri ilişiklerinizi, reklamlarınızı yönetiyor olsa da tüm süreçlerdeki çalışanlarınız pazarlamadan sorumludur.  Örneğin işletmenizi ziyarete gelen bir misafirin kapıda güvenlik görevlisi tarafından nasıl karşılandığı veya telefon eden bir müşteriyi ilgili kişiye aktarırken resepsiyon görevlisinin ses tonu da en az pazarlama kampanyalarınız kadar etkilidir.

6.Promotion (Tanıtım): Ürün veya hizmeti pazarlanmak ve ilgilenen insanları çekmek için kullandığınız iletişim stratejisidir. Potansiyel müşterilerinizin ürününüzden haberdar olmasını ve ilgi duymasını sağlamalısınız. Etkinlikler, tavsiyeler, ürün yerleştirme, özel teklifler veya zaman sınırlı paketler, hepsi dikkate alınması gereken harika promosyon kanallarıdır. Hedef pazarınızı düşünün ve ne tür mesajların onlarda yankı uyandıracağını araştırın.

Örneğin Coca-Cola dünyanın en tanınmış markalarından biri olmasına rağmen her yıl tanıtım faaliyetlerine milyarlarca dolar harcamaya devam ediyor.

7.Place (Yer): Ürününüzü müşterilere ulaştıracağınız veya hizmetinizin deneyimlendiği yerlerdir. Hedef pazarınızın nerede olduğunu ve onlara nasıl ulaşacağınızı düşünmeniz gerekir. Dağıtım kanalları, depolama, lojistik ve satış noktaları bu kategori altında değerlendirilir. Müşterileriniz ürününüz/hizmetiniz hakkında nereden bilgi alabilir? Ürününüz kullanımda büyük olasılıkla nerede görülecek? Dijital bir ürün ise, online alışveriş deneyimini nasıl optimize edebilirsiniz?

Eskilerin dediği gibi Müslüman mahallesinde salyangoz satamazsınız. Ürününüzü satmak için doğru yeri bulmalısınız.

8.Price (Fiyat): Ürün veya hizmetin maliyeti, fiyatlandırma stratejisi, indirimler ve ödeme seçenekleri pazara giriş stratejinizin büyük bir parçasıdır. Doğru fiyatlandırma, müşteri talepleriyle uyumlu olmalıdır. Hem hedef pazarınızın ihtiyaçlarını karşılayan hem de kar elde etmenizi sağlayan doğru fiyatı belirlemelisiniz. Yüksek fiyat müşterilerinizi rakiplerinize kaydırabilir. Düşük fiyat ise zarar etmenize yol açabilir.

Fiyat değil, değer odaklı bir yaklaşım içinde olup, rakiplerinizden farklılaşırsanız fiyatı siz belirlersiniz. Örneğin iPhone fiyatı piyasadaki diğer akıllı telefonlara göre daha yüksek. Çünkü Apple kendisini özel bir marka olarak konumlandırıyor ve özel fiyat talep ediyor.

Sonuç olarak;

Pazarlamada 8P yaklaşımı, kaynaklarınızı en iyi nereye tahsis edeceğinize karar verirken kullanabileceğiniz harika bir kılavuzdur. Pazarlama faaliyetlerinizi şekillendirirken bu 8 unsuru içeren kampanyalar başarınızı artıracaktır. Her kampanyada ürünün veya hizmetin performansını ve müşteri memnuniyetini ölçmelisiniz. Müşteri geri bildirimleri, memnuniyet anketleri ve diğer performans ölçüm araçlarını kullanarak her seferinde daha başarılı kampanyalara imza atabilirsiniz.

Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

NOT: Yeni yazılarımız için bildirim almak isterseniz haber bültenimize üye olunuz. Fayda sağlayacağını düşündüğünüz yönetici ve işletme sahipleri ile bültenimizi paylaşınız.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu