Siz hiç tarihi mekanlardaki sütunlara, kayalara dokunur musunuz?

Akdağ yamaçlarındaki Sagalassos Antik Kenti'de bunlarda biri.

Siz hiç tarihi mekanlardaki sütunlara, kayalara dokunur musunuz?
Siz hiç tarihi mekanlardaki sütunlara, kayalara dokunur musunuz?

Ben dokunuyorum. Çünkü bir zamanlar birilerinin burada yaşadığı gerçeğini bilmek, günümüze kalan kalıntılarını görmek çok tuhaf hissettiriyor.

Akdağ yamaçlarındaki Sagalassos Antik Kenti'de bunlarda biri.

Psida Bölgesi'nin Roma imparatorluk döneminin en önemli şehri olan Sagalassos M.Ö 590 yılında yaşanan depremlele yerle bir olsa da birkaç yapısı ile hala ayakta kalmaya devam ediyor.

Tepede bulunan kalıntılara ulaşmak için önce yukarıdan aşağı inmeniz sonra aşağıdan yukarı araçla çıkmanız gerekiyor.

Kalıntıların bulunduğu bölgeye arabayla gitmek mümkün olmadığından , aracınızı bir kenara park edip 5 dakika bile sürmeyen gişeye ulaşabiliyorsunuz.

Daha birkaç gün önce müze kartı nasıl alınır sohbeti yaparken gişede tam kart için 60 TL ödeyerek 1 yıl boyunca diğer müzelerede ya indirimli ya da ücretsiz girme şansı elde ettik. Müze kartı edinmeniz çok yararlı olur.

Hadrian’ın 120’li yıllarda Sagalassos’u Pisidia imparatorluk kültünün resmi merkezi seçmesi çok daha büyük çaplı ekonomik büyümenin ve bir yüzyıl sürecek imar büyümesini başlatmış.

Hadrian kapısından geçtikten sonra sizi muhteşem Antoninler çeşmesi karışılıyor ve gözlerinizi alamıyorsunuz. Akmaya devam eden su hem soğukluğu ile hem de berraklığı ile adeta sizi içine davet ediyor.

Sagalassos’un ilk tespit eden ise 1706 yılında Fransız gezgin Paul Lucas olmuş. Bulutların arasındaki şehirde girişte konutlar, aşağıda hamam, kireç ve metal fırınları, aşağı agora (çarşı), çeşme ve odeon, konutlar, sağ tarafta tiyatro, Neon kütüphanesi, Helenistikçeşme, seramik üretim merkezi, şehrin merkezinde yukarı agora, meclis binası, kilise, sol üst tarafta heroon, tapınak, kendine has kaya mezarları ve Cladius kapısı bulunuyor.

Antik dönem heykeltıraşcılığın önemli örnekleri burada bulunmuş. Ares, Herkül,Zeus, Athena büstleri bunlardan bazıları...

Sagalassos, küçük Asya’da belki de terk edildiği günden günümüze kadar en iyi korunagelmiş antik yerleşimlerden biri.

2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış ve kazılarda ortaya çıkan 5.5 metre civarında boyu olabileceği tahmin edilen İmparator Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian’a ait heykeller ise Burdur Müzesinde sergileniyormuş.

Antik tarihe yolculuk yapmak isteyenler için gelip görünülesi bir yer.

Rotamız: Sagalassos Antik Kenti -Burdur/ Ağlasun

Feden Çetiner

Dijitalden Sesler'de Kurucu | Sosyal Medya Pazarlama Direktörü
Resim önizleme
Resim önizleme
Resim önizleme
Resim önizleme
Resim önizleme