Türkiye'de yapılacak çok ama çoook iş var

Artık problemlerin çözümü için çok boyutlu düşünmek gerekiyor

Türkiye'de yapılacak çok ama çoook iş var
Bugüne kadar ki her türlü iletişimimde şunu öğrendim. Bir, "Türkiye'de hiç bir şey acele değil". İkincisi ise "Kahve ya da çayla birlikte yapılan bir sohbetin çözemeyeceği herhangi bir problem yok".

Türkiye'de yapılacak çok ama çoook iş var. Yeni Dünya'nın getirdiği her türlü yeni kavram için yeni işler, yeni iş kollarının oluşturulması gerekiyor. Bunlardan bir örnek vereyim. Bugüne kadar çok fazla fabrika/gıda atığı gördüm. Bu atıklar birbirlerinden o kadar farklıydı ki. Yani atığı kullanacak fabrikalara bu atıkların "standardize" bir şekilde gitmesi gerekiyor. Yani eğer kahve atığını işlemek için bir tesis kurduysanız, kahve atığının toplanması ve sonrasında neminin azaltılması, içerisinde bulunan diğer safsızlıkların (filtre kağıtları) da giderilmesi gerekiyor. Yani aslında upcycling yolculuğu şu şekilde oluyor. Kahve Dükkanı ----> Kahve Atığı Toplama ve Standardizasyon Merkezi ---> Kahve Atığı İşleyici Tesis..

Atık çok ama bu atıkları toplayıp, standardize eden herhangi bir yer yok. Tabi bunu gıda atıkları için söylüyorum. Yoksa biliyorsunuz kağıt ve plastik atıkları için bu durum farklı. Binbir emekle, belki yüzbinlerce insan Türkiye'de kağıtları ve plastikleri çöplerden toplayıp ayrıştırıyor. Belli merkezlerde bunları balyalıyor vs. Yani demek istediğim tam olarak bu sistemin, diğer atıklar için de işlemesi gerekiyor. Şöyle bir düşünün.. Devasa bir iş kolu aslında.

Artık problemlerin çözümü için çok boyutlu düşünmek gerekiyor. Çok boyutlu düşündükçe işin içinden bir çok iş dalı, yenilikçi fikir ve aksiyon planı çıkıyor.

Biliyor musunuz, bizlerin hiç ama hiç durmaması gerekiyor. Dünya'daki resesyonun yıl sonuna doğru geçmesi öngörülüyor. Yani aslında eskiden 2 sene sürebilecek bir resesyondan bahsederken, şimdi daha hızlı bir toparlanma tahmin ediliyor. Kaldı ki Dünya resesyonda bile inanılmaz istihdam gücünü arttırıp, yenilikçi şeyler yapmaya devam ediyor. Örneğin yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım ve kurulumlar o kadar çok artıyor ki, bazı ülkelerde enerji fiyatlarının "negatife" dönebileceği konuşuluyor. Yani ülke "enerji fazlası" veriyor. Bunun ne anlama gelebileceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. O ülke neler yapmaz ki? Enerji sonsuz.. Isıtma, soğutma, motor gücü.. Hayal edin.. Gerçekten tüylerim diken diken oluyor. Bizler de bu planlarla ilerlemeliyiz. Ufkumuzu çok geniş tutmalıyız. Karbon negatife dönen bir Dünya'da, enerji negatife bizler de dönebilecek miyiz? Enerji faturası ödemediğimiz bir Türkiye olacak mı? Mümkün değil diye düşünmeyin. Hepsi mümkün. Her birimizin gayretli çabasıyla her şey mümkün.

Can KAYACILAR

Biyolog, Davranış Bilimci (Neuroscientist, MSc)
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok