KIRŞEHİR DULKADİRLİLERİN GÖÇ DESTANI

Aşağıya aldığım bu durumu özetleyen hafızalarımızda sadece bir dörtlük kalmıştır.

KIRŞEHİR DULKADİRLİLERİN GÖÇ DESTANI
            Merkezi Elbistan olan Dulkadiroğularindan bir kol daha Ankara Savaşından hemen sonra(1402) Bozok Sancağına geldikleri ,Çiçekdağı yakınlarında Dulkadirli Köyünü kurdukları açıktır.
             Dulkadir Beyliğinin 1515 yılında Osmanlı Devletine katılması,1515-1522 Döneminde , Eyalet statüsünde ise Kırşehir'i Şahsuvar oğlu Ali Beyin yönettiği ,ünlü komutan ,yiğit insan Ali Beyi ise Osmanlı devşirme komutanı Ferhat Paşa'nın katletmesi sonucu 185 yıl süren Dulkadirli
döneminin sona erdiği bilinmektedir.
              Kırşehir Dulkadirlileri (1402-1663) yılları arasında 148 yıl Kırşehir il merkezinde Şarkıyan Mahallesinde ikamet ettikleri, sonra sırasıyla Mucur Budak Özü Köyü, merkeze bağlı Külhoyuk,Kaman'a bağlı Aydınlar (Sofular) köyü,Akpınar ilçesine bağlı Eldelekli Ortaoba Köyü ( Dulkadirli Karabacak) ve nihayet Dulkadirliinlimurat Köyü olmak üzere en az altı mekan değişikliği olmuştur.(Ahmet Dulkadiroğlu,Kırşehir ve Yöresinin Kavmi Yapısı Dünden Bugüne Dulkadiroğullari)
             Köyün kurucusu Dulkadiroğlu Yusuf , Hacca gittiğinden ailenin Dulkadiroğlu Hanedanı dışındaki adı ,mahalli lakabı Hacı Yusuflu'dur.
Kırşehir 1874 yılında büyük bir kıtlıkla karşılaşmıştır.Kırşehir'den gönderilen ve İstanbul'da 15 Mayıs 1874 tarihinde Basiret Gazetesinde yayınlanan bir mektupta kıtlıktan söz edilmektedir.Köylünün ölmüş hayvanı, ağaç kabuğu ve ayrık otu yediği anlatılmaktadır.
         İşte zor bir dönemde Dulkadirlilerden kalabalık bir grup aile tarihi köklerinin geldiği ata toprağına 472 yıl sonra göç ederler.
Rahmetli babamın ( Alibey Dulkadiroğlu ) bana ağlarak anlattığına göre, büyük dedemiz Dulkadiroğlu Acaip Ağa (İsmail ) bu tarihte Hac görevini ifa ettikten sonra Sapanca'da bu haberi alır.Haberi almıştır ama, o günün şartlarında ,Hacca kısmen gemi,kısmen karayoluyla çok zahmetli yolculukta gidildiği zamanın behridir.
On gün sonra Kırşehir Dulkadirli'ye geldiğinde dört evladı ve diğer yakınlarınin Elbistan'a göç ettiklerini öğrenir.
            Kış kıyamet baharın gelmesini beklemektedir.Ama terki diyar edilmiş köyde kimsesi kalmamıştır.İlk baharın gelmesiyle - maddi durumu çok müsaittir- Elbistan'a gider ve gidenlerin hepsini tekrar Kırşehir Dulkadirli'ye uzun ve meşakkatli bir yolculuktan sonra getirir.
              Aşağıya aldığım bu durumu özetleyen hafızalarımızda sadece bir dörtlük kalmıştır. Şairin beş asır önceki ruh halini benim yaşamam mümkün değil.
Destanın veya ağıtın ilk dörtlüğü ,böyle hüzün, anlam ve sanat yüklüyken yazanın affına sığınarak kendi halimle tamamlamaya çalıştım.
1874 Kırşehir Kıtlığında
Üç arşından bir kar yağdı ovaya
Leylek geldi,inemedi yuvaya
Benden selam edin Gafer Ağaya
Elbistan'a giden evler nicoldu ?
Kutsal toprakları Haccedip geldim
Sakarya Elinde haberin aldım
Sizi düşünerek tedbirin aldım
Elbistan'a giden evler nicoldu.
Buraları yurt tutarak yerleştik
Manahoz'e, Hashöyük'e alıştık
Yakın aşiretler geldi ,karıştık
Elbistan'a giden evler nicoldu?
Kıtlık ne ki, siz sağolun orada
Bahar geldi, güller açtı burada
Kavim kardeş hasret Dulkadirli'de
Elbistan,'a giden evler, nicoldu.
Zor günler geçecek,çekmeyin gaile
Sırf bu yüzden dağılır mi,bir aile
En büyük atamız
Alauddevle
Kırşehir'i yurt tutanlar nicoldu,?
6.12.2020
Ahmet DULKADİROĞLU