Değişeceğiz. Dünya Kız Çocukları Günü kutlu olsun

Kız ne kadar gençse, aile o kadar az başlık parası veriyor.

Değişeceğiz. Dünya Kız Çocukları Günü kutlu olsun

 Selam, 11 yaşında bir kız çocuğu. Bir gün bir davet hazırlığı için annesine yardım ediyor. Bütün gün yemek ve temizlik yapıyor. Misafirler gelince babası onu kenara çekiyor. Yakında evleneceğini ona söylüyor. Yakında dediği, o gece. Selam bütün gün kendi düğün gecesi için hazırlık yapmış, o anda öğreniyor.

Birden panik oluyor. Kapıya koşup kilidi açmaya çalışıyor. Evden kaçmak istiyor. Ancak ebeveynleri hazırlıklı. Buna engel oluyorlar. Tören boyunca kocasını yanında sessizce duruyor. Düğün bitince hiç tanımadığı bir adamla, hiç görmediği bir köye taşınıyor. Çocukluğunun geçtiği evinden ayrılıyor. Okulunu da bırakmak zorunda kalıyor.

Bu hikayeyi Melinda Gates’in Yükseliş kitabında okumuştum. Çocuk gelinler bizim ülkemizde de bir yara. Gelişmekte olan ülkelerde her üç kızdan biri 18 yaşına gelmeden evleniyor.

Bu aileler niye kızlarını evlendiriyor? Meselenin ekonomik boyutu var. Kız evlenince, besleyecek bir boğaz eksiliyor. Bazı kültürlerde kızı evlendirirken başlık parası vermek zorundasın. Kız ne kadar gençse, aile o kadar az başlık parası veriyor. Başlık parası alıyorsa da, yaş arttıkça bu para azalıyor. Kız evlenmediği sürece cinsel taciz ve tecavüz ihtimali yükseliyor, dolayısıyla yaşı büyüdükçe evlilik için iffetli olmadığı düşünülüyor.

Kız çocuklarının okula gönderilmemesi de çocuk evlilikleriyle bağlantılı bir diğer yara. Dünyada 130 milyondan fazla kız çocuğu hala okula gitmiyor. Ortaokul ve sonrası eğitim kurumlarındaki kızların sayısı erkeklerden daha az. Aile çok yoksulsa o zaman kız çocuğunun sağladığı iş gücünden mahrum kalamıyor. Kız zaten evde hizmet etmek için varsa neden eğitimine yatırım yapılsın?

Ayrıca eğitimli bir kadın geleneksel rol için bir tehdit. Bu nedenle Taliban ya da Boko Haram gibi örgütler kız çocuklarının okula gitmesini yasaklıyorlar. Okuyan bir kız, kızların görevinin erkeğe hizmet olduğuna dair görüşlerine bir saldırı.

Yasalar, yoksulluk ve kültür değişmeden bazı şeylerin değişmesi çok zor. Eğitim çok önemli. Güçlendirici bir eğitim çocuğa herkesle eşit olduğunu, hakları olduğunu, o hakları savunması gerektiğini verebilendir.

Değişeceğiz. Dünya Kız Çocukları Günü kutlu olsun… #dünyakızçocuklarıgünü

https://drbahareris.com/