İŞ YAŞAMINDA DUYGUSAL ZEKA

İş hayatında yüksek duygusal zekanın faydaları nelerdir?

İŞ YAŞAMINDA DUYGUSAL ZEKA

IQ olarak bilinen matematiksel zeka hayattaki başarının sadece %20'sini oluşturuyor. Geri kalan %80'i ise duygusal zeka (EQ) ve diğer faktörler meydana getiriyor.  Duygusal zeka, duygularınızı anlama ve yönetme kapasitesidir. Kişinin sahip olduğu matematik zekasını nasıl açığa çıkaracağını belirleyen en önemli parametre duygusal zekadır. Harika yeteneklere sahip birisi bunu ifade etmeyi bilmiyorsa, iletişimi zayıfsa hak ettiği başarıya ulaşamayacaktır.

Bir işletmenin en değerli kaynağı sahip olduğu çalışanlarıdır. Bu kaynağın verimli kullanılabilmesi için insanlar arasındaki ilişki ve etkileşimin güçlü olması gerekir. Sonuçta hepimiz insanız ve sosyal varlıklarız. Anlaşılmak, dinlenilmek, hak verilmek, duyulmak istiyoruz. Yeni dönemde yöneticilere ve liderlere işi yönetmekten daha büyük bir görev düşüyor. Çalışanları yönetmek. Özellikle Y ve Z kuşakları için iletişim, etkileşim paradan daha da önemli.  

Hem kendimizin, hem de başkalarının duygularını tanıma, anlama ve iletişimi kuvvetlendirmek için etkili şekilde kullanma kabiliyeti duygusal zekanın düzeyini belirler. İşteki başarı iletişim yeteneği ile doğrudan orantılıdır. Müşteriler tanıdığı, bildiği, güvendiği kişilerden alışveriş yapmayı sever. Çalışanlar rahatlıkla iletişim kurabildiği arkadaşlarıyla ekip olurlar. Araştırma sonuçları gösteriyor ki; duygusal zekası yüksek olan kişiler, matematik zekası yüksek olan kişilerden daha başarılı, çözüm odaklı ve yaratıcı oluyorlar. Bu nedenle işe alım yaparken özgeçmişlere bakarak karar vermek artık yeterli değil. Duygusal zekanın boyutu işteki başarıyı büyük oranda etkiliyor.

İş hayatında yüksek duygusal zekanın faydaları nelerdir?

Duygusal zekası yüksek olan kişiler:

1.     Kendilerini daha iyi ifade ederler. Problemleri çözüme odaklıdırlar. Başkalarına yardım eder, onlardan yardım almayı kabul ederler. Huzurlu bir ortam yaratırlar, saygı kazanırlar ve iyi örnek olurlar.

2.     Duygularını kontrol altına alabilir, başkalarını daha iyi yönetebilir, onlara liderlik edebilirler. Aktif dinlerler. Geri bildirime açıktırlar.

3.     Değişime daha kolay adapte olurlar. Değişim ile birlikte gelen kaygı, endişe ve stresi daha kolay yönetebildikleri için fırsatları daha kolay görürler. Yeniliklere açık olurlar.

4.     Tüm ekip için ortak vizyon oluşturma konusunda daha başarılı olurlar, çünkü doğru iletişim ile doğru hedefleri ve ihtiyaçları belirleyebilirler.

5.     Yaşanan çatışmaları yönetebilirler. Baskı altında sakin kalabilirler. Her zaman pozitif kalmaları diğer çalışanların da motivasyonunu artırır.

 Duygusal zeka 5 tane ana bölümden oluşur.

Kendini tanıma: Güçlü ve zayıf yönlerinizin farkında olma, yaşadığınız duyguları fark etme ve diğer insanlar üzerindeki etkisini görme becerisidir.

Duygularını yönetme: Olumsuz duyguları kontrol etme ve yönlendirme becerisidir.

Empati: Başkalarının içinde bulunduğu duygu durumunu anlama, sözlerini yorumlayabilme becerisidir.

Motivasyon: Nelerden motive olduğunuzu bilme, başarılarınızı kutlama ve iletişim dilinizi buna uygun hale getirme becerisidir.

Sosyal beceriler: Başkalarını istenilen yönde harekete teşvik etmek için iletişim kurma becerisidir.

Duygusal zeka nasıl gelişir?

Duygusal zekayı geliştirmek için önce kendi üzerimizde çalışmamız gerekir. Kendimizi yeterince tanımadan başkaları ile olan iletişimizi geliştiremez, onlara pozitif örnek olamaz ve liderlik yapamayız.

Duygusal zekayı meydana getiren 5 parametre üzerinden kendinizi test edin. Başkalarından geri bildirim isteyerek başlayabilirsiniz. Onlar sizi nasıl tanıyorlar? Çabuk sinirlenir misiniz? Sorun odaklı mısınız yoksa çözüm odaklı mı? İsteklerinizi sıklıkla kabul ettirebilir misiniz? Karşınızdakini dikkatle dinler misiniz?

Sizin için çok normal gelen bir davranışınız karşı taraf için öyle olmayabilir. Bu nedenle güven duyduğunuz kişilerden alacağınız geri bildirimler hangi konularda kendinizi geliştirmeniz gerektiği hakkında önemli bilgiler verecektir.

EQ’yu geliştirmek IQ’yu geliştirmekten daha kolaydır. Spor salonunda ağırlık çalışarak kaslarını geliştiren biri gibi duygularınız üzerinde de sürekli çalışırsanız duygusal zekanız gelişir.

Bereketli günleriniz olsun.

 Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu