FİYAT GEÇİŞLERİNİ AVANTAJA ÇEVİRMENİN YOLLARI

       Fiyat artışları yeni müşteri kazanımında nasıl avantaja çevrilebilir?

FİYAT GEÇİŞLERİNİ AVANTAJA ÇEVİRMENİN YOLLARI

Son günlerde işletme koçluğu seanslarımızın ana konuları ;

·       Fiyat geçişlerinde doğru fiyatlama nasıl yapılır?

·       Fiyat artışlarını mevcut müşterilerimize nasıl anlatmalıyız?

·       Fiyat artışları yeni müşteri kazanımında nasıl avantaja çevrilebilir?

Ben de bugün ürün veya hizmetinizde maliyet artışlarından dolayı yapmak zorunda olduğunuz ''Fiyat artışlarını kendiniz ve müşterileriniz için '' avantaja çevirmenin yollarını yazmak istedim. Öncelikle yeni fiyatlamanızı doğru yaptığınıza emin olmalısınız. Çok değerli arkadaşım ActionCOACH Belma ÖZTÜRK GÜRSOY 'un bu konudaki yazısını okumanızı tavsiye ederim.

https://www.linkedin.com/pulse/fiyatlamada-5-soru-cevap-belma-%25C3%25B6zt%25C3%25BCrk-g%25C3%25BCrsoy/?trackingId=OLXuGzCXQ8iV%2FI%2FCIFWACw%3D%3D

Fiyatlama stratejilerinin kullanımı iş ve sektör koşullarına bağlı olarak değişebilir. Fiyat artışlarını kendiniz ve müşterileriniz için avantaja çevirmeyi düşünmek kazan-kazan noktasını yakalamayı ve müşteri sürekliliğini isteyen tüm işletmeler için olmazsa olmazdır.

Bunun için önem vermeniz gereken başlıklar ;

1. Fiyat değil , Değer Odaklı Satış yapmak

·       Müşterilerinize ürün veya hizmetinizin değerini vurgulayın. Fiyat artışını, ürünün veya hizmetin sunduğu faydalara odaklanarak pazarlayın. USP/UVP/NİŞ (benzersiz değer önermesi= ondan alma benden al)sunumunuzu öne çıkarmanın ve farkınızı daha da belirgin bir şekilde pazarlamanın tam zamanı fiyatlarınızda artış yaptığınız zamanlardır.

2. Fiyat artışı ile birlikte kaliteyi İyileştirmek:

·       Fiyat artışlarına eşlik eden iyileştirmelerle ürün veya hizmetinizin kalitesini artırmanın yollarını bulun. Müşterilerinize daha iyi bir deneyim sunarak fiyat artışlarının sebeplerini daha kolay anlatabilirsiniz. İyileştirmeyi teslimat, sunum, ulaşılabilirlik, paketleme , teknik destek , ssh ....vb bir çok alanda yapmanız mümkün olabilir.

3. Müşteri Hizmetlerini Geliştirme:

·       Müşteri hizmetlerinizi güçlendirerek, müşterilerinizle daha iyi ilişkiler kurmak, mevcut sisteminize dahil edebileceğiniz SSH => satış sonrası hizmetlerle memnun müşteri profili sağlamak fiyat artışlarına daha olumlu tepki almanıza yardımcı olacaktır .

4. Esnek Fiyatlandırma Modelleri:

·       Yeni fiyatlandırma modelleri veya esnek ödeme seçenekleri sunarak müşterilere daha fazla seçenek sunun. Tedarikçilerinizle eski fiyattan alabileceğiniz ürünlerle ilgili görüşmeler yapmak ve aldığınız fiyat avantajlarını nakit akışınıza katkı sağlayacak mevcut/yeni müşterilerinize yansıtmak bağlılık ve memnuniyet açısından sizi avantajlı kılacaktır.

5. Müşterilere İletişim:

·       Fiyat artışlarınızı önceden ''yazılı'' olarak müşterilerinize bildirin ve değişikliklerin nedenlerini anlatan net ve şeffaf iletişimler sağlayın.

6. Sadakat Programları:

·       Yeni fiyatlarla birlikte müşterilerinizin sürekliliği ve bağlılığı için ''Sadakat programları '' veya ''Müşteri Ödülleri'' gibi teşvik sistemleri oluşturmak hem algıyı farklı yöne çekmek için hem de müşterilerinize daha fazla değer sağlamak açısından önemlidir.

7. Rekabet Analizi:

·       Rakiplerinizin ne kadar fiyat artışı yaptığını öğrenmeden , piyasanın yeni fiyatlamasını bilmeden ( pazar lideri değilseniz ) müşterilerinize yeni fiyatlarınızı deklere etmeniz doğru olmaz. Pazar araştırması ve rekabet analizi yaparak, benzer ürünlerin veya hizmetlerin fiyatlarına göre rekabet avantajınızı değerlendirmeniz önemlidir.

8. Hedef Kitle Tanımlamanızı Tekrar İncelemek:

·       Fiyat geçişlerinde eski fiyatlarınıza göre belirlediğiniz ''hedef kitle'' nizi ekonomik durum değişiklikleri ve bunun tüketicilere yansımasını da dikkate alarak tekrar gözden geçirmek şarttır. Hedef kitle belirleme çalışması için neler yapmanız gerektiği ve işletmeniz için hangi soruları yanıtlamanız gerektiği konusunda bana mesaj atarsanız size gerekli dökümanları gönderebilirim

9. Maliyetleri İnceleme:

·       Ürün/Hizmet karlılığı , VÖK , Net kar hesaplamalarınızı tekrar hesaplayarak yeni fiyatlarla bu KPI'larınızın ne kadar değişeceğini bilmeniz gerekir. Böylece fiyatlamada ne kadar esnek davranabileceğinize çok daha emin bir şekilde karar verebilirsiniz.

Her işletmenin sektörü ve durumu farklı olduğu için, fiyat artışlarını avantaja çevirme stratejilerinizi belirlemeden önce işletme koşullarınızı ve müşteri tabanınızı dikkatlice değerlendirmek çok önemlidir.

Yıl sonu YAZILI hedeflerinizi her zaman hatırlayın. Piyasa değişimlerinin sizi rotanızdan ve hedeflerinizden alıkoymasına izin vermeyin.

Şuna eminim ; Yarın daha kolay olmayacak.

Ancak şunu da garanti ederim ki ; kendi gelişiminiz ve bilgi birikiminiz üzerinde ne kadar çok çalışırsanız , size daha kolay görünecek!

Hep Şen Kalın :)

Hepşen ÜLKER

 
ActionCOACH MasterCOACH /