İŞLETMENİZDE GÖRÜNMEYEN KAÇAKLAR

İşletmenizin ana amacı kar etmek, para kazanmak değil mi?

İŞLETMENİZDE GÖRÜNMEYEN KAÇAKLAR

İşletmenizin ana amacı kar etmek, para kazanmak değil mi? Bu nedenle müşteri çekmeye ve daha çok satış yapmaya çalışırsınız. Bir taraftan işletmeye para girişi sağlarken diğer taraftan dikkatinizi çekmeyen kayıplarınız olabilir. Kovanızda delik varsa su doldurmadan önce delikleri kapatmaya çalışmalısınız.

İşletmenizin para kaybetmesine neden olan 8 hatayı konuşacağız bugün.

1. Ürün veya hizmeti zamanında teslim etmemek. Siparişi kabul ederken teslim süreniz belli olmalı, bu sürede teslimatı gerçekleştirmelisiniz. Süreçle ilgili tüm çalışanların teslimat için yeterli süreye sahip olduğundan emin olun. Süreç boyunca kesintiye uğrayan bir işlem varsa zamanında tespit edip, gerekli önlemi alın. Uyarı mekanizmaları işletin. Eğer gecikme kaçınılmazsa da mutlaka teslimat gününden önce gerekçenizle ve yeni teslim tarihinizle birlikte müşterinizi bilgilendirin.

2. Geç fatura kesmek. Faturalarınızı zamanında kesmek için teslimatlarınızı yakından takip etmeli, fatura kesmekte gecikmemelisiniz. Çoğu durumda müşterinizden ödeme beklediğiniz halde faturaların henüz ellerine ulaşmadığını duyuyor olabilirsiniz. Hatta fatura ellerine ulaştığı anda bazı bilgilerde tutarsızlık fark edilmiş olabilir. İşletmenize para girişini geciktirmemek için faturalarınızın zamanında ve doğru kesildiğinden emin olun.

3. Maliyetleri hesaplamamak. Tüm sabit ve değişken harcamalarınızı takip etmelisiniz. Genel giderler, işçilik, malzeme maliyeti gibi kalemleri doğru hesaplamalısınız. Maliyetlerinizi bildiğinizde kar marjlarınızı, hangi ürün ya da hizmetin daha karlı olduğunu, hangilerinin satışına ağrılık vermeniz gerektiğini, az veya çok satan ürünlerin karlılığa etkisini takip edebiliyor olacaksınız.

4. Satış fiyatını yanlış belirlemek. Rakibin fiyatının %10 altına düşerek daha fazla iş almayı düşünüyor olabilirsiniz. Satış fiyatınız maliyetlerinizi karşılamıyorsa daha çok iş alarak daha hızlı iflasa sürüklenebilirsiniz. Satış fiyatınızın size para kazandırıyor olması için iki yönteme başvurabilirsiniz. Birincisi tüm maliyetleri hesapladıktan sonra üzerine elde etmek istediğiniz kar miktarını koyarak satış fiyatını belirlemek. İkincisi ise belli bir satış fiyatının üzerine çıkamıyorsanız kar miktarını gözeterek maliyetleri düşürmeye çalışmak.

5. Sağlam sistem ve talimatlara sahip olmamak. Kim, ne zaman, nerede, nasıl, niçin, ne yapacak sorularının cevabını yazılı olarak herkesin bilmesini ve kabul etmesini sağlamalısınız. Üretim veya hizmet süreci boyunca birden fazla çalışanınız işlem yapıyorsa aralarındaki iletişimin sağlanması, işleri nasıl yapacaklarının yazılı olarak biliniyor olması hatalı üretimi engelleyecek, teslimatınızı hızlandıracak ve iadelerin önüne geçecektir.

6. Pazarlama rakamlarını takip etmemek. Pazarlama harcamalarının yatırıma dönüşmesi için test etmeli ve ölçmelisiniz. Hangi kampanyalar işe yarıyor? Hangi zamanda işe yarıyor? Pazarlamanın matematik olduğunu unutmamalısınız. Dün işe yarayan stratejiler bugün artık işe yaramıyor olabilir. Ölçmediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Müşteri ihtiyaçlarının ve alım trendlerinin sürekli değiştiği bir ortamda pazarlama ve satış stratejilerinizi sürekli takip etmelisiniz.

7. Bütün işleri tek başınıza yapmaya çalışmak. Sizden daha iyi insanlarla çalışmalı, işlerinizi delege etmelisiniz. Haftada 80 saat çalışmak zorunda değilsiniz. Sizin işiniz işletmenize para kazandırmak. Yaptığınız bir işi sizden daha ucuz fiyata yaptırabileceğiniz birine sahipseniz işi onun öğrenmesini ve yapmasını sağlayın.

8. Yardım almamak. Ürün/hizmet konusunda çok iyi olduğunuz için işletmenizi kurdunuz. Peki ya pazarlama/satış? Finans? İnsan Yönetimi? Bu konularla ilgilenmek üzere muhakkak destek almalısınız. Gelişmek ve öğrenmek sonu olmayan bir yolculuk. Güçlü olanlar değil değişime adapte olanlar ayakta kalabiliyorlar. Tersi mümkün olsaydı bugün dinazorlar hala yaşıyor olurdu. Teknolojiyi ve yeni trendleri takip etmek için muhakkak dışarıdan yardım alın.

Kısa zamanda göze görünmeyen, ancak uzun vadede para kaybettiren bu hataları yapmamak için bir işletme koçundan destek alabilirsiniz. İşletme Analizi’nizi yaptırarak kaçak olan noktalarınızı bulabilir, yola çıkmadan önce kaçakları ortadan kaldırabilirsiniz.  

 Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

 Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu