Zirvedeki okul İngiltere'den çıkmış olsa da Amerikan üniversiteleri "Top 100" listesini domine ediyorlar.

Times Higher Education World University Rankings 2023 sonuçları dün açıklandı.

Zirvedeki okul İngiltere'den çıkmış olsa da Amerikan üniversiteleri "Top 100" listesini domine ediyorlar.

Üniversitelerin pek çok farklı kriter bazında değerlendirildiği bir metodoloji sonucu oluşan ve ilgili kriterleri yerine getirip raporlama yapan üniversitelerin dünyadaki başarı sıralamalarını belirleyen Times Higher Education World University Rankings 2023 sonuçları dün açıklandı.

Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasının zirvesinde yine uzun yıllardır bu ünvanı kimseye kaptırmayan Oxford Üniversitesi var. 2. sırada Harvard, 3. sırada ise Cambridge üniversiteleri yer alıyor.

Sıralamada ilk 100' girmiş üniversitelerin hangi ülkelerden çıktığına bir göz attım ve sonuçlar şöyle:
ABD: 35
İngiltere: 10
Almanya: 9
Avustralya: 7
Hollanda:7
Çin:7
Hong Kong: 5
Kanada:4
Fransa:4
İsviçre:4
Güney Kore: 3
Singapur:2
Japonya:2
Belçika:1 üniversite ile ilk 100 listesinde yer alıyor.

Zirvedeki okul İngiltere'den çıkmış olsa da Amerikan üniversiteleri "Top 100" listesini domine ediyorlar. Çin, Hong Kong, Güney Kore, Singapur ve Japonya''dan listeye giren üniversitelerin sayısı da Uzak Doğu'nun üniversite eğitimi açısından çok önemli hale geldiğini ve önemli başarılara imza attığını açıkça gösteriyor. Avrupa ülkelerinin listede yer alan üniversite sayısı ve Avustralya'nın durumu da üniversite eğitim sisteminin önemli birer oyuncusu olduklarını vurguluyor.

İlk 100 listesinde Türkiye'den bir okul yok ancak 13 üniversitemiz dünyanın ilk 1000 üniversitesi arasına girmeyi başarmış durumda. (Koç-Sabancı- Çankaya- ODTÜ- Bahçeşehir- İTÜ- Boğaziçi- Hacettepe- Bilkent- Özyeğin- İst. Medeniyet- Fırat)

Bu seviyeye gelebilmenin arkasında ne kadar büyük bir emek hatta "kan, ter, gözyaşı" olduğunu 20 yılı aşkın süredir deneyimleyen bir öğretim üyesi olarak her birini tek tek kutluyorum, hepimiz kutlamalıyız. Herkesin eline, emeğine sağlık..

17 yıldan fazla zamandır Bahçeşehir Üniversitesi'nde "büyümüş" bir hoca olarak da dünya sıralamasında 601-800 bandına çıkışımıza şahitlik etmek ise hayatı güzelleştiren duygulardan biri oldu..

Gelecek yıllarda daha üst sıralarda daha fazla üniversite ile yer alabilmek elbette dileğimiz ama bir listede yer alabilmenin ötesinde daha iyi bir eğitim sistemi için aklın ve bilimin ışığında sürekli gelişime odaklanmak, hepimizin, her kurumun bu ülkeye borcu. İyi, kaliteli, dünya standartlarında ve çağın gerekliliklerini de kapsayacak şekilde sürekli gelişen eğitim kurumları olmaksızın Atatürk'ün hedef koyduğu muasır medeniyetler içinde yer bulmak ve orada kalabilmek mümkün olabilir mi?

Prof. Dr. Çisil Sohodol

BAU Global