İŞE YENİ BAŞLAYAN BİR ÇALIŞAN EKİBE NASIL DAHİL OLUR?

Ekipler bir gecede oluşmaz.

İŞE YENİ BAŞLAYAN BİR ÇALIŞAN EKİBE NASIL DAHİL OLUR?

Ekiplerin başarısı, ekip içindeki çalışanların bireysel yetenek ve becerilerine değil, ekip içinde nasıl çalıştıklarına ve ortak amaçları doğrultusunda sorumlulukları ne ölçüde paylaştıklarına bağlıdır. Ekip olarak elde edilen performans tek tek bireylerin performans toplamından daha fazladır.

Ekipler bir gecede oluşmaz. Dünyanın en iyi oyuncularını alıp bir araya getirseniz, bir arada oynamayı beceremedikleri sürece o takımdan şampiyonluk çıkmaz. Ekip olmanın dört basit aşamasını bilmek, çalışanlara bu aşamalardan geçmeleri için gereken zamanı tanımak gerekir.

1.Dahil Olma

Bir ekibe sonradan katılan birisi öncelikle ekibe dahil olmaya çalışır. Ekibin kendisini kabul etmesini ister, reddedilmekten korkar.

Yeni bir ekip oluşturulduğunda da benzer bir durum söz konusudur. Herkes birbirini tanımaya, duygusal ihtiyaçlarına karşılık bulmaya çalışırlar. Öncelik güven duygusunun oluşturulmasıdır. Ekip lideri ne kadar açık, şeffaf ve dürüst olursa, ekip üyeleri de aynı şekilde uyumlu olmaya ve birbirlerine güven duymaya çalışırlar. Ortak değerler etrafında birleşirler.

Dahil olma aşaması, çalışanın kendisini ekibin bir parçası gibi hissetmesiyle son bulur. Bu sonuca herkes aynı zamanda ulaşamayacaktır. Geçmiş tecrübeler, özgüven ve davranış profilleri ( DISC)’ne bağlı olarak uzayıp kısalabilir. Ekip liderinin çalışanlara karşı toleranslı ve destekleyici olması beklenir. Çalışanlar ekibe dahil olmadıklarında diğerlerinin iyi ya da kötü durumlarından haberdar olamazlar. Yardıma ihtiyacı olanların farkında değildirler. Kutlanması gereken başarıları da

2.Hakkını Savunma

Çalışanlar ekibe dahil olduklarını hissettiklerinde sıra kendilerini göstermeye gelir. Güç elde etmeye ve sınırlarını genişletmeye çalışırlar. Kendi alanlarına diğerlerinin müdahale etmesini istemezler. Haklarını savunurlar. Liderler için yönetimi zor olan bu durum ancak kişilerin sorumluluklarının ayrı ayrı net olarak tarif edilmesiyle çözülebilir. Yeri geldiğinde çalışanlar lidere karşı dahi meydan okuyabilirler. Liderler otoritelerini korumaya çalışmak yerine, meydan okumalara izin vermeli, şirket yararına olacak ortak bir fikir üzerinde anlaşmaya varılmasını sağlamalıdır.

3.İşbirliği

Bu aşamaya geçebilen bir ekipte, çalışanlardan birinin problemi olduğunda diğerleri ona yardım etmek için bir araya gelir. Ya da bir çalışan kişisel bir başarı elde ettiğinde diğerleri bu başarıyı onunla beraber kutlar. Kıskançlık ve rekabet olmaz.

4.Birlikte Yaratma

Sinerjinin ortaya çıkmaya başladığı aşamadır. Kişisel başarıların toplamından daha büyük başarılar elde edilmeye başlanır. Örneğin A kişisinin analiz yeteneği varsa, B kişisi de veri toplamada başarılıysa ikisi bir araya geldiğinde her birinin ayrı ayrı elde edeceği sonuçtan daha iyi bir sonuç ortaya çıkar.  İşte bu etkiye sinerji adı verilir. Bir başka deyişle sinerji varsa 1+1 = 3, 4, 5 anlamına gelir.

Ekip Sorunları

Ekiplerde yaşanan sorunlar, ekip üyelerinin hangi aşamada olduğu hakkında ip uçları verir. Örneğin bir çalışanın başına kötü bir şey geldiğinde diğerleri onu rakip olarak görüyor ve bundan mutlu oluyorsa ekip üyeleri henüz hakkını savunma aşamasındadır. Benzer şekilde bir ekip üyesi kişisel başarı elde ettiğinde diğerleri kıskanıyorsa yine hakkını savunma aşamasındadır.

Ekip üyeleri birbirlerinin başına gelen kötü durumlardan haberdar bile değilse ya da diğerlerinin başarısını tehdit olarak görüyorsa o üyeler dahil olma aşamasındadır.

Her çalışanın ait olma, başkalarından saygı görme, kendine saygı duyma ve kendini gerçekleştirme ihtiyacı vardır. Çalışanlar bu ihtiyaçlarını ekip içinde sırasıyla dahil olma, hakkını savunma, işbirliği ve birlikte yaratma aşamalarında karşılarlar. Liderlerin en önemli görevi, işin yapılmasını sağlamanın ötesinde çalışanlara birbirlerine güvenecekleri ortamı yaratmak olmalıdır. Birlikte yaratma aşamasına geçebilen ekiplere sahip olan organizasyonlar, çalışanların performanslarından en iyi şekilde yararlanırlar.

Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

NOT: Yeni yazılarımız için bildirim almak isterseniz haber bültenimize üye olunuz. 

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu