Dünya tarihine baktığımızda, ulusal krizler, yerel- ekonomik krizler, doğal afetler

“Liderlerin” de en çok zorlandığı dönemler olduğunu biliyoruz.

Dünya tarihine baktığımızda, ulusal krizler, yerel- ekonomik krizler, doğal afetler
Ruhuma çok yakın bir yazı okudum, bugün sizlerle de paylaşmak istiyorum. Belki adım atmak için bahane arıyorsanız size de iyi gelebilir:

Dünya tarihine baktığımızda, ulusal krizler, yerel- ekonomik krizler, doğal afetler, salgın hastalıklar, savaş dönemleri gibi dönemlerin, “Liderlerin” de en çok zorlandığı dönemler olduğunu biliyoruz.

Ülkemiz için Kahramanmaraş depremi kuşkusuz ki çok travmatik bir doğal afet. Birincil ya da ikincil olarak hepimizin etkilendiği ve uzun süre bu etkiyle yaşamaya devam edeceğimiz de aşikar. Deprem sabahın erken ve birçoğumuzun uyuduğu saatlerde, yüksek bir şiddetle, aniden oldu ve bu hepimiz için çok fazlaydı. Sinir sistemimiz tehlike anlarında savaş, kaç, don tepkisi vererek hayatta kalmamızı sağlamaya programlıdır ve bizler bu tepkileri bilinçli olarak seçmeyiz, seçemeyiz.

Deprem anında kaskatı kesilip hareket edememek de mücadele etmek veya kaçmak da otomatik bir tepkidir. Elbette bu otomatik tepkilerin sonrasında da insanlar, tehdit algılarına göre bu tepkilerde kalmaya devam edecektir. Çünkü bu durumlarda dış uyaranlar da devam eder. Soğuk hava koşulları, kitle iletişim araçlarından gelen gerçek ya da henüz teyit edilmemiş haberler, gerçeklik tarafı hasar görmüş dezenformasyonlar, insanların suçlama, tehdit, saldırı mesajları, kutuplaştırıcı söylemler, zaman geçtikçe gönüllülerdeki yorgunluk gibi birçok nedenle psikolojik olarak dayanıklı olmak, toparlanmaya devam etmek zorlayıcı olur.

Bu dönemde; Çaresiz hissetmemiz normal, canımızın yanması normal, benim bu yazıyı yazarken gözlerimin dolması normal. Bu dünya için bilemeyeceğimiz kadar değerliyiz ve yaşam bu değeri görmemiz için sayısız olasılıklara sahip. Şunu biliyorum: Biz hangi olasılığı seçeceksek o olacağız.

Sağlıkla, umutla, inançla ve aktif kalın.

Merve TAŞDEMİR

C-Prot | Teknoloji ve İnovasyon | JCI

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok