Çalışanların Sinir Olduğu 4 Yönetici Tipi

Herkes yönetici veya iş sahibi olmayabilir.

Çalışanların Sinir Olduğu 4 Yönetici Tipi

Herkes yönetici veya iş sahibi olmayabilir. Herkes girişimci kafasında değil çünkü. Ama herkes bir gün muhakkak ya bir çalışan olmuştur ya da olacaktır. Küçük veya büyük bir işletmede çalışmadan iş kurmak mümkün değildir çünkü.

Çalışırken çoğumuzun sevmediği yöneticiler, nefret ettiği patronlar olmuştur. Bunlarla baş etmek neredeyse imkansız. Hele ki maaşı onlar verirken ve iş hakları kanunları ülkemizdeki gibi zayıfken.

Sizin için bazı kötü yönetici tiplerinden bahsedip bu yönetici tipinde birisi olmaktan kaçınmanız için ipucu vermiş olalım.

İşte çalışanların sinir olduğu 4 yönetici tipi

1. Fazla Fazla İş İsteyen Ama Prim Vermeyen Yönetici Tipi

Bu resim için metin sağlanmadı

Her işyerinde öyle veya böyle fazla mesai olmuştur. Fazla mesai her işin doğasında var. Ama sorun şu ki bu mesailerden sonra sevgili patronlarımız ya çok az prim veriyor, ya da hiç vermiyor.

Çoğu durumda bunun mecburi bir durum olduğunu veya iş için fedakarlık gerektiğini söyleyebiliyorlar. Ancak bunlar çalışanları çok da bağlayan durumlar değil. “Fedakarlıksa patron neden fedakarlık yapmıyor?” Ya da bazen “Bir değil iki değil her seferinde aynısı oluyor. Ne fedakarlıkmış arkadaş” gibi iç sesleri önlemek mümkün olmuyor. Bu iç sesler işin sonunda memnun olmayan çalışanlara, iş yavaşlamalarına ve neticede işi bırakmalarına kadar gidiyor.

Eğer fazla çalıştırıyorsan fazla fazla fazla vereceksin demektir. Bu kural bu kadar basit.

2. Başarıda Kendini Tek Pay Sahibi, Başarısızlıkta İse Çalışanı Sorumlu Tutan

Her şirketin inişli çıkışlı anları olur. Çakıldığı kriz durumları veya projeyi sorunsuz tamamladığı o güzel anlar. Çoğu şirket için bu olaylar takım oyunuyla gerçekleşir.

Böyle durumların bazılarında yöneticiler krizlerden çalışanı sorumlu tutarken, başarılarda kendilerini bol bol övebiliyorlar. Bunlar belki anlık durumlar ama çalışanlar maalesef bunları görmezden gelemiyorlar ve işin neticesinde çalışanlarda yukarıda belirttiğimiz gibi bir algı oluşuyor. Bu algıyı yıkmak da o kadar zor ki. Bir kere oluştuğunda engellenemez şekilde büyümeye müsait oluyor.

Bu sebeple başarı durumlarında yöneticilerin ilk yapması gereken çalışanları tebrik etmek ve onları onure etmek olmalı. Kriz durumlarında ise çalışanlarla kafa kafaya verip krizden çıkılmalı ve neticede eğer gerecekten çalışan sorumlu ise bile bu ona gizli bir görüşmede tatlı dille söylenmeli ve benzer hataları tekrarlamaması sağlanmalıdır.

3. Hakaret Eden Yönetici Tipi

Bazen samimiyetten bazen de çok üstten baktığından ötürü yöneticiler zaman zaman hakaretlerde bulunabiliyor. Bunlar bazen üstü kapalı bazen açık açık oluyor. Hele ki bu diğer çalışanların arasında gerçekleşirse o hakaret edilenin vay haline.

Çalışanlara her zaman kibar davranmak gerekiyor. Buyurgan konuşmalar yerine ricacı konuşmalar her zaman daha iyi etki oluşturur ve her zaman yöneticileri çalışanların gözünde değerli kılar.

4. Alttakilerin Yükselmesini İstemeyen Yönetici Tipi

Özellikle büyük şirketlerde bu yönetici tipine o kadar çok rastlanır ki. Neredeyse üstteki hiç kimse alttakilerin yukarı çıkmasını istemez. Bu sebeple şirketi batırmaya razıdırlar ama çalışanların üste çıkmasına razı değildirler. Bu hem kibirden, hem makam sevgisinde gelir.

İnsanoğlu güzel makamlara gelip güzel koltuklar sahibi olunca o koltuğu bırakmak istemez. Bu doğasında var insanoğlunun. Ama büyük şirketlerdeki bu yöneticilerin bu özellikleri çoğu ufak çalışanın ayrılıp kendi işini kurmasına veya daha küçük şirketlere kaçmasına sebep olmaktadır.

Neticede bu o büyük şirketlerin pek umrunda olmaz. Ama kaybettikleri değerler onlara bir nesil sonra iflası getirebilecek zararlara sebep olur.

Bu kafadaki yöneticilere sahip hiçbir şirket çok uzun süre piyasada tutunmayı başaramaz ve sonunda çökmeye mahkumdur.

Bonus: Bu İş Çok Kolay Deyip Kısacık Zamanda En Zor İşi İsteyen Patron Tipi

En kötüsü bu olabilir. Çünkü çalışan psikolojik olarak kolaya hazırlanmışken, dağlar gibi işleri kısacık bir süre için karşısında bulunca işyerinden 100 metre koşucusu gibi kaçmak istiyor.

Sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Sizin en sinir olduğunuz yönetici tipi nedir? Yorumlarda bize belirtebilirsiniz.

https://www.linkedin.com/pulse/%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fanlar%C4%B1n-sinir-oldu%C4%9Fu-4-y%C3%B6netici-tipi-giri%C5%9Fimci-kafas%C4%B1