Kötü haber bağımlısı mı olduk?

* İlk kez gördüğünüz bilgiyi gerçek kabul edip paylaşmayın. Teyit etme çabasını gösterin.

Kötü haber bağımlısı mı olduk?
Kötü haber bağımlısı mı olduk?
*
Aslında bu pandemi ile birlikte hayatımıza giren bir kavram. Uluslararası adı “doom-scrolling” olarak geçiyor; “felaket kaydırması” diye çevriliyor.
*
Sosyal medya akışında kötü haberlere daha çok dikkat etme, hatta özellikle arayıp bulma, bu tür haberleri tüketmeye istekli olma.
*
Son zamanlarda buna “komplo teorileri” ile yayılan korku atmosferi de eklendi. Dünya ekonomik krizler, savaşlar, afetler ile sarsılırken bundan nemalanmak isteyen çok kişi var. Sosyal medya onlar için tam bir kirli oyun alanı.
*
Dünya çapında sosyal medya araçlarını kullanan kişi sayısı yaklaşık 5 milyar! Bu kadar büyük bir kitleyi yönetmenin en kolay yolu, sürekli korku ile diri tutmaya çalışmak.
*
Kötü haberlere, felaket senaryolarına ara vermek istediğinizde ise bu bir anda olmuyor. Çünkü tüm sosyal medya mecraları algoritmalardan ibaret. Sevdiğiniz ve çokça tükettiğiniz ne varsa hemen unutmuyor.
*
Peki ne yapabiliriz?

* Hayata baktığınız sosyal medya pencerelerini çeşitlendirmeye çalışın. Tıpkı bu fotoğraflar gibi renkler, biçimler, manzaralar farklı olsun. Aynılaşmadan kaçının.

* Dünyada çok sorun var, birçok şey kötü gidiyor ama her şey değil. İyi, güzel, motive eden haberleri arayıp bulmaya çalışın.

* Size pozitif bir bilgi, alışkanlık, bakış açısı ya da farkındalık kazandırdığını düşündüğünüz hesaplarla daha çok etkileşime geçin. Paylaşın, yorumlarla destekleyin ve korku imparatorluğunu büyütenler yerine onların güçlenmesine alan açın.

* İlk kez gördüğünüz bilgiyi gerçek kabul edip paylaşmayın. Teyit etme çabasını gösterin.

* Komplo teorisyenlerini her şeyin sırrını keşfeden üstün kişiler gibi görmeyin; korku duygusunu sömürmelerine izin vermeyin.

* Size kendinizi iyi hissettiren hesapların bildirimlerini açın, onları akışta daha fazla görün.

* Sosyal medya akışındaki sonsuz içerik arasında kaybolup gitmemek için kendinize kullanım sınırlaması getirin. Mesela sizi uyarsın diye alarm kurabilirsiniz. Çaldığında “Aaa bu kadar zaman geçti mi hakikaten” diyeceğinize eminim!

* ŞİMDİ SÖZ SİZDE? Bu fotoğraftaki gibi güzel bir pencereden hayata bakmak için sizin formülünüz nedir, ne eklemek istersiniz?

Fotoğraf: @juliopereiramusic

Özlem Güsar

Founder at OGGUSTO.com 
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok