Pera Müzesi'nin Osman Hamdi Bey'e ayrılan özel bölümünde

#KaplumbağaTerbiyecisi tablosu renkleriyle, sembolleriyle, mistik havasıyla, adıyla,.....

Pera Müzesi'nin Osman Hamdi Bey'e ayrılan özel bölümünde
Osman Hamdi Bey Tanzimat Dönemi’nin yetiştirdiği bir aydın olarak, resim, arkeoloji, müzecilik gibi kültür, sanat yaşamının farklı alanlarında ve ardında bıraktığı miras ile ölümünden 100 yıl sonra yaşamaya devam ediyor.

Pera Müzesii'nin Osman Hamdi Bey'e ayrılan özel bölümünde, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’nda yer alan yapıtları, tutkunu olduğu resim sanatıyla ilişkisinin farklı yönlerini sergileyen örnekler sunuyor. Dünyaca bilinen, Osmanlı'ya eleştiri getiren o çok ünlü tablosu "Kaplumbağa Terbiyecisi" de bu koleksiyon içinde yer alıyor.
Kaplumbağa terbiyecisi tablosu renkleriyle, sembolleriyle, mistik havasıyla, adıyla, değeriyle, temsil ettikleriyle, sanatçısıyla, hikâyesiyle görkemli ve gizemli bir tablo olarak Türk sanat tarihinin en özel eserlerinden biri olma sıfatını hak ediyor. Hatta ünü yaratıcısının önüne öyle bir geçiyor ki, eseri Osman Hamdi Bey’in tablosu olarak değil de Osman Hamdi Bey’i bu resmin sanatçısı olarak anıyoruz.

“Kaplumbağa Terbiyecisi” simgesel yapan muhakkak içinde sakladığı anlatımlarda gizli. Kaplumbağanın yavaş, ağır, hantal ve eğitmesi zor bir hayvan olması, Osmanlıdaki batılılaşmaya ayak sürüyen kesimleri odağına alıyor. Pencere ise, aydınlık, ışık dolu modernleşme yolunda ulaşılacak noktayı işaret ediyor.

Osman Hamdi Bey resimlerinde tarihi yapıları kullanmayı çok seven biri olarak firuze ve mavi renkli çinilerle kaplı, penceresinin üstünde Arapça bir kelâm olan Bursa Yeşil Camii'deki hünkâr mahfilinde sahnelemiş eserini. Osman Hamdi Bey’in tablosuna taşıdığı pencerenin üzerindeki nadide ifade ise benim çok hoşuma gidiyor:
“Kalplerin şifası sevgiliyle buluşmaktır.”

Onur Küçükkaramıklı

Co-Founder at SONA Underwater Dive Technology
İstanbul, Türkiye  
www.divesona.com
Resim önizleme