AVRUPA’DA TÜRK İZİ

Üç kıtada hükümranlık sürüp adâleti ile tarihlerde nâm yapan en kadîm ve kültürlü milletiz

AVRUPA’DA TÜRK İZİ
Biz Milli Kimliğimizle ne kadar övünsek azdır. Üç kıtada hükümranlık sürüp adâleti ile tarihlerde nâm yapan en kadîm ve kültürlü milletiz. Kültürümüzün ve kadîm millet oluşumuzun benimsendiğini Avrupa’da pek çok belde, köy, şehir, köprü, cami, sebil vb. gibi eserlerde görmekteyiz.
Örneğin; Bu Türksüz yani tek Türk’ün bile ikamet etmediği Türk köyündeki bazı evlerin kapılarında “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE” yazılı levhalar belki de Türkiye’mizde mevcut değildir.. Bu levhaların hemen altında kısmında ise “HOŞ GELDİNİZ” yazısını okurken içinizde tatlı bir titreme ve kendinize gelme hissediyorsunuz.
Köyde az ilerleyip ana caddelerine girdiğinizde duvarlarda Osmanlı padişahlarına ait 1590-1604 yılları arasına ait milli uygarlığımız sizi ecdâdınıza hayran bırakıyor. Köyün en cezbedici yeri olan
Zeeland bölgesi, 1600’lerde Hollanda Prensi Maurits döneminde, İspanyollarla aralarında yaşanan savaşlarda en önemli savunmanın yapıldığı yer olarak bilinir.
Bu savunma ile ülke büyük bir istilâ ve işgalden kurtulduğu için o savunma savaşları günlerinin anısına k bu küçük Turkeye köyü kurularak TÜRK’ün yiğitliği ve cesurluğu tarihleşiyor...
Köye ilk gelen Türk Barış Manço olmuş...
Bu köyün en ilginçliği de bundan kaynaklanıyor. Çünkü bu ilk ayak basan türkün sıradan bir vatandaş değil, meşhur olmuş bir sanatçı ve tanındık bir isim olan Türk Barış Manço… Barış Manço o ziyaretinde 7’den 77’ye adlı programında köyün gönüllü elçisi Monique Sturm ile sohbet gerçekleştirerek belgesel hazırlamıştır. Monique Sturm ise o belgeselde
Manço ile ilgili anısını şöyle anlatmıştır:
“Barış Manço köyümüze gelerek çekim gerçekleştirdi ki Kim olduğunu bilmiyorduk. Sonradan öğrendim ki Türkiye’de çok meşhur ve çok sevilen bir entellektüel ve sanatçıymış...”
Bölgedeki her yerde Osmanlı izlerini görmek mümkün... Turkeye adlı köye 15 dakika uzaklıktaki Sint Anna Ter Muiden adlı kasabanın da çok ilginç bir öyküsü var.
Sint Anna Ter Muiden kasabasında da hiç Türk yok. Ancak tüm sakinlerine “Türkler” deniyor. Kasabanın meydanında, tepesinde “sarık figürü ve ortasında Osmanlı hilâli bulunan “tulumbalı bir çeşme” bulunuyor.
Duvarda, 1600’lü yıllarda bölge halkının, zor durumdaki bir Osmanlı ticaret gemisine yardım ettiği yazılı. Gemidekiler padişaha durumu anlatınca, padişah, Ter Muidenliler’i İstanbul’a davet etmiş ve ağırlamış...Davete icabet eden Hollandalılara padişah, çok güzel bir ağırlamadan sonra da gümüş bir hilâl hediye etmiş.
Dönüşte kasaba sakinleri, hediye olarak aldıkları bu hilâli, kasabanın armasına işlemişler işte o gün bu gündür “Sint Anna Ter Muiden halkı” Hollanda’nın Türkleri olarak biliniyor.
Turkeye köyü ilginç yapısı ve etkileyici tarihi ile ziyaretçilerini o günkü dostluk ve dayanışma ruhu ile karşılamak için dâima bekliyor...
Haydi! Bu köyü fırsatı olanlarımızla ziyarete gidelim...Tarihi yine şanlı Ecdâdımızın adâlet ve dayanışma ruhu ile yeniden yazalım...Haydi dostluğa yürüyelim dostlar...
Yaşasın dünya düzeni için yürüyenler... Yaşasın insanlığın huzuru için dostluğa el uzatanlar...
Şâir/Yazar Hatice AKKOL ATALAY
07.07.2021
(Her Hakkı Mahfuzdur)