100 Yıl Önce Bugün, Tutankamon'un Mezarı Keşfedildi

Hollywood’dan modaya, hatta reklamcılığa kadar her şeyi etkiledi.

100 Yıl Önce Bugün, Tutankamon'un Mezarı Keşfedildi

Tutankamon çılgınlığı, 1922’de firavunun mezarının çıkarılmasından sonra, Hollywood’dan modaya, hatta reklamcılığa kadar her şeyi etkiledi.

Dünya hiç böyle bir şeyle karşılaşmamıştı. 1922’nin sonlarında İngiliz arkeolog Howard Carter, Mısır’ın Krallar Vadisi’nde 3.300 yıldır el değmemiş, göz kamaştırıcı mücevherlerle dolu bir kraliyet mezarı keşfetti. Mezarın sahibi, günümüzde çoğunlukla Tutankamon adıyla bilinen genç firavun Tutankhamun Nebkheperure, anında medya için bir sansasyon malzemesi haline geldi. Carter’a göre, gazeteler ona ya da onun som altından parıldayan maskesinin “üzücü ama sakin ifadesiyle” somutlaştırdığı şaşırtıcı zenginliğine doyamadı.

Arkeolog, mezarındaki yaldızlı eşyaları dikkatlice çıkarıp kataloglarken, 19 yaşında, gerçek hayatta pek bir değeri olmadan ölen genç kral, trend belirleyen bir süperstar olarak yeniden hayat buldu.

Şubat 1923’te Luksor’dan bir New York Times muhabiri şöyle yazmıştı: “Yalnızca tek bir sohbet konusu var, tüm erkeklerin zihninde canlandırdığı tek bir konu. Hiçbir yerde Tut-ankh-Amen adından kaçamazsınız. Yerel dükkanlar Tut-ankh-Amen sanatının, Tut-ankh-Amen şapkalarının, Tut-ankh-Amen biblolarının, Tut-ankh-Amen fotoğraflarının reklamını yaparken, sokaklarda ve otellerde adı yankılanıyor. Bugün Luksor’daki her otelde Tut-ankh-Amen tarzında bir şeyler var.”

Moda ve eski Mısır tarihi doğal bir karışım gibi görünmese de Tutankamon’un keşfinden sonra kafa kafaya çarpıştılar. Elbise ve palto kumaşları palmiye ağaçları, nilüfer çiçekleri, sfenksler gibi motiflerle süslenmeye başladı. Eldiven bileklikleri hiyeroglif motifleriyle süsleniyordu. Çantalar, şemsiyeler ve sigara tabakaları Mısırlaştırıldı.

Modaya uyan genç kadınlar, kobra motifli saç bantları ve kollarını saran yılan formunda bilezikler takıyordu. Hatta Tutankamon’dan etkilenmiş şapkalar, beli sarkık kolları kesik boncuklu gece elbiseleri ve ibis başlı bastonlar bile vardı. 

Üst düzey kuyumcular, genellikle Tutankamon’un kendi süslü giyiminden motifler kullanarak Mısır temalı süslemeler tasarladılar. Modern kraliyet için lüks malların Fransız tedarikçisi Cartier, pırlantalar, safirler, zümrütler ve oniks taşı ile süslenmiş altından, kanatlı skarabe formunda göz kamaştırıcı bir broş ve eski bir Mısır tapınağına açılan kapı formunda ışıltılı sedeften bir saat içeren parçalar ortaya çıkardı. 

Güzellik ürünleri de Mısır’ın egzotik asilleriyle bağlantı kurarak trendi yakaladı. Makyajın seks işçileriyle ilişkilendirildiği Viktorya döneminden sonra, kadınlar gözlerine Mısır esintili “sürme” çekmeye başladı. Yüz pudraları Mısır tarzı kutularda paketlenmeye başladı. Eski Mısır görünümlerinden etkilenen kısa saç modelleri de çok modaydı.

Haber linki.