KRİZ YÖNETİMİ

Kriz Yönetimi Neden Önemlidir?

KRİZ YÖNETİMİ

Kriz, hedefleri ve normal işleyişi tehdit eden veya hayatı tehlikeye sokan durumdur. Bir toplumun, bir kuruluşun veya bir kimsenin yaşamında görülen güç dönem, bunalım, buhran olarak tanımlanabilir.

Hayatta iyi ve güzel günler olacağı gibi zor zamanlar da olacaktır. Bu gerçeği kabullenerek, başımıza güç durumlar geldiğinde önce kabullenmek, durumla yüzleşmek ve neler yapabileceğimize odaklanmak zorundayız. Kriz çoğu zaman önlem alınmakta geç kalındığı için ortaya çıkar. Muhtemel krizler için önceden alınacak önlemler, kriz anında izlenecek yol planı krizlerin daha kolay atlatılmasına yardımcı olacaktır. Kriz anlarında üzüntü, stres gibi duyguların son derece normal olduğunu bilmeli, bununla birlikte enerjimizi çözüm yolları bulmaya harcamalıyız.

Kriz Yönetimi Neden Önemlidir?

Hasarı en aza indirmek ve onarmak amacıyla kriz yönetimi uygulanır.  Sadece mevcut krizde değil, ortaya çıkması muhtemel başka krizlerde de kaynakların nasıl kullanılacağını belirlemek gerekir.

Aniden ortaya çıkan olumsuz durumlarla başa çıkabilmek için öncelikle uygulanacak stratejilerin belirlenmesi gerekir.  Krizi en kısa zamanda minimum zarar ile atlatmak ve eski hale geri dönmek amaçlanır.

Kriz ilk oluştuğu anda hareketsiz kalınan bir şok atlatma dönemi yaşanır. Sonra yavaş yavaş çözülme başlar. Kriz yönetimi sırasında öncelikle sorunu çözmek, problemi ortadan kaldırabilmek ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergilenmelidir.

Kriz anlarında acil karar vermek gerekir. Krizin oluştuğu veya sinyalleri ilk geldiği anda daha kötü durumları önlemek ve krizi denetim altına almak önemlidir. Krizin öğrettikleri ve durumun değerlendirmesiyle birlikte yeniden oluşum süreci başlar. Bu süreçte şu sorulara cevap aranmalıdır:

·        Krizi yaratan nedenler nelerdir?

·        Bu nedenleri ortadan kaldırmak için neler yapılabilir?

·        Bu süreçte neler farklı yapılmalıdır?

·        Önceden hazır olmak için hangi tedbirler alınmalıdır?

·        Acil müdahale faaliyetleri nelerdir?

·        İyileştirmek için neler yapılmalıdır?

·        Yeniden yapılandırma sürecinde hangi adımlar atılmalıdır?

·        Krizin etki alanları nelerdir?

·        Krizde iletişimden sorumlu ekip kimlerden oluşur?

·        İletişimi nasıl yönetmek gerekir?

Tüm aşamalarda geri bildirime önem verilmelidir.

Kriz Yönetimi Sürecinde neler var?

Şirketlerin kriz yönetim süreçleri önleme, planlama, koruma ve değerlendirme aşamalarından oluşur. Her kriz öncesi muhakkak bir işaret vardır. Kriz yönetimi boyunca bu işaretlerin okunması, olumsuz olaylara karşı hazır olunması ve minimum zarar ile en kısa zamanda eski haline dönülmesi hedeflenmelidir. Aşağıdaki adımlar Kriz Yönetim Sürecini oluşturur.

1. Kriz sinyallerinin alınması

2. Krize hazırlık ve korunma

3. Krizin denetim altına alınması

4. Normal duruma geçiş  

5. Öğrenme ve Değerlendirme

6. Yeninden inşa. 

Kriz yönetimde öncelik zarar azaltma adına atılacak adımlar olmalıdır.  Önceden hazırlıklı olunduğunda acil müdahale etkili sonuç verir. İyileştirme ve yeniden yapılandırma aşamalarına daha hızlı geçilir.

Kriz yönetimi planı sayesinde öngörülebilir krizlerden korunabilir, krizle nasıl başa çıkacağınızı öğrenebilirsiniz. Öngörülemeyen krizlerle karşılaştığınızda daha kolay üstesinden gelirsiniz.

 

Krizi Fırsata Çevirmek

Kriz olumsuz bir durum olmasına rağmen bazı fırsatları da beraberinde getirebilir. Örneğin pandemi döneminde ortaya çıkan uzaktan çalışma pek çok firmada uygulanır hale geldi ve ulaşım maliyetleri bu sayede düştü.

Kriz anlarında önceliklerimizin farkına varırız ve daha sonra bu öncelikleri daha çok korumaya çalışırız.

Büyümek ve gelişmek konfor alanının dışındayken mümkündür. Krizler bizi konfor alanımızdan çıkmaya zorlar. Kriz sebebiyle daha önce kurduğumuz düzen bozulmuş olsa bile yeniden daha iyi şekilde düzen kurmak için çabalamalıyız. Uzun vadeli düşünerek içinden geçtiğimiz günlerin bir gün son bulacağını kabullenmeliyiz. Karşımıza çıkan fırsatlara odaklanmalıyız. Gerekirse yardım istemekten çekinmemeliyiz. İlişkilerimizi ve iletişim ağımızı güçlü tutmalıyız. Zor zamanlarda dışarıdan alacağımız destek kendimizi güvende hissettirecektir.

Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu