Rakamları Dağıtmak: Açıklanan İlk 10 Plastik Atık Üreticisi

En Çok Plastik Atık Üreten İlk 10 Ülke Büyüyen plastik atık kirliliği sorunu çevremizi ciddi şekilde etkilemektedir

Rakamları Dağıtmak: Açıklanan İlk 10 Plastik Atık Üreticisi

En Çok Plastik Atık Üreten İlk 10 Ülke Büyüyen plastik atık kirliliği sorunu çevremizi ciddi şekilde etkilemektedir. Plastik atıklar her yıl çöplüklerde, okyanuslarda ve doğal alanlarda üretilmektedir. Bu sorunu çözmek için acilen küresel eyleme geçilmesi gerekiyor. Yıllar geçtikçe, 9,2 milyon ve 12,7 milyon ton plastik üretildi ve her dakika okyanusta bir çöp kamyonu değerinde plastik atık oluştu. Biyolojik olarak parçalanırlarsa, yüzlerce yıl sürebilir. BM Çevre Programı araştırmasına (UNEP) göre, mevcut eğilimler 2050 yılına kadar devam ederse, plastik atıklardan dolayı daha az balık olacak. Yıllık düzeyde, kişi başına üretilen plastik atıklar Amerika Birleşik Devletleri'nde ortalama 221 kg ve Avrupa OECD ülkelerinde 114 kg ile ortalama 69 kilograma ulaşmaktadır.

Kişi başına düşen en yüksek toplam plastik atık Plastik tüketimini en aza indirme çabalarımıza rağmen, on ülke küresel olarak en fazla plastik atığı üretme konusunda öne çıkıyor. Bazı ülkelerin, gezegenimizin sağlığını tehdit eden devam eden plastik atık kriziyle mücadele etmek için önemli bir sorumluluğu vardır.

1. Amerika Birleşik Devletleri

Plastik kullanımı, Amerika Birleşik Devletleri'nde son kırk yılda önemli ölçüde artmış ve kentsel plastik atıkların en az% 85'i çöp sahalarına atılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri her yıl 42 milyon metrik tondan fazla plastik atık üretiyor ve bu da her Amerikalı için yaklaşık 130 kg çöpe denk geliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde plastik atıklar için geri dönüşüm oranı azalıyor ve 2021 istatistikleri itibariyle sadece% 5-6'sı geri dönüştürülüyor. Altyapının Amerikan plastik üretimindeki büyük büyümeye ayak uydurması gerekiyor. Bu, çöp sahalarında yanlış yönetim, yakılmış ve verimsiz atık bertarafı ile sonuçlanır ve 2,2 milyon tona kadar plastiğin çevreye "sızmasına" neden olur.

2. Hindistan

Hindistan, plastik atıklara dünyanın en önemli katkılarından biridir ve yılda yaklaşık 9,46 milyon ton üretmektedir. Ülke şu anda plastik atıklarla ilgili ciddi bir zorlukla karşı karşıya. Ülkede üretilen plastik atık miktarı şaşırtıcıdır ve giderek artan bir çevresel endişe haline gelmektedir. Bu sorunun temel nedeni, Hindistan'da çöp sokaklarına, taşan çöp sahalarına ve su kütlelerine sızan plastik atıklara yol açan uygun atık yönetimi altyapısına duyulan ihtiyaçtır.

Her yıl %40'ı toplanmayan büyük tonlardaki plastik atığın olumsuz etkisiyle Hindistan hükümeti, Plastik Atık Yönetimi Kuralları adlı bir girişim başlatarak mücadele ediyor. Bu programlar, tek kullanımlık plastik kullanımını azaltmayı, geri dönüşümü artırmayı ve konuyla ilgili farkındalığı artırırken uygun atık yönetimini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

3. Çin

Çin, yaklaşık 60 milyon ton plastik atıkla en büyük plastik üreticisidir, ancak yalnızca 16 milyon ton geri dönüştürülmüştür. Bununla birlikte, ülke, tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması ve döngüsel ekonomiye odaklanma da dahil olmak üzere plastik atık kirliliğiyle mücadele etmek için adımlar atmıştır. Katı atık yönetimi ve altyapısına yönelik düzenleyici odak ve mali yatırım. Yüzde 70,6'sı yakıldığı, geri dönüştürüldüğü ve yanlış yönetildiği, çevre sorunlarını tetiklediği göz önüne alındığında, kişi başına düşen plastik tüketimi ABD'nin çok gerisindedir.

4. Brezilya

Brezilya'daki plastik atık sorunu, acil dikkat gerektiren acil bir konudur. Sadece ABD, Çin ve Hindistan'ın ardından dünyanın dördüncü büyük plastik atık üreticisi, yılda yaklaşık 11,3 milyon ton üretiyor ve bunun sadece% 1,28'i geri dönüştürülüyor. Bu, önemli miktarda plastik atığın çöp sahalarında, yanlış yönetilen veya okyanusta sona erdiği ve çevre ve deniz yaşamı için ciddi bir tehdit oluşturduğu anlamına gelir. Brezilya'nın her yıl tek kullanımlık plastik ürünlerinin% 13'ü, Brezilya'nın plastik atık sorununa katkıda bulunan tabaklar, bardaklar, çatal bıçak takımı, plastik torbalar ve pipetler gibi ürünlerdir.

5. Japonya

Çevre bilinci ve temizliği ile tanınan Japonya'nın ciddi bir plastik atık sorunuyla karşı karşıya olması endişe vericidir. Japonya, ambalaj ve gıda kapları gibi tek kullanımlık plastiklerin% 40'ından fazlası ile yılda yaklaşık 9 milyon ton plastik atık üretiyor. Küresel olarak en büyük plastik ambalaj tüketicilerinden biri olmasına rağmen, bu atıkların çoğu çöplüklerde veya okyanusta sona ermekte ve ekosistemler için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Japonya'daki atıkların geri dönüşüm oranı% 19,9'dur. Ülkenin geri dönüştürülebilir malzemeleri toplamak için etkili bir yöntemi olmasına rağmen, önemli miktarda plastik atık ya yakılmakta ya da işlenmek üzere diğer ülkelere ihraç edilmektedir.

6. Endonezya

Endonezya, yılda yaklaşık 7,8 milyon ton plastik atık üretiyor ve 4,9 milyon tonu, toplanmamış atıklar, açık çöp sahalarına atılması veya yanlış yönetilen çöp sahalarından sızması gibi yanlış yönetiliyor. Plastik atıklar Endonezya nehirlerini ve okyanusunu etkiledi ve toplanmamış bir sistem nedeniyle çoğunlukla kırsal alanlardan 600.000 tondan fazla plastik boşaltıldı. Bu, Endonezya hükümetinin, denizden plastik çöp toplamak için binlerce geleneksel balıkçıya ödeme yapacak ve 2025 yılına kadar denizlerdeki plastik atıkları% 70 oranında azaltmayı amaçlayan bir program başlatmasına yol açtı.

7. Rusya

Rusya'nın plastik atık üretimi artıyor ve plastik atık üretimi 8,47 milyon tona yükselen birkaç ülkeden biri. Ülke, yetersiz atık yönetim sistemleri, geri dönüşüm altyapısı eksikliği ve yetersiz farkındalık nedeniyle önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Bazı geri dönüşüm programları yürürlükte olmasına rağmen, yaygın olarak mevcut değildir veya iyi kurulmuş değildir.

8. Almanya

Almanya, geri dönüşümde dünya lideri olarak kutlanmasına rağmen, Avrupa'nın en büyük ambalaj atığı, özellikle plastik üreticilerinden biridir. Ülke, her yıl yaklaşık 6,5 milyon ton plastik atık kirliliği üretiyor ve bunların önemli bir kısmı ambalaj malzemelerinden kaynaklanıyor. Döngüsel ekonomi uzmanı Philipp Sommer'e göre , Almanya yaygın olarak anlaşılandan çok daha az plastik ambalaj atığını geri dönüştürüyor ve sadece %38'i geri dönüştürülmüş plastik atık.

9. Birleşik Krallık

Birleşik Krallık, kişi başına yaklaşık 6,4 milyon ton plastik atığa katkıda bulunan dünyanın en önemli plastik atık kaynaklarından biridir. Hükümetin en iyi çabalarına rağmen, ülke hala önemli miktarda plastik atık üretiyor ve geri dönüşüm altyapısı önemli büyümeye ayak uydurmak zorunda. Bu zorlukların üstesinden gelmek için İngiltere hükümeti, plastik atıkları azaltmak için plastik poşet ücreti ve çöp sahalarına giden mikroboncuk yasağı gibi çeşitli önlemler aldı.

10. Meksika

Meksika, plastik kirliliğinden muzdarip ülkelerden biridir ve 5,9 milyon ton plastik atık, çevresel bozulmaya önemli bir katkıda bulunurken, sadece% 15'i geri dönüştürülmektedir. Meksika% 91'lik yüksek bir % toplama oranına sahip olmasına rağmen, bu atıkların çoğu düzensiz çöp sahalarına uygun olmayan şekilde atılmakta veya çevreye çöp olarak girmektedir. Bu yanlış bertaraf, toksik kimyasalları havaya salan yakma işlemine yol açar. Sorun, ülkenin başkenti Mexico City'de özellikle şiddetlidir ve günde yaklaşık 13.000 ton atık üretmektedir ve bunun% 40'ına kadarı plastiktir.

Her ne kadar bu ülkeler minimum geri dönüşümle önemli miktarda plastik atık istatistiği üretse de, bazıları plastik atıkları güvenli bir şekilde işlemede daha iyidir. Buna karşılık, altyapılarını hala geliştiren orta gelirli ve düşük gelirli ülkeler daha yanlış yönetilen atık plastik üretme eğilimindedir. Asya'nın bazı kısımlarını, özellikle de yanlış yönetilen plastik atıkların kritik seviyelere ulaştığı Hindistan, Çin ve Endonezya'yı sarsan plastik kirliliği çıkmazının ciddiyeti abartılamaz.

Ülkelerin atılan plastiklerle başa çıkma yöntemleri, büyük ölçüde bir ülkenin ekonomik durumuna bağlıdır. Bunun nedeni, daha zengin ülkelerin genellikle plastik atıklarını yakma, geri dönüştürme veya yeterince depolama yapabilmeleridir. Bununla birlikte, daha az varlıklı toplumların bu tür tahribatları kontrolsüz damping veya açık yakma yoluyla elden çıkarmaktan başka seçeneği yoktur.

Her ne kadar düşük-orta gelirli ülkeler ne yazık ki nihayetinde su yollarına, denizlerine ve okyanuslarına akan yanlış yönetilen plastik atık kirliliği ile mücadele ediyorlar. İç içe geçmiş ve çok yönlü olmasına rağmen, çoğalan plastik kirliliği sorunu, dünya çapında işbirlikçi ve koordineli karşı önlemler gerektirmektedir.

Plastik Atıkların Çevresel Etkileri

Plastik atıkların iklim üzerindeki olumsuz etkileri çok sayıda ve geniş kapsamlıdır. Bir zamanlar "fenomen malzeme" olarak selamlanan plastik, ansiklopedik olarak en yakıcı çevre sorunlarından biri haline geldi. Plastik atıklar biyolojik çeşitliliğimize, ekosistemlerimize, hayvan

ve bitki yaşamına ve insan sağlığına önemli ölçüde zarar verdiği için bugün bizim gerçekliğimiz budur.

Plastik atık kirliliği acil dikkat gerektirdiğinden, tek kullanımlık ürünler yerine yeniden kullanılabilir malzemeler kullanarak başlıyoruz. Plastik atıklar için küresel geri dönüşüm oranı sadece% 9 iken, şaşırtıcı bir şekilde% 22'nin yeterince yönetilmesi gerekiyor. Bu, plastiği daha kolay geri dönüştürülebilir veya biyolojik olarak parçalanabilir hale getirmek için daha az malzeme anlamına gelir. Geri dönüşüm tesisi kullanılabilirliğinin arttırılması, üretimdeki polimer sayısını sınırlayacaktır.

Karbon ayak izinin azaltılması

Birçok ülke, plastik atık ürünleri azaltmak ve bertaraf yöntemlerini geliştirmek için başarılı eylemler ve programlar uygulamıştır. Almanya, plastik atıklarla mücadele etmek için ulusötesi bir koalisyona katıldı. "Plastiksiz Temmuz" programı, bireyleri ve işletmeleri Avustralya'daki plastik tüketimini ve atıklarını azaltmaya teşvik ediyor.

Bu arada Norveç, yüksek geri dönüşüm oranı ve plastik atıkların azalmasıyla sonuçlanan plastik bir şişe biriktirme sistemi başlattı. Plastik atık kirliliğinin 2019'da %9'dan 2060'ta %17'ye çıkacağı ve daha fazla yakma ve depolama alanı olacağı tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, plastik atıkların, Afrika ve Asya'daki yükselen ekonomilerdeki karlı büyümenin etkisiyle OECD üyesi olmayan ülkelerde en üst düzeyde artacağı tahmin edilmektedir.

Plastik atıkların azaltılması

Çevreyi korumak için, plastik çöp üretimini sınırlamak ve bertaraf prosedürlerini geliştirmek için güçlü önlemler alınmalıdır. Bunu başarmak için etkili bir strateji, üretilen plastik çöp miktarını büyük ölçüde azalttığı gösterilen yeniden kullanılabilir torbaları ve kapları teşvik etmektir. Geri dönüşüm altyapısını ve teknolojisini geliştirmeye yatırım yapmak, daha fazla plastik atığın çöp sahalarına veya okyanuslara gitmek yerine geri dönüştürülmesini sağlamak için de kritik öneme sahiptir.

Hükümetler ve işletmeler arasındaki işbirliği, sürdürülebilir malzemelerin ve uygulamaların kullanılmasını teşvik eden politika ve teşviklerin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Plastik atıkları azaltmak için bütüncül bir yaklaşım benimsemek, dünyamızın daha temiz ve sağlıklı geleceğinin yolunu açacaktır.

Bir Çözüm Olarak Yeniden Döngüleme

● Geri dönüşüm: Atık maddelerin toplanması ve diğer değerli ürünler oluşturmak için kullanılabilecek hammaddelere dönüştürülmesi

● Yakma: Enerji üretmek için çöplerin yakılması.

● Düzenli depolama alanları: Atıkları belirlenen alanlarda bertaraf edin.

● Piroliz: Yakıt veya diğer bileşikleri üretmek için atıkları oksijensiz ısıtmak.

● Bioremediasyon: Plastik atıkları tehlikeli olmayan kimyasallara ayırmak için mikroorganizmaların kullanılması.

Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan gibi ülkelerin kişi başına düşen günlük plastik atıklarının on katından fazlasını üretmesine rağmen, çöplüklerin derinliklerine gömülen plastik, yeraltı sularına yayılan zararlı kimyasalları sızdırabilir. Plastik üretmek için petrokimyasalların tedarik edilmesi ve polimerizasyonu, yenilenemeyen fosil yakıtların sürekli yanmasını ve bunun sonucunda sera gazlarının salınımını körükleyerek, küresel sıcaklıklardaki ve hava koşullarındaki güvencesiz karışıklıkları yoğunlaştırmaktadır.

Bu nedenle, bireyler plastik kullanımını azaltarak, atık toplamaya katılarak ve plastik atıklarla ilgili istatistikleri azaltmak için plastik ambalajların azaltılmasına ilişkin politikaları destekleyerek hareket edebilirler. Çevremizi korumak ve gelecek nesiller için sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için birlikte çalışalım .

Plastik atık krizinin kapsamlı analizini ortaya çıkarmak, temel sorunları keşfetmek ve soruna en çok katkıda bulunan ülkeleri belirlemek için bir çalışma yaptım. Makale, ABD, Hindistan, Çin, Brezilya ve Japonya gibi bu krize en çok katkıda bulunan ülkeleri kapsıyordu.

Makalede ele alınan önemli noktalar:

Plastik atık üretimi ve kötü yönetiminden sorumlu ilk 10 ülkeyi belirledim.

Aşırı plastik atığın deniz yaşamı, ekosistemler ve insan sağlığı üzerindeki çevresel etkisini analiz edin.

Belirli ülkelerin plastik atıklarla etkili bir şekilde mücadele etmek için uyguladığı yenilikçi girişimleri ve politikaları tartışın.

Sorunun küresel olarak ele alınmasında uluslararası işbirliğinin önemini ele alın.

Bireylerin ve toplulukların plastik atıkları azaltmak ve sürdürülebilir uygulamaları benimsemek için atabilecekleri eyleme geçirilebilir adımlar önermek.

Sıralamalar ve puanlarla ilgili tüm bilgiler buraya HTML, MS Word ve yüksek çözünürlüklü resimler olarak eklenmiştir.

Herhangi bir ek bilgiye ihtiyaç duyulursa veya sorularınız varsa bize ulaşmaktan çekinmeyin.

Inemesit Ukpanah

Dijital PR Uzmanı

GreenMatch

Benden bu tür e-postalar almak istemiyorsanız lütfen buradan bildirin.



Met vriendelijke groet / Saygılarımızla,​
Inemesit Ukpanah
Dijital PR Uzmanı
Leads.io
Lemsterak 1
​2411 NC, Bodegraven
Hollanda
Telefon:
+31 (0)229 283 003
Skype:


Leads.io Benelux B.V.
​Kvk: 59384360