ERKEN KALKAN BODRUM’A YOL ALIR

BODRUM’A İNGİLTERE, POLONYA VE RUSYA’DAN YOĞUN İLGİ

ERKEN KALKAN BODRUM’A YOL ALIR

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Softa, yeni turizm trendlerini, bu yılki turizm beklentilerini, Bodrum turizminin yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlatırken; tatilcilere erken rezervasyon çağrısı yaptı.

ERKEN KALKAN BODRUM’A YOL ALIR

İlk medeniyetlerden farklı uygarlıklara kadar birçok kültüre ev sahipliği yapmış, doğa harikası güzelliklerinin yanında, tarihi dokuları, antik kentleri, kumu-denizi-güneşi ve gastronomisiyle turizme dair birçok dinamiği barındıran Türkiye, geçtiğimiz yıl 56,7 milyon turist ağırlarken, 54,3 milyar dolar turizm geliri elde etti. 2023'te başarılı bir turizm sezonunu daha geride bırakan Türkiye’de iç ve dış pazarlarda ulaşılan turizm rakamları hem yüzleri güldürürdü hem de ülke ekonomisine katkı sağladı. Ülkemiz için önemli bir gelir kapısı olan turizmde bu yılki hedef ise 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar gelir.

BODRUM’A İNGİLTERE, POLONYA VE RUSYA’DAN YOĞUN İLGİ

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen 55. Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm gelirini 2028'e kadar 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ve erken rezervasyonlarda yüzde 20'nin üzerinde artış gözlemlendiğini söyledi. Bu sayının bazı operatörlerde ise çok daha fazla olduğunu belirten Bakan Ersoy, şu andaki ilk göstergelerin 2024 için çok çok iyi olduğunu ifade etti. Ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum’da da erken rezervasyonlar yüzde 15 civarına yükseldi. Özellikle İngiltere, Polonya ve Rusya pazarlarından daha fazla erken rezervasyon alan Bodrum’a, birçok yerli turist de yaz aylarında çıkmayı planladıkları tatilleri için rezervasyonlarını şimdiden yapmaya başladı.

PROFESYONEL TURİZMCİ HÜSEYİN SOFTA, BODRUM TURİZMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Softa, yaptığı özel açıklamada tatilciler için erken rezervasyonun öneminden, yeni turizm trendlerinden, Bodrum’un geçtiğimiz yıl yansımalarından, bu yılki beklentilerinden, turizm fuarlarından, Bodrum turizminin yaşadığı zorluklar ve çözüm önerilerinden bahsetti. BOYD Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Softa, Avrupa’da yaklaşık 30 yıldır uygulanan, ülkemizdeyse ülke turizminin sigortası olan ‘İç Turizm’i canlandırmak amacıyla 2009'da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile turizm sektörleri iş birliğinde başlatılan erken rezervasyon kampanyasından günümüze dek birçok tatilcinin yararlandığını söyledi.

SOFTA’DAN ERKEN REZERVASYON ÇAĞRISI

Bu sene dolulukların geçen yıla göre daha fazla olacağını göz önüne alarak erken rezervasyon fırsatlarının kaçırılmaması gerektiğini belirten BOYD Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Softa “Ayrıca ülkemizde yaşanan ekonomik zorlukları dikkate alarak erken rezervasyon fiyat indirimleri fırsatının değerlendirilmesi tatilciye büyük avantaj sağlar. Erken rezervasyon tatilciye uygun fiyatlı ve kaliteli turizm hizmeti fırsatıyla, cazip fırsatlardan yararlanma ve enflasyona bağlı fiyat artışlarından kaçınma imkanı ile istenilen tarihte otelde yer bulabilme olanağı sunar. Tatile ayrılan aynı bütçeyle erken rezervasyonla daha lüks otellerde tatil yapma imkanı olurken, son dakika karar verilip gidildiğinde ise daha düşük yıldızlı bir otelde konaklanılır. Bodrum’a tatile geleceklere sezonda doluluklar sebebiyle rezervasyon ve fiyat zorlukları yaşamamaları adına avantajlı ödeme imkanlarıyla tatil fırsatları sunan erken rezervasyonla yerlerini şimdiden ayırtmalarını öneriyorum. Şu an Bodrum olarak yaklaşık yüzde 15 oranında erken rezervasyona ulaştık. Dış pazarda özellikle İngiltere, Polonya ve Rusya pazarlarından oldukça talep var.” diye konuştu.

BODRUM TURİZMİNDE 2023’DEN YANSIMALAR

Bodrum’da 2023 sezonu umutla başlamasına rağmen özellikle dolu geçmesi beklenen Haziran ve Temmuz aylarında yüzde 30-50 arası boşluklar yaşandığını ifade eden BOYD Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Softa sözlerine şöyle devam etti:

“Bunda bazı turizmcilerin beklentiye dayalı yüksek fiyat uygulamaları etken olduğu gibi asrın felaketi deprem ve seçim havası da rezervasyonları etkiledi. Turist İspanya, Yunanistan, Mısır gibi ülkelere kaydı. Bu tercih Bodrum’a sezon istatistiklerinde yüzde 12-15 kayıp yaşattı. Sezon başında 1 milyon 500 bin üzeri turist beklentisi maalesef 1 milyon 375 bin olarak gerçekleşti. Sezon başında yaptığımız uyarılar hatta Temmuz içerisinde ki hatırlatmalar ancak Ağustos başlarında turizmciyi kayıplarından döndürecek tedbirler almaya yöneltse de Bodrum’da 2023 rakamları beklentilerin altında kaldı.”

TURİZM FUARLARINDA; ANTALYA MÜKEMMEL, İZMİR BAŞARILI, EMITT İSE HAYAL KIRIKLIĞI

“Sezonu genelde yüzde 12-15 kayıpla kapatan Bodrum turizmi 2024 sezonu için daha tedbirli hazırlık yapmaya başladı. Bu da özellikle turizm sektörünün dinamiklerini bir araya getiren fuarlarda kendini gösterdi. 20 ülkeden 2 bin üst düzey acente yetkilisinin Türk turizm profesyonelleriyle bir araya geldiği Antalya Turizm Fuarı hem yoğun katılım açısından hem de kısa sürede gördüğü ilgi ve yerinde organizasyon ile umut verdi. 5. kez düzenlenen Antalya Turizm Fuarı’nın kısa sürede önemli bir katılım sağlaması ve gördüğü ilgi çok başarılıydı. Önemli anlaşmalar imzaladık. Aynı şekilde başarılı bir fuar organizasyonu da İzmir Travel Turkey’de yaşandı. Bu fuara da katılım yurtiçi ve yurt dışı ilgisi bakımından çok başarılı geçti. Burada da turizmciler olarak yeni turizm gelişmeleri ve en önemlisi yeni turizm trendlerini konuşma ve tartışma imkanı bulduk. Bu yıl 27’ncisi düzenlenen İstanbul Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nı (EMITT) ise tam bir hayal kırıklığı fuarıydı! Fuar daha önceki yıllarda 14-17 salonda gerçekleşirken bu sene sadece 3 salonda yapılabildi. Maalesef yurtdışı ilgisi çok zayıf, yurt içinden biraz İstanbul biraz da Ege turizmcileri ilgi gösterdi. Uzun yıllardır turizmimizin prestij fuarı olan dünyada 5. büyük turizm fuarı EMITT ilgisini günden güne kaybediyor. Bu ilgi kaybının önüne geçmek lazım. EMITT hem ülkemiz açısından hem de turizmciler açısından önemli bir organizasyon. Bodrum turizmcileri olarak bu fuarlarda turizmin dünyadaki yeni trendlerini konuştuğumuzu ve bu trendlerin Bodrum için de kaçınılmaz olduğunu ısrarla vurguladık.”

TURİZM SEKTÖRÜ ÜLKE EKONOMİSİNE CİDDİ KAZANÇLAR AKTARIYOR

“Dünyada ve ülkemizde otel ve konaklama yatırımları hızla büyüyor. Sonuç olarak turiste her geçen gün birbirinden cazip ürün çeşitliliğinin sunulacağı kıyasıya rekabetin oluşacağı bir döneme giriliyor. Hizmet ve ürünlerde yüksek teknoloji ile katma değerin ön plana geçtiği günümüz dünyasında turizmde sürdürülebilirlik tüm dünyanın ana konusu. Turizmde sürdürülebilirlik ivmesini ülkemize çevirmemiz için birçok potansiyele sahibiz. En başta doğa, tarih, sağlık, deniz-kum-güneş, kış, inanç, gastronomi, kongre, eko, agro, termal, spor ve kruvaziyer gibi birçok kültür ve turizm zenginliklerine sahibiz. Ayrıca dört mevsimin yaşandığı Türkiye, turistler için kur farkından dolayı oldukça uygun fiyata tatil yapabilecekleri bir ülke. Bu dinamiklerimizi doğru pazarlamayla çok iyi kullanmalı ve avantaja dönüştürmeye devam etmeliyiz. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz yıl 56,7 milyon turist, 54,3 milyar dolar turizm geliri elde ettiğimizi açıkladı. Her geçen yıl bacasız sanayi olan turizm sektörümüz ülke ekonomisine ciddi kazançlar aktarmaya devam ediyor.”

HEDEFLERİMİZİN ÜSTÜNE ÇIKABİLMEK İÇİN DÜNYADAKİ YENİ TRENDLERİ TAKİP EDİP, UYGULAMALIYIZ

“Dünyada yaklaşık 1,3 milyar insan tatil yapıyor, bu yıl sayılar daha da artacaktır. Ülke olarak 60 milyon, Bodrum olarak en az 1,5 milyon turist hedeflerimizin üstüne çıkabilmek için dünyadaki yeni trend gelişmeleri göz ardı edip sadece güneş, deniz, kum döngüsünde kalamayız. Kişiselleştirilmiş tatil de gün geçtikçe artıyor. Özellikle Z kuşağı olarak adlandırdığımız nesilde kültür ve doğa turizmi, müzik ve festivaller, geri dönüşüm, ekonomik tedbirler ve tabi ki tarihi doku, gastronomi çok değer verdikleri unsurlar olarak ön plana çıkıyor. Yeni trendlere uçan taksileri ve hava araçlarını da eklemeliyiz. Bu

trendler turizmi güneş, kum, deniz alışkanlıklarını geri plana bırakıyor. Turizmin yeni trendlerinden müzik, konserler ve çeşitli etkinlik organizasyonları ise destinasyonlardaki doluluğu yüzde 60-90 oranlarında artırıyor. Bunun yanı sıra fenomenlerin, video içerik üreticilerinin önemli kitlelere etki ettiği ve bu etkileşimle geniş bir kitleyi yönlendirdiklerini unutmamamız lazım. Bodrumlu turizmciler olarak yeni trendleri hayata geçirmek için daha fazla mücadele vermeye çalışacağız. 2023 yılında Bodrum’a 101 kruvaziyer gemi yaklaşık 102 bin yolcu getirdi. Bu gelişme turizm açısından olduğu gibi esnafımız için de umut verici. Bu alternatifi geliştirerek sürdürmeliyiz.”

BODRUM ALTYAPISI İLE ÖNEMLİ BİR SORUN BELDESİ

Tabi biz bu gelişmeleri takip edip uygulamaya çalışırken bir taraftan da çok sayıda sorunla karşı karşıyayız. Bodrum altyapısı ile önemli bir sorun beldesi. Kanalizasyon yerine çukur açıp atıkları yok etme çabası, atık tesislerinin yetersizliği, yağmur yağınca oluşan seller, evlerin, tesislerin su altında kalması çok ciddi bir sorun. Trafik insanları bezdirme noktasında, birçok yol bozuk, yanlış yapılan kavşaklar sorunu daha da büyütüyor. Bodrum’da su sıkıntısı tavan yapmış durumda. Şu sıralar belediye başkan adaylarının en büyük taahüdü su sıkıntısı çözme vaadi. 21. yüzyılda dünya markası Bodrum’da bu sorun da bu taahhüt de yeterince utanç verici ama maalesef gerçek.”

BAZI GİDER KALEMLERİNİN HAFİFLETİLMESİ TURİZMCİYE NEFES ALDIRABİLİR

“Turizm sorunlarının yerel sıkıntılarla da bitmediğine dikkat çeken BOYD Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Softa, “İşletmeleri sıkıntıya sokan maliyet artışlarındaki anormal yükselişler de turizmciyi, işletmeciyi oldukça zorluyor. Bu doğrultuda bazı gider kalemlerinin hafifletilmesi turizmciye nefes aldırabilir. Elektrik ve su giderleri için turizm indirimi yapılabilir. Konaklama vergisi kaldırılması gerekir. Hem personelin eğitilmesi için teşvik sağlanmalı hem de istihdamı artıracak aynı zamanda hizmet kalitesini artıracak ilave personel için destek sağlanabilir. Turizmde mevsimi uzatabilecek etkinlikler maddi olarak desteklenebilir. Mesafe nedeni ile en pahalı uçak yolculuğu ülkemize yapılmakta. Bu doğrultuda turistin maliyetini düşürmeye yönelik vergi indirimleri ve teşvikler olmalı. Özellikle Bodrum’da 12 ay turizmi tartıştığımız bu günlerde turizmcinin de otelcinin de önceliği bu beklentilerin karşılanması yerel sorunların ivedilikle çözülmesi. Hele ki turizmin 19 Mayıs-30 Eylül arasına sıkıştığı günümüzde önceliğimiz 6-7 ay turizmi canlı tutmak. Bu sorunları çözemezsek turisti getiremeyiz, iç pazarın da ekonomik gerekçelerle dinamizmini kaybetmesi Bodrum turizminde kapanması zor yaralar açar.” diyerek sözlerini noktaladı.

Fulya OMAÇ / BODRUM

Foto 1: BOYD Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Softa özel açıklamalarda bulundu

Foto 2-5: Bodrum