Kör Gözüne Parmağım

Dünyada milyarlarca insan yaşıyor.

Kör Gözüne Parmağım

Kör Gözüne Parmağım

İnsanlara bazen bazı gerçekleri göstermek ya da aslında gördükleri şeyleri anlamalarını, algılamalarını sağlamak yorucu bir yolculuk haline gelebiliyor.

Dünyada milyarlarca insan yaşıyor.

Çeşitli yaş gruplarında, cinsiyetlerde, milliyetlerde, inanç ve kültür manasında, dünya görüşü temelinde, gelir seviyesi anlamında vs. binlerce farklı gruba dahil edip, çeşit çeşit segmentasyona tabi tutabileceğimiz, ancak yine de her biri birbirinden muhakkak surette bir sebeple ayrışan, eşsiz ve benzersiz milyarlarca insanın yaşadığı bir dünyadan bahsediyoruz.

Böyle bir dünyada, insanları benzerliklerine odaklanarak gruplamak, bir araya toplamak ve onların bu benzerliklerini kullanarak onlara bazı mesajlar vermeye çalışmak, iletişim sanatının ve o sanattan beslenen, pazarlama, satış vs. gibi alanların işi.

Bu mesajların bazıları doğrudan, bazıları dolaylı, bazıları sübliminal ve benzeri özelliklerde olabiliyor.

Hele de iletişimin on binlerce yıllık geçmişinde yaşanmış gelişmelerin binlerce katının kısacık bir zaman diliminde gerçekleşmiş olması, günümüz dünyasında muhteşem bir bilgi ve iletişim kirliliği ortamı hazırlıyor.

Çok fazla sayıda mesaj, adeta bir bombardıman şeklinde, yazılı, görsel ve sosyal medyadan her birimize gün boyu adeta yağmur gibi yağıyor.

Böyle bir yoğun iletişim bombardımanı altında çoğumuz sanki ambale oluyor ve birbirimizi duyamaz, dinleyemez, duysak, dinlesek bile anlayamaz, algılayamaz hale gelebiliyoruz.

Aynı evin içinde yaşayan insanların bile birbiri ile dijital mesajlaşma platformlarını kullanarak iletişim kurmaya zorlandığı aptal bir ortam var mevcutta.

Eskinin sofra muhabbetleri yapan nesilleri, ellerinde telefon ve tabletler, karşılarında TV ekranları olan ve çoğu zaman neredeyse tuvalete, banyoya bile telefonları ile giren nesillere evrildi.

Yaştan bağımsız bir alışkanlık haline geldi artık akıllı telefon meselesi.

Hatta belki de alışkanlık kelimesi hafif kalmakta bu durumu izah etmek için.

Bağımlılık desek çok daha doğru olabilir.

Aynı alkol, sigara ve uyuşturucu bağımlılığı gibi, teknoloji bağımlısı haline gelen milyarlarca insandan bahsediyoruz.

Bu gidiş nereye doğru bir gidiş, tahmin etmek, fikir yürütmek çok kolay değil.

Ama bazı konular var ki, ataların dediğince, ayan beyan ortada, kabak gibi meydanda.

Kör gözüne parmağım şeklinde, açık seçik olarak herkesin önünde cereyan etmekte.

İşte bu tip meselelerde en azından toplumsal manada bir duyarlılık geliştirsek, en azından bugünü değil ama yarını kurtarmak adına, dünyanın sülük gibi emdiğimiz kaynaklarından gelecek nesiller için de bir gıdım olsa ayırsak, ne hoş olur değil mi?

Kuraklık, susuzluk ve sonrasında kıtlık, açlık bas bas bağıra bağıra gelirken, yokmuş gibi davrananlara bugünün yazısının başlığı.

Duymayan kulaklara promosyon, cep telefonu kulaklığı işlevi de olan işitme cihazı, görmeyen gözlere hem yakın, hem uzak, ikisi bir arada, astigmatı da hediye gözlük gibi bu yazı.

Dr. Ejder ORMANCI

Yönetim Danışmanı&Kurucu@DNO Değişim Yönetim Danışmanlık Hizmetleri
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok