Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ifadeye çağrıldı
Bu arada talimatı doğrultusunda Başbuğ, savcılığınİstanbul’da ifade verecek.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca "hakaret" ve "iftira" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbuğ'un "şüpheli" sıfatıyla ifadesinin alınması için İstanbul Anadolu Başsavcılığına talimat yazısı gönderdi.
Başbuğ, katıldığı bir televizyon programında askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenlemeye yönelik, "26 Haziran 2009'da bu iki konuyu içeren kanun teklifini kim hazırladı? Bilmiyorum, araştırılsın diyorum. Ben ipucu veriyorum. Kanun teklifinin Fetö'nün emir ve direktifiyle hazırlandığını düşünüyorum. Çünkü ikisinde de Fetö komplolarıyla bağlantılı bir olayla karşı karşıyayız." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Bu ifadelerin ardından Başbuğ'un değerlendirmesine konu 2009'daki kanun teklifinde imzası bulunan Bekir Bozdağ, Ahmet Aydın, Mustafa Elitaş, Mehmet Ceylan, Ahmet Müfit Doğan ve Yahya Doğan, şubat ayında avukatları aracılığıyla savcılığa, 'hakaret' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Bu arada talimatı doğrultusunda Başbuğ, savcılığınİstanbul’da ifade verecek.
Süratle hepiniz dava açmalısınız’
İlker Başbuğ'un açıklamalarına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Partilileri, dava açmaya çağırmıştı.
Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir genelkurmay başkanı, kendisini gayet iyi tanırım, bu düzenlemeyi bahane ederek Meclisimizi toptan itham eden birtakım açıklamalar yapmıştır. Şimdi ben özellikle kendi grubumuza sesleniyorum: Burada parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız. Çünkü Anayasa bunu buna amir ve Meclisin yasama yetkisini, dışarıdan birilerinin kalkıp da atıp tutmak suretiyle yere çalmaya hakkı yoktur. Maalesef bu açıklamalara CHP'den ve diğer partilerden kimi milletvekilleri de destek vermiştir. Daha önce aksi kararı aldıkları halde. Bundan yaklaşık 11 yıl önce tüm partilerin desteğiyle çıkarılan bir düzenlemenin üzerinden Fetö gölgesi düşürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle Meclise saygısızlıktır. Daha da önemlisi bu düzenlemeye destek veren tüm milletvekillerinin, böyle bir ithama maruz bırakılması, yasama dokunulmazlığına ve milli iradenin temsilcilerine yönelik gayet bilinçli bir saldırıdır. Vesayet döneminin hevesi olan bu yaklaşımların, kendileri de milletvekili sıfatı taşıyanlar tarafından desteklenmesinin ise anlaşılabilir hiçbir tarafı yoktur."
-ld?utm_source=newsletter&utm_medium=tr&utm_content=eski-genelkurmay-baskan-ilker-basbug-ifadeye-cagr