Bulgaristan’da İsa’yı ve Orta Çağ Kralını Tasvir Eden Sikke Bulundu

Söz konusu sikkenin tasarımının bazı kısımları, Venedik’te basılan madeni paralardan kopyalanmıştı

Bulgaristan’da İsa’yı ve Orta Çağ Kralını Tasvir Eden Sikke Bulundu

Bulgaristan’daki arkeologlar, bir tarafında Sırp kralı ve bir aziz, diğer tarafında ise İsa’nın yer aldığı bir Orta Çağ gümüş parası keşfetti.

Bölgede kazı yapan arkeologlar, gümüş paranın bir tarafında Aziz Stephen’ın yanı sıra krallığını büyük ölçüde genişleten Sırbistan kralı Stefan Uroš II. Milutin’in tasvir edildiğini söylüyor. Sikkenin diğer yüzünde oturan İsa tasviri görülüyor. Birinci yüzyılda yaşayan ve inançları nedeniyle öldürülen Aziz Stephen, 12 havari tarafından diyakoz olarak adlandırılmıştı.

Bu tür bir madeni para, sikkenin basıldığı dönemde kaleye sahip bir kasaba olan Rusokastro’da ilk kez bulunuyor. Arkeologlar, bu keşfin, madeni paranın daha önce inanılandan daha büyük bir dolaşıma sahip olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Stefan Uroš II Milutin (saltanat 1282 – 1321) Sırp krallığını güneydoğu Avrupa’ya kadar büyük ölçüde genişletti. Beş kez evlendi ve eşlerinden biri Bulgar prensesiydi. Kutsal Kral Milutin olarak da bilinen Milutin, daha sonra aziz olarak kabul edildi ve kalıntıları bugün Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki St. Nedelya Kilisesi’nde saklanıyor.

Söz konusu sikkenin tasarımının bazı kısımları, Venedik’te basılan madeni paralardan kopyalanmıştı. Oxford’daki Ashmolean Sanat ve Arkeoloji Müzesi’nde Orta Çağ ve modern madeni paraların küratör yardımcısı olan ve kazılarda yer almayan Julian Baker, “Bu sikke üzerindeki İsa tasviri, Venedik sikkeleri üzerindeki oturan İsa’nın doğrudan kopyası.” diyor. Venedik paraları, gümüş ağırlıklarının tutarlılığı nedeniyle Orta Çağ’daki en istikrarlı para birimlerinden biri olarak ün yapmıştı.

Baker, Venedik sikkelerinin 12. yüzyılın sonlarında oturan bir İsa tasvir etmeye başladığını ve Bizans İmparatorluğu’nda basılan madeni paralarda kullanılan benzer bir tasviri kopyaladığını söylüyor. “Oturan İsa, 9. ila 10. yüzyıllardan itibaren çok öne çıkan ikonografik bir araç haline geldi ve bunun madeni paralar üzerinde gösterilmesi büyük bir sürpriz değil.”

Baker, bir tarafında İsa ve diğer tarafında Stefan Uroš II Milutin bulunan bu özel sikkenin sıra dışı olmadığını söylüyor. “Bu, Orta Çağ Sırp krallığının, topraklarında bulunan gümüş madenleri sayesinde büyük miktarlarda madeni para basabildiği bir dönemde ürettiği oldukça yaygın bir sikke. Bu tür madeni paralar, Balkanların güneyinde, çoğunlukla Sırbistan ve Yunanistan gibi ülkelerin batı yarısında çok yaygın olarak bulunur. Doğu Bulgaristan’dan gelen bir bulgu biraz daha az alışılmış olsa da yine de tamamen normal.”