Hattuşa’da Daha Önce Bilinmeyen Hiyeroglifler Keşfedildi

Yaklaşık 3.500 yıllık, daha önce fark edilmeyen 249 hiyeroglif simge bulundu.

Hattuşa’da Daha Önce Bilinmeyen Hiyeroglifler Keşfedildi

Hititlerin başkenti Hattuşa’daki Yerkapı Tüneli’nde, yaklaşık 3.500 yıllık, daha önce fark edilmeyen 249 hiyeroglif simge bulundu.

Tanrıların betimlendiği düşünülen 249 hiyeroglifle ilgili farklı uzmanlık alanlarından bilim insanları incelemelerini sürdürüyor. Bulgunun, Hitit medeniyetinin geleneklerine ışık tutması bekleniyor.Simgelerin, tünelin her mevsim ortalama sıcaklığa sahip olması, güneş ve yağmur girmeyen, karanlık bir ortamda bulunması gibi nedenlerle binlerce yıldır bozulmadan günümüze ulaştığı düşünülüyor.Kazı başkanı Schachner, Hattuşa’da arkeolojik kazı çalışmalarının 1907’de Yerkapı’dan başladığını, ancak bugüne kadar kendisi de dahil kazı yapan herkesin onlarca kez tünelden geçtiğini ancak kimsenin hiyeroglifleri fark etmediğini söylüyor.

Kazı başkanı Schachner, “Simgeleri bilim dünyasıyla paylaştığımızda Hititlerle ilgili çalışan arkadaşlar fikir yürütecek ve buna göre belki bir, belki birkaç fikir oluşacak. Burada toplam 249 Anadolu hiyeroglifi belirledik fakat hepsi birbirinden farklı değil. Toplam 8 gruba ayırabiliyoruz. Onlar bize şöyle yenilik katıyor toplumsal açıdan. Boya ile yazıldıkları için daha çok grafiti tarzında yorumlamamız lazım. Hızlı yapılmış ve hızlı da anlaşılsın diye yapıldığını düşünüyoruz.” diyor.

Hattuşa’nın zirvesinde yer alan Yerkapı Tüneli, Hititler için son derece önemliydi. Hattuşa’nın güney ucunda yer alan Yerkapı’nın yüzeyi tamamen kireçtaşı ile kaplı. Piramidal bir tarzda inşa edilmesi, mimarideki Mısır etkisini gösteriyor. Bu yapı ayrıca Anadolu’da bilinen en eski piramidal yapı olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 3.500 yıl önce yapılmış olan bu gizemli geçit, Hitit İmparatorluk döneminde çeşitli dini ve kültürel etkinliklerde kullanılıyor olmalıydı. Yeni bulunan hiyeroglifler ile tünelin ne amaçla kullanıldığını daha iyi anlamak için imkan doğdu.

Haber linki.