Antik Romalılar Tanrıça İsis’e Kuşlar Kurban Etmiş

Mısır kültü olan İsis’e tapanlar için kuşların önemini gösteriyor. 

Antik Romalılar Tanrıça İsis’e Kuşlar Kurban Etmiş

Pompeii’deki İsis tapınağında bulunan birçok kuşa ait kalıntılar, kuşların tanrıçaya tapınmanın önemli bir özelliği olduğunu gösteriyor.

Pompeii’deki İsis Tapınağı’nda kazı yapan arkeologlar, muhtemelen tapınağı küçültüldükten sonra tanrıçayı yatıştırmak için düzinelerce kuşun yendiği bir ritüel ziyafetin kalıntılarını keşfettiler.

International Journal of Osteoarchaeology’de yayımlanan çalışmaya göre bulgular, MS 1. yüzyılda Roma toplumunda yerleşik hale gelen bir Mısır kültü olan İsis’e tapanlar için kuşların önemini gösteriyor. 

Çalışmanın ilk yazarı Chiara Corbino, “Bu ritüel, muhtemelen tapınağı biraz daha küçülten tadilatların kefaretini ödemek için üç İsis rahibi tarafından tek bir günde gerçekleştirilmişti.” diyor.

Pompeii, MS 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla yok olan zengin bir Roma kentiydi. Kalınlığı 6 metre kadar olan volkanik kül tabakasının altına gömüldü ve aşamalı olarak kazılarak Roma İmparatorluğu’nun erken dönemlerindeki yaşamın bir görüntüsünü sağladı.

Corbino, tadilatların MS 62 yılında tapınağa zarar veren bir depremin ardından yapılmış gibi göründüğünü, bunun da ziyafetin deprem ile 79 yılındaki patlama arasında gerçekleştiği anlamına geldiğini söylüyor.

Kazılarda en az sekiz tavuk, bir kaz, bir güvercin, bir domuz ve iki istiridyenin kömürleşmiş kalıntıları bulundu. Etin bir kısmı rahipler tarafından pişirilip yenmiş, geri kalanı ise İsis’e adak olarak yere serilmiş olmalıydı.

İsis genellikle kuş kanatlarıyla tasvir edilirdi ve bazı arkeologlar onun bir zamanlar şahin başlı Mısır tanrısı Horus gibi bir kuş tanrı olabileceğini düşünüyor.

Yeni bulgu, kuşların İsis kültünün merkezinde yer aldığına dair kanıtlara bir yenisini daha ekliyor. Araştırmanın yazarları, “Bu çalışma, kuş kurban etmenin İsis ritüellerinin önemli bir parçası olduğunu doğruluyor.” diyor.

Haberin tamamı için tıklayın.