BURASI ÇANAKKALE DEĞİL, GÜLLÜBAĞ BOĞAZI…

İnsan gücüyle yapılabileceğini düşünmek gercekten çok zor....

BURASI ÇANAKKALE DEĞİL, GÜLLÜBAĞ BOĞAZI…
GETİRİSİ VE GÖTÜRÜSÜ İYİ HESAPLANARAK BU VATAN İÇİN YAPILAN HER ŞEY AYRI BİR DEĞER İFADE EDER... BURAYA BİR NOKTA KOYARAK GÜLLÜBAĞ BOĞAZINA GEÇELİM...!!!
BURASI ÇANAKKALE DEĞİL, GÜLLÜBAĞ BOĞAZI…
Büyük bir başarı olarak lanse edilen, geçenden de, geçmiyenden de şimdilik bir araba için 200 lira "cık" ödeyeceğimiz, Çanakkale Köprüsü nihayet açıldı.
Resmini paylaştığım yer de Sivas Erzurum demiryolunun geçtiği Kemah'ta ki GÜLLÜBAĞ BOĞAZI.
Dağların Karasu'ya görüldüğü gibi dik indiği, resimde gördüğünüz üç tünel gibi 138 tünelin ve 22 demir köprünün bulunduğu, kayalar delinerek, ya da nehir üzerindeki köprülerle geçilerek yapılmış bir demiryoludur...
İnsan gücüyle yapılabileceğini düşünmek gercekten çok zor....
Demiryolu ihalesine bir Alman Şirketi 67 milyon lira teklif vermiş, sonra yaptığı incelemeler sonucunda yapamayacağını düşünerek ihaleden çekilmiştir.
İhale 52,1 milyon liraya SIMERYOL adlı Nuri Demirağ'in şirketine verilmiştir. Nuri Demirağ, hattı altı parçaya bölerek taşeron firmalara yaptırmıştır.
Demiryolu inşaatında malzemeler nehir üzerinde "kelek" denilen sallarla taşınmıştır..
İnşaatta kullanılan 3000 ton çimento, tonu 80 liradan, Demiryolu rayları, köprü demir ve kalıpları Sovyetler Birliği'nden alınmıştır.
Hattı yapan mühendislerden Yahya Bey, taahhüdünde olan tünelin birini söz verdiği tarihte yapamadığı için intihar etmiş, mezarı Yahya Bey adı verilen o tünelin önüne yapılmıştır....(ŞEREF VE ONUR TİMSALİ insanlar. Albay REŞAT ÇİĞİLTEPE gibi...)
Demiryolu inşaatına 4 Eylül 1933 de başlanmış, 14 Ekim 1939 da bitirilmiştir.
Ambulansı dahi olmayan ülkem insanı...!!! Meğer neler yapabiliyorlarmış...
Demiryolu, günümüzde, Ankara - Kars turistik seyahat amacıyla câzip hale getirilmiştir.
İmkanı olanlara, turistik amaçla da olsa, el emeğiyle nasıl yapıldığına inanamayacağınız bu şâheseri görmenizi öneririm...
Bu şaheseri gördükten sonra, günümüz teknolojisiyle Boğaz Köprülerini yapmanın çocuk oyuncağı olduğu daha iyi anlaşılır...
ALINTI

Mehmet Çalık Tozbey

Sayfasından ALINTI

 
Resim önizleme