Arabistan’daki Gizemli Yapılarda İnsan Kalıntıları Bulundu

7.000 yıllık bir çöl anıtının içinde yüzlerce hayvan kemiği ve insan kalıntıları keşfetti.

Arabistan’daki Gizemli Yapılarda İnsan Kalıntıları Bulundu

Suudi Arabistan’da ritüel uygulamalar için kullanıldığına inanılan 7.000 yıllık ‘mustatil’den hayvan ve insan kalıntıları çıkarıldı.

Suudi Arabistan’daki arkeologlar, tarih öncesinde kullanılan bir ritüel alanı olan 7.000 yıllık bir çöl anıtının içinde yüzlerce hayvan kemiği ve insan kalıntıları keşfetti.

Yaklaşık 30’lu yaşlarında yetişkin bir erkeğe ait olan kalıntılar, adını Arapça dikdörtgen anlamına gelen bir yapı olan mustatil yapısında bulundu. Yapı, 1970’lerden beri Suudi Arabistan’da keşfedilen 1.600’den fazla mustatilden biri. Çoğunlukla kumun altına batmış olan bu yapılar, Arap Çölü’nün fillerin gezindiği ve suaygırlarının göllerde zaman geçirdiği yemyeşil bir otlak olduğu dönemde inşa edilmişti.

Mustatilleri inşa eden insanlar, bilinmeyen bir kültün üyeleriydi. Araştırmacılar, iklimdeki bir değişikliğin toprağı yavaş yavaş çöle dönüştürdüğü için, kült üyelerinin büyük olasılıkla sığırlarını bilinmeyen tanrılara kurban ederek onu korumak için toplandıklarını söylüyor.

Şimdi, PLOS One dergisinde yayımlanan bir çalışmada ayrıntıları verilen yeni bir mustatil kazısı, zaman içinde kaybolan gizemli yapılar ve onlara tapanlarla ilgili daha fazla ayrıntıyı ortaya çıkardı.

Çalışmanın baş yazarı Melissa Kennedy, “Mustatillere ve bunlarla ilişkili inançlara dair hemen hemen hiçbir şey yazılmadı. Bugüne kadar sadece 10 mustatil kazıldı ve bu çalışma ilk yayınlananlardan biri. Yani bu gelenek hakkında henüz pek bir şey bilmiyoruz.” diyor.

Mustatillerin görünümleri farklılık gösteriyor, ancak tipik olarak yaklaşık 1,2 metre yüksekliğindeki alçak kaya duvarlarından oluşan uzun dikdörtgen yapılar. Kennedy, kazıların bazı kalıntıların içinde, muhtemelen ziyafet ve ritüel kurbanlar için ayrılmış merkezi odalara yol açan iç duvarlar ve sütunlar da dahil olmak üzere karmaşık yapıları ortaya çıkardığını söylüyor.

Bu yapıları kullananlar, mustatillerin bir ucundan girip diğer ucuna kadar 20 ila 600 metre veya daha fazla yürüyerek “baş” denilen moloz taştan bir platforma ulaşıyordu. Başın içindeki bir oda, kült üyelerinin tanrılarıyla iletişim kurmak için kullandıkları, bazen bir göktaşından kaynaklanan kutsal bir taş barındırıyordu.

Al-Ula antik kentinin 55 kilometre doğusunda yer alan ve araştırmacılar tarafından kazılan mustatil, 140 metre uzunluğunda ve yerel kumtaşından inşa edilmişti. Baş kısmındaki kutsal sayılan taşı, araştırmacıların çevresinde 260 hayvan kafatası ve boynuz parçası buldukları büyük bir dikili taştı.

Makalenin tamamı için tıklayın.