ETKİLİ LİDER NASIL OLUNUR?

Lider olunur mu, doğulur mu?

ETKİLİ LİDER NASIL OLUNUR?

Lider olunur mu, doğulur mu? Kimileri liderliğin doğuştan geldiğini savunur, kimileri ise çalışarak sonradan öğrenilebileceğini.

Bence her ikisinin bir karışımıdır. Hem liderlik hem yöneticilik öğrenilebilen iki kavramdır ve deneyim kazandıkça gelişir. Etkili yöneticiler aynı zamanda etkili liderler olabilir. Modern iş dünyasında bu iki rolün iç içe geçmesi beklenmektedir.

Bugün etkili liderlerin hangi konularda fark yarattığına tek tek bakacağız:

1.     Etkili lider olmak için iyi bir yönetici olmanız da gerekir. Liderlik ve yöneticilik ayrı kavramlar olsa da bir arada düşünülmelidir. Yönetici işin doğru yapılmasını bir sistem aracılığı ile sağlarken, lider doğru işin yapılmasını tutku ve motivasyon yaratarak sağlar. Yönetim doğru olmadığında da çalışanlarınızı motive edebilirsiniz, ancak bu durumda yanlış biri işi daha verimli yapmalarını sağlamış olursunuz. Günlük ve haftalık işlerin takibi, birebir toplantılar, haftalık toplantılar, yıllık, üç aylık planlar yönetim sisteminin ayrılmaz parçalarıdır.

2.     Etkili lider iyi çalışanları çekebilen kişidir. Ve onların gelişimi için yatırım yapar. Çalışanlarınız ne kadar yetkin ve yetenekli olursa, işiniz de o oranda büyüyüp gelişir.

3.     Etkili lider aynı zamanda iyi bir koçtur. Sorduğu güçlü sorularla karşısındakini düşünmeye sevk eder. Süper kahraman gibi kendisine iletilen her problemi çözmez. Çalışanların çözümü bulmasına fırsat tanır. Daha önce farkına varmadığı olasılıkları görmesini sağlar. Sahip olduğu potansiyeli açığa çıkarır.

4.     Bir yerde kötü yönetim varsa orada suçlama, mazeret ve inkar vardır. İyi bir yönetici çalışanları sorumluluk almaya ve hesap verebilir olmaya yönlendirirken, etkili bir lider durumu sahiplenmelerini sağlar. Çözüme ve durumu sahiplenmeye yönelik güçlü sorular sorar. Soruna değil, çözüme odaklı bir işletme kültürü yaratır.

5.     Etkili lider sahiplenme duygusunu beslemek için ekibin tüm kalbiyle benimsediği ortak bir vizyon ve misyon geliştirir. Ekip üyelerinin, hissedar olmasalar bile gerçek sahipler olarak algılanması, etkili liderliğin bir kanıtıdır. Liderin amacı onların ortak misyona bağlılıklarını geliştirmektir. Bu sayede, ekibin organizasyonun amacına olan inancı artar.

6.     Her bir takım üyesinin ihtiyacı farklıdır. Etkili lider, tutum ve davranış olarak kimlerin, hangi konularda değişime, gelişime ihtiyacı olduğunu belirler. Şirket kültürü ile uyumu yakalamaları için çalışanlarla tek tek ilgilenir. Liderlik ve yöneticilik becerilerini kullanarak kimine destek sağlar, kimine delege eder, kimine komuta eder, kimine ise koçluk yapar.

7.     Etkili lider deneyimlerini paylaşır, hata yaptıysa dile getirmekten çekinmez. Başkalarının da bu deneyimlerden faydalanması için fırsatları değerlendirir. Çalışanların hata yapması durumunda onlara ders vermek ve suçlamak yerine beklenen sonuçlara odaklar, düzeltici ve önleyici faaliyetlerin belirlenmesini sağlar. Hataları, gelişmenin bir parçası olarak görür.

8.     Güçlü olmak yerine çalışanlarını güçlendirir. Kendilerine güvenmelerini sağlar. Onlara yatırım yapar.

9.     Başarı için bir miktar stres gerekir. Yeri geldiği zaman baskı uygulamayı bilir. Performans kriterlerini belirler, bu kriterlere göre değerlendirme yapar. Liderlik; sorumluluğu besleme, bağımsızlığı teşvik etme ve hesap verebilirliği geliştirme sanatıdır. Etkili lider bunları yaparken kalp ve ruha hitap eder. Duygusal zekasını kullanır.

10.  Önce kendine karşı dürüsttür. Güçlü ve zayıf yönlerinin farkındadır. Hangi alanlarda gelişime ihtiyacı olduğunu bilir. Sürekli gelişme ve büyümeye odaklıdır.

11.  Etkili lider ekibindeki farklı davranış profiline sahip kişileri tanır. Tek tip bir varlığa değil, farklı türde liderlik gerektiren çeşitli oyunculardan oluşan bir takıma liderlik ettiğini bilir. DISC ve V.A.K. ( görsel, işitsel, dokunsal ) gibi araçları profili farklı bireyleri etkili bir şekilde yönetmek için kullanır.

12.  Etkili lider, ortak hedefleri belirlemek ve beklentileri paylaşmak için ekibiyle düzenli olarak iletişim kuran güçlü bir iletişimcidir.

13.  Etkili lider asla büyük resmi gözden kaçırmaz ve sürekli geleceğe odaklanır. Ekibini sürekli olarak kolektif vizyona doğru yönlendirir. Güçlü sorular sorarken aynı zamanda cevapları da aktif olarak dinler. Soru sormak aynı zamanda anlama ve öğrenme fırsatıdır.

Her liderin kendi güçlü ve zayıf yönlerini tanıması ve geliştirmesi, etkili bir liderlik yolunda önemli bir adımdır. Yukarıda bahsettiğimiz tüm özellikleri dikkate alarak liderlik özellikleriniz için kendinize puan verecek olsaydınız 100 üzerinden kaç alırdınız?

Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu