"Eğitim güzel bir yolculuktur".

Eğitim güzel bir yolculuktur, bazen insanları birleştirir.

"Eğitim güzel bir yolculuktur".

"Eğitim güzel bir yolculuktur". Yıllar önce otobüste seyahat ederken tanımadığım bir kişiden okumam için bir sunum notu almıştım ve o sunum notu arasında da okumam gereken bir kitap adı bulmuştum. Ayşegül Özçelik Drahşan, PCC ile tanışmış mıydınız? Ben henüz yüz yüze tanışmadım, belki o sunumun yazarı da Ayşegül Hnm. ile tanışmamış olabilir ama Ayşegül hanım'ın yazdığı kitabı aracılığı ile kendimi onunla tanıştım varsayabiliyorum.

#baharınkitaplığı 'nda 92. bölümde Ayşegül Hanım'ın "Bize Bir Eğitim Lazım" adlı kitabına yer verdim. Altını çizdiğim notlar hayli fazla olsa da bir kaçını podcast'imde paylaşarak yer verdim. Normalde 5-6 dk'lar arasında okuduğum kitaplardan notlar verirken bu biraz uzun olmuş. Sadece 10. dk.

Kitap Donald Kirkpatrick ve Jack Philips adında iki uzmanın eğitim değerlendirme modeli üzerinde de duruyor.

Kirkpatrick modelini yıllar önce ilk duyup araştırmaya başladığımda otobüste hiç tanımadığım biri bununla ilgili bir sunumu e-postama göndermişti. Eğitim güzel bir yolculuktur, bazen insanları birleştirir... diye de içerikte başta belirttiğim cümleyi tamamlamış olayım.

7 bölümden oluşan bu kitap kurum içi eğitime ve kurumsal eğitim arasındaki farka değinerek başlıyor. Şirketlerin kurumsal eğitimlerini nasıl planladıklarına, bir yetişkinin nasıl öğrendiğine, iyi bir eğitim planlaması için dikkat edilmesi gerekenlere dair bilgiler var. Yıllık eğitim bütçeleri, farklı oturma düzenleri başarılı bir eğitim danışmanı ve müşteri temsilcisi olmanın kurallarına yer verilmiş.

Kitap; yaşantısal öğrenme teorisinin üzerinde duruyor. Öğrenmeyi, deneyimlerin dönüştürülerek, bilginin yaratıldığı bir süreç olarak tanımlayan David Kolb'a da ver vermiş.
David Kolb öğrenme odaklı kurumsal gelişim üzerine bir uzman ve öğrenme tarzları çizelgesi birçok akademisyen, öğretmenlik üreticisi ve insan tarafından da kullanılıyormuş.

O kadar çok örnek ve hikaye var ki kitapta altını çizdiğim bir sözle bitirmek istiyor ve sözü eğitim dünyası ile ilgili size bırakıyorum.

sayfa 144: Donald Porter'ın çok sevdiği bir sözü vardır yazarın.
Müşterileriniz sizden mükemmel olmanızı değil bir şeyler yanlış gittiğinde çözüm üretmenizi beklerler. Her zaman yanlış gidebilecek şeyler olabilecektir. Hiçbir şeyin %100 garantisi yoktur. Siz elinizde %10'luk ihtimalini düşünüp bunlarla karşılaştığınızda esnek ve hazır olun. Elinizden gelenin en iyisini yaptınız ve kendinizden emin olduğunuz sürece kazanan her zaman siz olacaksınız.

Baharın Kitaplığı Spotify, AnchorFM, Google Podcast ve Poddy'de sizlerle.
#kurumsaleğitim

Bahar Beşer

Marka Mentor | Eğitmen | Kişisel Markan ile Kurumsal Liderliğe | Podcast: Bahar'ın Kitaplığı