*İlginç olmak, benzersiz bir bakış açınızın olması

Kendi kendini yetiştirmiş kişi diye bir şey yoktur......

*İlginç olmak, benzersiz bir bakış açınızın olması
Yaşamımızda, en çok görüştüğümüz 20 kişinin gelir ortalamasına sahip olur; elde ettiğimiz başarıları ise bilgilerimiz kadar kimleri tanıdığımız belirlermiş.

İnsanlarla başarılı ilişkiler kurmanın ipuçlarını, Asla Yalnız Yeme adlı kitabında veren Yazar Ferrazzi'den de ilham alarak, bana göre bu konudaki en önemli 4 prensipten ve kendimde iyileştirmeye çalıştıklarımdan size bahsedeyim.

*Festina Lente

Bu Latince deyişi ilk kez Erdal Uzunoğlu'nun bir söyleşisinde duymuştum. “Yavaşça acele et” anlamına geliyor. Kısacık bir sohbette dahi olsa ancak karşımızdakine odaklandığımızda, onu acele etmeden dinlediğimizde gerçek etkiyi yaratabiliyoruz.
Fark etmediğimiz şu ki; sohbet de öğrenilebilen bir beceri. Bir başka beceriyi öğrenir gibi iyi sohbet etmeyi de öğrenmek mümkün.

*Bağ kurucuları tanımak veya onlardan biri olmak

Siz de biliyorsunuzdur; dünyadaki herkesin birbirinden ancak altı kademe uzakta olduğuna dair bir teori var. Bu teori toplum psikoloğu Dr. Stanley Milgram’ın bir deneyine dayanıyor.

Milgram, Nebraska’da yüzden fazla kişiye bir paket yollar ve bu paketi tanıdıklarını kullanarak Boston’da yaşayan bir borsacıya iletmelerini ister. Sahiden de, paketlerin üçte biri ortalama altı postalamadan sonra hedefine ulaşır. Çünkü deneye katılanlar, paketi, borsacıyı tanıma ihtimalini yüksek gördüğü tanıdıklarına göndermiştir. Hatta paketlerin çoğu aynı üç kişinin elinden geçmiştir.

İşte, bu deney tam şunu gösterir:

O “süper bağ kurucuları” tanıdığımızda, farklı insanlara ve dolayısıyla yeni fikirlere, bilgilere ulaşmamız da kolaylaşır.

*Sağlık, servet ve çocuk

İnsanlarla aramızda derin bağlar oluşturabilecek, diğer iyilik türlerinin yapamayacağı güçte 3 şeymiş bu.

Sağlık ile ilgili bir konuda birine yardım etmek, birinin kişisel servetine olumlu bir etkide bulunmak veya çocuklarına karşı samimi bir ilgi göstermek hayat boyu sürecek bir sadakati de beraberinde getiriyormuş.

Doğru değil mi?

*İlginç olmak, benzersiz bir bakış açınızın olması

Yönetim bilimci Peter Drucker’a sormuşlar: “İnsanı işinde daha başarılı yapacak bir şey tavsiye etseniz, bu ne olurdu?”

“Keman çalmayı öğrenin.” demiş Drucker.
Farklı deneyimler farklı araçlar yaratır.

Yeni ilişkiler kurma sürecinde, sahip olduğumuz “içerik”in gücüne çok inanırım ben. Uzmanlığımız, hayata bakışımız, deneyimlerimiz, meraklarımız bizi ilginç kılar. Hepimiz, -eğer birden fazla seçeneğimiz varsa-, bize ilham verecek o kişiyle kahve içmeyi tercih etmez miyiz hep?

*

Hafta sonu önerilerimi yorumlara ekliyor, sözü size bırakıyor ve Tarihçi George B. Adams’ın ifadeleriyle yazıyı bitiriyorum:

Kendi kendini yetiştirmiş kişi diye bir şey yoktur. Her birimiz binlerce başka insandan meydana geliriz. Bizim için bir iyilik yapmış, bizi cesaretlendirecek bir söz söylemiş olan herkes karakterimizi, düşüncelerimizi ve başarımızı oluşturan kişilerin arasındaki yerini almıştır.

Damla Ömür Tantekin

Founder of D Strategy | Advisor |


(Görsel, sanatçı Pierpaolo Rovero'dan.
Pencerelerden içeri bakarsanız herkesin beraberce çay içtiğini göreceksiniz.)
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok