Rüyalar ve Atasözleri

Rüyalara inanır mısınız bilmem ama şu an bu satırları yazmama etkisi oldu

Rüyalar ve Atasözleri

Rüyalara inanır mısınız bilmem ama şu an bu satırları yazmama etkisi oldu. Uyku sırasında zihnimiz bizi bazen güzel bazen de korkulu dünyalara sürüklüyor. Sahi, gördüğümüz rüyalar bizi etkiliyorsa, hayatımızın bir köşesine yer ediniyorsa bu rüya kimmiş, bakalım mı? 


Yazar: Özge Yıldız
 Tarih: 29 Ocak 2022
 Kategori: Kitap Edebiyat Sanat
  • Rüyalara inanır mısınız bilmem ama şu an bu satırları yazmama etkisi oldu. Uyku sırasında zihnimiz bizi bazen güzel bazen de korkulu dünyalara sürüklüyor. Sahi, gördüğümüz rüyalar bizi etkiliyorsa, hayatımızın bir köşesine yer ediniyorsa bu rüya kimmiş, bakalım mı? 

    Rüya 

    Rüya kelimesi, uykuda görülen şey manasına gelir. Bir kimsenin uyku sırasında zihninden geçen hayal dizisine, kişinin uyku halinde gördüğü şeye ve uykuda bir şey görmesine denir. 

    Rüyada iken bütün hayallerimiz gerçekmiş gibi yaşanır ve hissedilir. Uykudan uyanıldığında bunun bir hayal olduğu fark edilir. 

  • Evet, rüyadan kısaca bahsetmiş olduk. Buradan konu nereye bağlanacak acaba dediğinizi duyar gibiyim. İşte tam da bu hususta gördüğüm rüya unuttuğum bir şeyi hatırlamamı sağladı.  

    Rüyamda çok geçmiş dönemlere gidiyorum. Yıl bilmem kaç… Hoş bir sohbetin içinde buluyorum kendimi. Allah rahmet eylesin, dedem, “Eğri otur, doğru söyle” diye söze başlıyor.  

    Al işte geldi güzelim atasözümüz. “Eğri otur, doğru söyle”  

    Gelin birlikte bakalım anlamına. 

     “Eğri otur, doğru söyle”  

    Yalnızca seni ilgilendiren konularda özgür sayılabilirsin. İstediğin gibi yer, içer, giyinir ve oturursun. Ancak bir insan olarak doğru konuşmalısın. Hele de toplumu ilgilendiren konularda yalandan kesinlikle kaçınmalısın. Eğer çıkar kaygısı ile yalan söyler, doğruyu eğri diye gösterirsen toplumu ayakta tutan güven duygusunu da sarsmış olursun. 

    İşte burada bu atasözü günümüze öyle bir yerleşiyor ki. Hatırlayalım, toplumu ayakta tutan güven duygusunu sarsmadan, sarsmaya yeltenenlere de karşı durarak hatırlatalım. 

  • Hemen peşi sıra konuyu bağlayan bir atasözüyle devam ediyor dedem. 

    “Ek tohumun hasını, çekme yiyecek yasını” 

    Bir işten sağlıklı bir sonuç almak istiyorsan onu sağlam temel üzerine oturt. Nitelikli tohumdan güzel ve bol ürün alındığı bilinen bir şey. Bunun gibi nitelikli insan, araç ve gereçle iyi iş yapılır, olumlu sonuç alınır. 

    Bu atasözüyle de günümüzde kendi alanına yerleşemeyen mezunlarımız geliyor aklıma. Birisi de ben. Bu amca, dayı mevzularını duymayan da yoktur sanırsam. Liyakati olmayan alana dayısı sayesinde yerleşir, yerleşir de tohumu nasıl ekeceğini bilemez. Burada dayıya veya yerleşen kişiye kızmak haksızlık mı olur, bilemedim. Bunu uygulamaya alan sisteme sitem etmekte fayda var. İşte bundan sebep söylemiş güzelim atasözümüz, “ Ek tohumun hasını, çekme yiyecek yasını” 

    Ahh… geliyor gelmekte olan bir güzelim atasözümüz daha… 

    “El el ile değirmen yel ile” 

    Değirmenin dönüp buğdayı öğütebilmesi için rüzgâra ihtiyacı varsa, insanın da belli durumlarda, işlerinin görülebilmesi için diğer insanlara ihtiyacı vardır. Yardımlaşma, birlik hayatın akışını sağlayan temellerdendir. 

    Peki, günümüzde bu nasıl uygulanıyor? İş hayatında mobbing (işten yıldırma), ego o kadar çok ki. Birlikten doğan sevgileri, saygıları, emekleri hangi köşede bıraktık… 

  • Birlikten, kademe kademe yapılan işten çıkan başarı ya da başarısızlık bir ekip işidir. Özellikle iş hayatında birlik içinde yapılan çalışmalara bu atasözümüz tam yerinde değiniyor.  

    Ehh  dedem sizin sohbetlerin arasına giren atasözlerinin bazılarını anlamam için araştırma yapmakta düştü bana. Sohbet öyle koyu ki konudan konuya geçişlerde bizim atasözleri öyle güzel eşlik ediyor ki. Rüya da rüya valla. Ne güzel devam ediyor. 

    Özellikle bir atasözü hafızama resmen kazındı. Çünkü etrafımızda bu söze yer edinen çok insan var. Bakalım nedir? 

    “Gafile kelâm, nafile kelâm” 

    Çevresindeki gerçekleri göremeyen, sezemeyen, bilgisiz, dalgın kimseye ne söylense kâr etmez. O bildiği gibi hareket eder. Dolayısıyla ona söylenecek her söz boşa gider. 

    Ve sohbetin sonu, 

    “Aklın yolu birdir” atasözüyle bitiyor.  

    “Aklın yolu birdir” 

    Akılcı düşünce toplumuzda her zaman önemli bir yer edinmiştir. Toplum içinde ortak karar almanın önemi vurgulanır. Bu kararların çoğulcu bir anlayışla alınması toplumları da bireyleri de etkiler.  

    Eee rüya bitti bitmesine de bana bir sürü şey kaldı. Mekânı cennet olsun dedemin. Bana atasözlerini rüyamda tekrar tekrar yeniden aşıladı. Şimdi ben de oturdum devamını getiriyorum. Burada yazdıklarım çok azı… Devamı gelir belki de kim bilir…. 

  • Ben rüyamdan epeyce ders çıkarttım. Siz ne dersiniz?  

     https://millidusunce.com/ruyalar-ve-atasozleri/